Folosim mai putine ingrasaminte fata de fermierii din vestul Europei!

Publicat de

interviu cu…

Daniel Florea, area sales manager Borealis LAT Romania si Europa de Est

Nu de putine ori am auzit sintagma “dau cu ingrasaminte pentru a avea productii mai bune”. Nimic neadevarat… Insa nu intotdeauna fermierii aplica in mod corect si rational ingrasamintele chimice in culturile lor. Am realizat interviul cu specialistul de la Borealis pentru a veni cu sfaturi, idei si noutati despre fertilizare si rolul major pe care-l are aceasta in cresterea productivitatii agricole.

– In debutul dialogului nostru v-as ruga sa le prezentati pe scurt cititorilor nostri activitatea companiei Borealis LAT Romania?

Borealis LAT Romania SRL a fost infiintata in decembrie 2005 (sub denumirea Linzer Agro Trade Romania SRL) fiind la acel moment membra a grupului OMV. Din 2007, compania mama din Linz a fost achizitionata de grupul Borealis (incluzand fabrica de ingrasaminte chimice, melamina si produse tehnice). In ultimii 6 ani, compania s-a dezvoltat putenic avand acum acoperirea cu depozite si forta de vanzari a principalelor zone agicole ale tarii. In prezent, dispunem de 6 depozite de ingrasaminte chimice in Hanu Conachi (Galati),  Fratesti (Giurgiu), Deveselu (Olt), Simian (Drobeta Turnu Severin) si Periam (Timis) cu capacitate de depozitare intre 5 si 20 de mii de tone fiecare.

Un principiu de baza pe care-l urmam tot timpul este siguranta si protectia muncii. Grupul Borealis este printre liderii mondiali in protectia muncii, lucru ilustrat de motto-ul companie “If we can’t do it safely, we don’t do it at all” (“Daca nu putem sa facem un lucru in siguranta, atunci nu-l facem deloc”). Depozitele noastre sunt standarde de referinta in domeniul sigurantei la nivel mondial, iar angajatii beneficiaza periodic de traininguri relevante pentru depozitarea si manipularea in siguranta a ingrasamintelor chimice. Avem peste 150 de mii de tone vandute anual in Romania si vom continua sa ne dezvoltam.

Pe plan european, in domeniul ingrasamintelor chimice, Borealis a achizitionat anul trecut o serie de noi fabrici in Franta, Belgia si Olanda ajungand la un nivel de peste 5 milioane de tone vandute anual. Importanta este si participarea in proportie de peste 80% in Rosier, care ne va permite producerea si vanzarea ingrasamintelor speciale pentru alte culturi decat cele considerate mari culturi sau “field crops” (grau, porumb, floarea-soarelui, rapita) cum ar fi cartofii, sfecla de zahar, tutunul, activitatea de sere (rosii, flori etc), precum si a ingrasamintelor lichide si a celor cu un continut mai mare de P si K.

– Sunt inca multi agricultori care folosesc ingrasaminte chimice dupa “ureche”. Aveti acum ocazia sa-i sfatuiti pe fermieri cum este corect sa foloseasca ingrasamintele in culturile lor. Considerati ca analizele de sol ii va ajuta pentru a sti ce cantitate si ce tip de ingrasamant sa utilizeze?

Analizele de sol reprezinta un pas absolut necesar pentru o buna cunoastere a nevoilor solului fara de care nu se poate imagina o exploatare moderna, permitand cunoasterea exacta a nutrientilor necesari. Pe langa vanzarea produselor catre fermieri sau distribuitori, venim in sprijinul clientilor cu servicii de consiliere, analize de sol, campuri experimentale si o serie de noi instrumente cum ar fi “N-tester”. Acesta este un dispozitiv care masoara cantitatea de nitrogen din planta si o compara cu necesarul ei, ceea ce permite fermierului sa determine mult mai exact ce cantitate de ingrasaminte are nevoie planta conform principiului “intreaba planta ce are nevoie”, permitand o mai buna protectie a mediului inconjurator.

