Importanta tratamentelor fitosanitare in plantatiile viticole

Publicat de

Pentru cei dintre dumneavoastra care cultivati vita de vie pe suprafete mici, vrem sa va aducem in acest articol mai multe informatii despre importanta tratamentelor fitosanitare, si asta pentru ca, in cazul viticultorilor amatori exista riscul comiterii unor greseli in acest sens.

Clasificarea, ambalarea si etichetarea produselor de protectia plantelor sunt reglementate prin doua Hotarari de Guvern (H.G.) si anume: “Normele metodologice privind clasificarea, etichetarea si ambalarea preparatelor chimice periculoase” (H.G. nr. 92/2003) si “Procedura de omologare a produselor de protectia plantelor in vederea plasarii pe piata si a utilizarii lor pe teritoriul Romaniei” (H.G. nr. 1559/2004).

Nu omiteti! Produsele chimice pentru tratamente trebuie cumparate numai din magazinele care desfasoara legal comercializarea lor, si nu de la vanzatorii ambulanti. Preferabil sa fie cumparate produse ambalate si etichetate de catre firma producatoare. Inaintea utilizarii lor, trebuie citita cu atentie eticheta fiecarui produs. Pe eticheta sunt prezentate informatiile necesare pentru o aplicare sigura si eficienta. Preparatele nu trebuie utilizate pentru alta intrebuintare, decat cea mentionata pe eticheta. Folosirea acestor produse in afara celor mentionate poate crea consecinte negative asupra sanatatii atat a utilizatorilor ori a faunei utile, cat si a mediului ambiental, inclusiv prin poluarea solului si/sau a apelor de suprafata ori din panza freatica. Pe eticheta mai sunt prezentate, dupa caz, inclusiv: “Simbolurile si indicatiile de pericol”, pe care le redam in figura alaturata. De asemenea, sunt mentionate: Culturile la care se poate administra produsul respectiv; Agentii de daunare; Substanta activa; Concentratia produsului; Dozele recomandate; Termenul de valabilitate etc.

Despre etichete si locul de pastrare al produselor fitosanitare

Pe etichete sunt adesea mentionate, referitoare la produsul din continut, si unele prescurtari, avand urmatoarele semnificatii: WP sau PU= pulbere muiabila; EC sau CE= concentrat emulsionabil; DP sau PP= pulbere de prafuit; SC= suspensie concentrata; PS= pulbere solubila in apa; WG sau WDG= granule dispersabile in apa; EW= emulsie, ulei in apa; DF= granule fine.

In perioada de pastrare, pana la data utilizarii lor, preparatele fitofarmaceutice trebuie depozitate intr-un spatiu special amenajat, care sa fie utilizat doar in acest scop. In incaperea respectiva nu se vor tine nici macar echipamentele de protectie. Camera va trebui sa fie bine ventilata si ferita de caldura sau de umezeala. Produsele trebuie tinute “sub cheie”, pentru a nu avea acces la ele copiii sau persoanele neautorizate.

Succesul tratamentelor fitosanitare

Referitor la succesul oricarui tratament, acesta depinde de urmatorii factori: gradul de eficacitate a produsului folosit; de momentul aplicarii lui in raport cu perioada de atac a agentului de daunare; de tehnica aplicata la tratament (respectiv calitatea stropirii sau a prafuirii).

La aplicarea tratamentelor pentru combaterea bolilor si daunatorilor vitei de vie este necesar sa se tina seama de unele percepte, dintre care enumeram:

  • Numarul de tratamente trebuie sa fie suficient de mare incat sa poata realiza eficacitatea dorita, dar care, in acelasi timp, trebuie sa fie si cel mai redus numar, care poate asigura gradul de eficienta necesar combaterii integrale a acestora;
  • Anii cu ploi mai multe, cazute in perioada de vegetatie a vitelor favorizeaza o raspandire a bolilor, indeosebi a manei, pe cand anii mai secetosi si calzi sunt favorabili raspandirii daunatorilor;
  • In cazul bolilor criptogamice se vor prefera tratamentele preventive, comparativ cu cele curative, iar la alegerea produselor de combatere vor fi preferate cele avand o eficacitate multipla.
  • Optiunea pentru anumite produse de combatere nu trebuie limitata la pretul acestora pe litru ori pe kilogram, deoarece adesea, nu produsele cu cele mai scazute preturi sunt si cele mai economice.
  • Cele mai periculoase perioade privind atacul diferitelor boli ale vitei-de-vie sunt: cea dinaintea infloritului si cea imediat dupa inflorit.

Pentru combaterea manei vitei-de-vie, in prima parte a perioadei de vegetatie (pana la sfarsitul lunii iulie) se recomanda folosirea la tratamente a produselor ce nu contin cupru, iar in cea de-a doua parte a perioadei de vegetatie se vor prefera cele care au cupru. Pentru prepararea (adesea in gospodaria proprie a viticultorilor amatori) solutiei de zeama bordeleza, din sulfat de cupru, var (pentru neutralizarea pH-ului acid al principalului produs), cat si un liant. Pe mici suprafete, la tratamentele impotriva agentilor daunatori se folosesc, aproape exclusiv, aparate de stropit purtate pe spate, de tip “Vermorel”.

Referitor la masurile de protectie, lucratorii vor purta echipamente de protectie (adesea mentionate pe etichete prin desene) acestea putand fi: combinezon, cizme, manusi de protectie, ochelari de protectie si (eventual) masca. In caz de cer acoperit de nori aducatori de ploi, pe cat posibil, trebuie amanat tratamentul, pentru a se evita ca ploaia sa cada la mai putin de doua-trei ore (in functie de temperatura de afara), inainte de a fi terminata aceasta lucrare.

Dr. Virgil GRECU

S-ar putea să te intereseze

Hot News