Un pericol real al verzei de toamna: albilita rapitei!

Publicat de

Pentru aceia dintre dumneavoastra care intentionati sa plantati sau chiar ati plantat rasaduri de varza de toamna, aflate in etapa de transplantare in camp, va atentionam ca exista riscul aparitiei unui daunator, si anume, larvele albilitei rapitei (Pieris rapae).

Cum il recunoasteti?

Larva albilitei rapitei este de culoare verde mat, cu corpul prelung si paros, care se confunda cu cea a frunzelor de varza. De obicei, larvele ataca plantele tinere si cu tesuturi suculente, care din cauza foliajului redus sunt rapid defoliate. Precizam ca in camp, acest daunator nu face pagube foarte mari, si asta datorita biologiei insectei, modului ei de hranire si de comportament. Un aspect important este acela ca Pieris rapae depune ponta izolat, de regula cate un singur ou pe frunza, fapt care explica in mare parte numarul redus de larve din culturile de varza. Desi scriam mai sus ca pagubele produse de larvele de Pieris rapae la culturile de varza din camp sunt de mica importanta economica, totusi este de subliniat faptul ca acest daunator este un real pericol pentru rasadurile inainte si dupa plantare.

3-5 generatii pe an…

In Romania, albilita rapitei are intre 3 si 5 generatii pe an. Ierneaza in stadiul de crisalida, in locuri adapostite. Ca si metoda de combatere, pentru a diminua pagubele atat la rasaduri cat si dupa transplantarea lor in camp, se recomanda aplicarea de tratamente fitosanitare, mai ales daca ati semnalat aparitia larvelor in cultura. Ca si insecticide puteti utiliza Fury 10 EC, in concentratie de 0,02% sau Runner 2 F, in concentratie de 0,04%.

Pagina realizata de Felicia RUSANU

S-ar putea să te intereseze

Hot News