– Solul prin caracteristicile sale fizice, chimice si biologice influenteaza in mare masura perioada de administrare a ingrasamintelor. Se apropie campania de primavara pentru insamantari. Cand este bine ca un fermier sa apeleze la ingrasaminte? De exemplu, la porumb: inainte sau dupa semanat?

Avand in vedere conditile climatice din Romania, se recomanda ca ingrasamintele NP si NPK sa fie administrate in timpul semanatului la porumb sau in functie de disponibilitate la pregatirea patului germinativ. Ingrasamintele cu N, se recomanda a se aplica in vegetatie in functie de necesarul hibridului si productia scontata in una sau doua aplicari.

– Domnule Daniel Florea, ingrasamintele azotoase sunt foarte active in sol si pot fi spalate foarte usor de ploi. Cand este momentul optim ca acest tip de ingrasaminte sa fie utilizate? Exista vreo regula in acest sens?

Intr-adevar, produsele azotoase sunt foarte levigabile in conditii de precipitatii. Momentul optim de aplicare a ingrasamintelor cu N este cand planta intra in vegetatie pentru a fi utilizate de catre aceasta intr-un mod economic si fara pierderi prin levigare. Ca si mod de aplicare, ideal ar fi ca pe aceeasi sola sa fie un numar mai mare de treceri pentru administrarea ingrasamintelor cu N, de aici vedem si necesitatea folosiri instumentului “N-Tester” care poate duce la reducerea pierderilor de ingrasaminte N administrate si cresterea rentabilitatii..

– Daca un fermier vrea sa cumpere ingrasaminte marca Borealis la cine trebuie sa apeleze? Prin distribuitori sau direct de la companie?

Pentru o buna acoperire a teritoriului, firma noastra utilizeaza atat vanzarile directe catre fermieri cat si catre distribuitori. Avem o echipa de vanzari care acopera bine intreaga zona agricola alaturi de depozitele noastre. Detaliile pentru contact sunt usor accesibile pe site-ul nostru  www.borealis-lat.com, care este si in limba romana alaturi de majoritatea limbilor din Europa (franceza, engleza, germana etc). Tot aici se gasesc si numeroase alte informatii despre produsele noastre, campanile pe care le organizam, recomandari pentru fermieri etc.

– Din datele pe care le detineti, care este media de ingrasaminte/hectar folosita de un agricultor roman, in comparatie cu unul din alte tari europene. Dati-ne cateva exemple in acest sens?

Cantitatea estimata de substanta activa pe hectar folosita in Romania este de aproximativ 50 kg, aproape la jumatate fata de cea folosita in vestul Europei. Importanta este si structura acesteia (N-P-K), microelementele, solubilitatea si modul de administrare pentru a mari eficienta culturilor si in final rezultatele fermierilor.

– In final, v-as ruga sa ne vorbiti un pic despre preturi. Comparativ cu anul trecut, preturile la ingrasaminte s-au majorat sau au ramas la fel?

Este cunoscut ca pana in toamna anului trecut preturile au avut o tendinta puternica de reducere. Incepand cu octombrie-noiembrie acestea au avut trend crescator, fiind accentuat in luna ianuarie. Numai in ultimele luni pretul la ingrasamintele pe baza de nitrogen a crescut cu aproape 30-40 euro/tona, iar la NP a ajuns sa depaseasca dublul acestei cresteri. In Romania diferenta a fost mult atenuata mai ales de structura ofertei si a cererii de pe piata. Ne asteptam ca anul acesta sa cunoastem o evolutie fireasca la pretul ingrasamintelor chimice cu cresteri in sezon si scaderi in perioada de predepozitare (in vara).

Ce trebuie mentionat este ca piata ingrasamintelor chimice este puternic afectata de globalizare si sensibila chiar la decizii luate departe de Europa (vedeti impactul deprecierii rupiei indiene asupra preturilor NP din vara).

Interviu realizat de Felicia RUSANU

S-ar putea să te intereseze

Hot News