Monilioza, produsa de Monilinia laxa, M. fructigena, M. fructicola este cea mai grava boala la pomii samburosi, care poate duce chiar la moartea pomului. Patogenul rezista in fructele atacate, dar si in ulceratii. Conidiile sunt transportate de vant, ploaie, insecte, pe florile pomului, moment in care incepe infectia. Simptomele se manifesta pe flori, lastari si fructe. Florile se brunifica, au un aspect apos iar apoi se usuca, ramanand prinse de lastari. Pe lastari apar ulceratii ovoidale, scurgeri de gome si sunt indoite. In cazul fructelor, cele mai sensibile sunt cele maturate. Initial apare o pata mica, circulara si apoasa, de culoare bruna, in jurul infectiei. Aceasta pata se extinde foarte rapid, cuprinzand fructul in totalitate, putrezindu-l. Un simptom de diagnostic este aparitia unor pernite gri-cenusii pe suprafata afectata. Fructele se mumifica, se lipesc intre ele si raman prinse in pom.

Despre protectia plantatiilor…

Pentru a proteja plantatiile este foarte importanta mentinerea fluxului de aer, evitand astfel umiditatea excesiva. Totodata trebuie sa aveti in vedere eliminarea fructelor mumifiate si a lastarilor afectati, evitarea irigarii inainte de recoltare si a excesului de azot, iar recoltarea trebuie realizata in bune conditii, fara a rani fructele. Referitor la protectia chimica se aplica un tratament cu produse cuprice, in perioada infloritului, iar apoi se pot aplica diverse produse cu efect protector. Produse recomandate pentru tratament sunt: ALCUPRAL 50 PU; BOUILLIE BORDELAISE WDG; BRAVO 500 SC; CUPROXAT FLOWABLE; TOPSIN 70 WDG; etc.

Netratarea bolilor duce la productie diminuata, fructe compromise

Varsatul prunului, produs de patogenul Plum Pox Virus, se incadreaza in cele mai grave boli ale prunului si ale altor specii samburoase, producand pierderi mari la recolta, afectand calitatea fructelor si scurtand viata pomilor. Virusul este prezent in celulele vii ale plantei gazda si se transmite prin afide si material vegetal. Simptomele se manifesta pe frunze, fructe si samburi.

Frunzele prezinta inele sau benzi clorotice, care devin rosiatice in vara. In cazul fructelor, se observa pete similare ca la frunze, dar mai inchisa la culoare, adancite, care se necrozeaza si au scurgeri gomoase. Fructele atacate au marime si greutate redusa, putin zahar si sunt amare. Samburii sunt patati. Pentru protejarea plantatiilor se recomanda distrugerea plantelor cu simptome si verificarea calitatii materialului de plantat.

O alta boala la samburoase, mai exact la cais este apoplexia bacteriana produsa de patogenul Pseudomonas syringae pv. syringa, genereaza pierderi mari in livezi, distrugand un procent mare de pomi cu varsta cuprinsa intre 8 si 10 ani. In vederea protejarii plantatiei, se recomanda executarea corecta a taierilor de primavara, dezinfectand instrumentele de taiere. Pentru protectia chimica se aplica stropiri cu produse cuprice, inainte si dupa taiere.

Fainarea piersicului si caisului, boala produsa de patogenul Sphaerotheca pannosa var. persicae, produce pagube ridicate in pepiniere si in plantatiile tinere. Rezistenta de la un an la altul este realizata prin intermediul miceliului din mugurii infectati. In timpul vegetatiei, boala se raspandeste prin conidii, care sunt transportate de vant. Simptomele se manifesta pe toate organele verzi ale plantei, atunci cand sunt tinere. Frunzele se rasucesc, se gofreaza si se brunifica. Acestea sunt acoperite de o pasla prafoasa, nu se dezvolta normal si cad prematur. Lastarii raman subtiri, sunt deformati, acoperiti de pasla micelara si de obicei se usuca. Florile care se dezvolta din muguri infectati, sunt acoperite de acelasi tip de pasla, isi pierd pigmentul si se usuca. Pe fructele atacate apar pete albe, care se brunifica ulterior. Pentru a proteja plantatiile se recomanda cultivarea de soiuri rezistente, mentinerea unei fertilizari echilibrate si distrugerea lastarilor atacati. Se aplica tratamente chimice, in perioada de vegetatie cu produse ca: SCORE 250 EC si SULPHUR 80 WG.

Andrei DURLEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *