Statiunea Lovrin, un brand puternic al agriculturii banatene

Publicat de
  • Interviu cu directorul SCDA Lovrin, Marinel Horablaga-

Venit in urma cu 2 ani la carma Statiunii de Cercetare-Dezvoltare Lovrin, directorul Marinel Horablaga a vorbit cu noi despre munca de cercetare depusa aici, productivitatea soiurilor “marca” Lovrin, precum si despre noutatile agricole ce vor fi aduse fermierilor.

  • Domnule director, va rog sa spuneti cititorilor revistei Sanatatea plantelor de cand sunteti la carma Statiunii Lovrin, si cum ati gasit Statiunea la momentul preluarii?

La conducerea SCDA Lovrin sunt din aprilie 2015, cand am fost instalat in urma sustinerii unui concurs, organizat de catre Academia de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu Sisesti. La acea data, Statiunea avea o datorie de aproximativ 3 mil. lei catre furnizori, plus datorii la bugetul de stat (aceste datorii s-au compensat cu TVA-ul care trebuia restituit de catre ANAF). Mai mult, nu se aplicase niciun gram de ingrasamant pentru culturile de toamna, si nici nu era in stoc nimic pentru culturile de primavara. In acest context, a trebuit sa-i rog pe cei cu care aveam contracte de furnizare de inputuri sa ne pasuiasca pana la recolta urmatoare pentru a putea functiona si a supravietui. Si iata, ca am reusit nu numai sa supravietuim, dar sa si investim in achizitionarea de utilaje noi si performante.

  • Care este echipa de cercetatori cu care lucrati in prezent, si cate soiuri/hibrizi au fost omologati in ultimii ani?

In prezent, echipa de cercetatori este una restransa, dar in crestere fata de anul trecut. Avem urmatoarele laboratoare de cercetare: Laboratorul de Ameliorare Grau (4 cercetatori), Laboratorul de Ameliorare Porumb (2 cercetatori), Laborator de Ameliorare Ovaz (2 cercetatori), Laborator de Agrobiologia Pajistilor si a plantelor furajere (2 cercetatori), Laborator de Ameliorare Canepa (3 cercetatori), Laborator de Agrofitotehnie (1 cercetator), Laborator de Horticultura (1 cercetator) si o Biobaza (1 cercetator). In ceea ce priveste soiurile sau hibrizi noi omologati, din pacate, in ultimii ani, nu prea au fost omologate soiuri noi. In prezent, avem la ISTIS un soi de grau, unul de ovaz si un soi de canepa.

  • Daca ar fi sa faceti un clasament al soiurilor/hibrizilor “marca” Lovrin, care sunt cei mai cautati de catre fermieri, si ce productii obtin fermierii cultivandu-i?

Greu de raspuns. Sunt diferite situatii in momentul de fata. In tara am vandut cel mai bine anul trecut soiul de grau Ciprian, care are o calitate forte buna de panificatie si care a dat productii de 7.200 de kg/ha. Acesta a fost si cel mai promovat de catre noi. Dar poate mult mai bine am vandut la export soiul de ovaz de toamna Sorin, unde am vandut intreaga cantitate produsa. Anul acesta am marit suprafata cultivata cu soiul Sorin si avem oferta certa pentru toata cantitatea pe care speram sa o obtinem dupa recoltat. Precizez ca anul trecut, productia de ovaz a fost de aproximativ 6.300 kg/ha.

  • Ati organizat de curand “Ziua campului de cercetare-dezvoltare”. Spuneti-ne cate ceva despre acest eveniment? Cine a participat? Ce culturi au putut fi vizitate si cum arata acestea?

Acest eveniment a fost organizat in colaborare cu numeroase firme din domeniul protectiei plantelor, unde si-au prezentat propriile tehnologii de cultivare a graului. Soiurile de grau folosite au fost cele doua soiuri ale noastre, si anume, Ciprian si Alex. Despre culturi, va pot spune ca pentru conditiile climatice din acest an, culturile arata bine. Avem si variante martor fara tratament, iar diferentele sunt semnificative in favoarea tehnologiilor propuse de firmele colaboratoare. De asemenea, cei prezenti au putut vizita si campurile de cercetare ale Statiunii. Organizarea unor astfel de evenimente, impreuna cu partenerii nostri nu este doar de promovare, ci si pentru a fi aproape de fermierul roman cu sfaturi utile.

  • Stimate domnule director, cum a fost aceasta primavara pentru zona dumneavoastra? Inghetul tarziu a afectat culturile din zona de vest a tarii? Daca da, care sunt acestea si cat de mult au fost compromise?

Anul acesta a fost unul problematic din punct de vedere agricol, incepand cu o toamna ploioasa care nu a permis insamantarea la timp a cerealelor de toamna, urmata de o iarna geroasa si fara zapada, iar primavara capricioasa cu precipitatii putine, ingheturi tarzii, etc. Toate acestea, sigur au afectat unele culturi, in special, pe cele de rapita, dar si pe cele de porumb si floarea-soarelui. In cazul nostru nu am avut probleme cu culturile de toamna, noi avem semanate doar soiuri create de noi, acestea fiind bine adaptate la conditiile climatice din aceasta zona. Mai exact, vom vedea la recoltat.

  • In final, va intreb ce intentionati sa schimbati sau ce noutati vreti sa aduceti in cadrul Statiunii?

Noutatile vor fi o surpriza. Intentia mea este aceea de a aduce Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Lovrin stralucirea de altadata, si daca se poate ceva in plus.

Interviu realizat de Felicia RUSANU

S-ar putea să te intereseze

Hot News