Taierea de rodire la vita de vie reprezinta una dintre cele mai importante lucrari prin care, in functie de sistemul de conducere si taiere, se inlatura anual o mare parte din lemnul crescut pe butuc (75 85%).

Dupa 3-5 ani de la plantare, tinerele plantatii intra pe rod.

Durata de exploatare a unei plantatii viticole este in mod de 25-27 ani pentru plantatii altoite si de 15 ani pentru plantatii pe radacini propii.

Scopul taierilor de rodire

Taierile de rodire au rolul de reglare a procesului de crestere si fructificare. In conditiile in care vita de vie ar fi lasata sa creasca in stare libera, fara a se interveni prin taieri, sub influenta polaritatii apicale s-ar manifesta tendinta de a se degarnisi de la baza (din zona butucului), cu efecte nedorite de debilitarea butucului si scaderea calitatii productiei (struguri de dimensiuni mici in care se acumuleaza putine zaharuri).

Taierile in uscat au ca obiective:

  • realizarea si mentinerea formei date butucului in primii ani de la plantare; prin taiere este transformata in mod fortat cresterea sub forma de liana, sub forma de arbust sau tufa;
  • mentinerea productiei la un nivel relativ constant, conservarea potentialului de productie si eliminarea posibilitatii aparitiei alternantei de productie;
  • pastrarea echilibrului intre preocesele de crestere vegetativa si fructificare;
  • obtinerea de productii de buna calitate cu struguri mari uniformi, cu acumularea unei cantitati mari de zaharuri si un continut scazut de aciditate.
  • Atentie! Taierile incorect realizate pot determina reducerea duratei de viata a butucilor.

Ca regula generala:

  • Vita de vie fructifica pe lemn de un an crescut pe lemn de doi ani. De aceea, la taierile de rodire vor fi rezervate pentru rod coarde, cordite sau cepi (coarde taiate la lungimi de 1-3 ochi) provenite din elemente anuale, crescute pe lemn de doi ani. Exceptie de la aceasta regula fac hibrizii direct producatori, la care coardele de un an rodesc indiferent daca sunt formate pe lemn de doi sau mai multi ani.
  • Muguri viabili de pe coardele anuale care nu au pornit in vegetatie se transforma in muguri latenti;
  • Mugurii cei mai fertili se afla pe coarde de un an situate pe lemn de doi ani.

Sisteme de taiere si conducere

Sistemul de taiere este definit de marimea si numarul elementelor de rod care se lasa pe butuc. Taierile pot fi grupate in 3 sisteme: scurt, lung si mixt. Sistemul de taiere scurt este caracterizat prin lasarea pe butuc a elementelor de rod scurte: cepi de rod de 2-3 ochi lungime, iar coardele de rod se taie la 6-8 ochiuri lungime, numai mult de 12 ochi. Cepii de rod reprezinta formatiunile de rod care asigura rodul pentru anul urmator. Acest sistem de taiere se preteaza pentru soiuri precum: Galbena de Odobesti, Aligote, Feteasca Regala, Riesling Italian, Chasselas Dore etc.

Sistemul de taiere lung se caracterizeaza prin folosirea elementelor lungi de rod, de tipul coardelor de rod in numar de 2-4/butuc, cu 8-12 ochiuri/coarda. Acest sistem de taiere permite obtinerea unor recolte mari de struguri, datorita incarcaturii mai mari de ochi pe butuc. Ca dezavantaje, acest sistem de taiere necesita un volum mai mare de forta de munca, strugurii nu au o uniformitate mare la coacere si determina o degarnisire rapida a butucului.

Sistemul de taiere mixt foloseste ca elemente de productie veriga de rod, alcatuita dintr-o coarda de 8-14 ochi lungime sau o cordita de 5-7 ochi si un cep de inlocuire de 1-2 ochi. Coarda de rod (cordita) reprezinta formatiunea de productie pentru anul in curs, iar cepul de inlocuire asigura formarea coardelor roditoare pentru anul urmator. Acest sistem de taiere are o larga raspandire, el fiind folosit in foarte multe podgorii intrucat are avantajele:

  • permite repartizarea unei incarcaturi optime pe butuci;
  • mentinerea elementelor de rod si de inlocuire cat mai aproape de butuc sau cordon;
  • poate fi utilizat la toate soiurile si in toate conditiile ecologice;
  • poate fi folosit atat la conducerea joasa a butucilor cat si la cea pe semitulpina.

In numarul urmator al revistei, va vom aduce alte informatii despre taierile la vita de vie.

Dr. ing. Laurentiu RINCHITA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *