AGRICULTURA CONSERVATIVA, de la teorie la practica!…un proiect ALCEDO & AGRO FONDINVEST

Publicat de

In aceasta saptamana, studentii de la Facultatea de Agricultura, din cadrul USAMV Bucuresti, insotiti de domnul decan Costica Ciontu, au vazut cum teoria este pusa in practica in ferma AGRO FONDINVEST, la Valea Argovei, judetul Calarasi.

Ei au aflat de la domnul ing. Ionel Gheorghe, fermier si director zonal ALCEDO, ce presupune in mod practic agricultura conservativa in conditiile in care provocarile climatice sunt din ce in ce mai mari in fiecare an.

In 2016 in cadrul fermei proprii a luat decizia de a practica agricultura conservativa, in urma unei discutii cu un prieten francez care il intreba mereu „de ce trebuie sa intoarca pamantul cu fundul in sus”. A ales sa faca o restructurare rapida si sa schimbe tehnica de lucru, achizitionand utilaje care ii permit sa faca pregatirea solului si fertilizarea concomitent cu semanatul. De atunci si pana acum, incearca in fiecare an sa se perfectioneze in ceea ce face „Ne mandrim cu performantele atinse in ceea ce priveste productivitatea si progresul in agricultura, incercand sa ne perfectionam an dupa an.” – le-a spus Dl. Gheorghe celor prezenti.

In ultimii ani, fermierii romani si-au vazut tot mai des productiile agricole afectate de schimbarile climatice. Din pacate, ne vom mai intalni cu fenomene climatice extreme si in viitor. Este important sa intelegem aceste semnale de alarma si sa ne indreptam atentia catre o agricultura care incearca sa vina cu solutii.

Studentii prezenti au putut vedea care a fost optiunea colegului nostru pentru ca ferma lui sa faca fata provocarilor climatice si chiar mai mult, sa obtina o serie de beneficii cum sunt:

  • conservarea apei in sol, lucru probat in culturile de cereale paioase si mazare din ferma AGRO FONDINVEST
  • imbunatatirea structurii solului prin actiunea sistemelor radiculare ale diferitelor plante – radacinile au lucrat la afanarea solului;
  • fixarea azotului atmosferic prin intermediul culturilor proteice si de acoperire;
  • protectia solului in mod continuu si eficient, printr-o acoperire permanenta a acestuia, inclusiv prin covoarele vegetale;
  • cresterea activitatii biologice in sol si imbunatatirea fertilitatii naturale a solului;

Toate acestea au adus si reducerea timpului de lucru si a cheltuielilor pentru prelucrarea solului si in final reducerea emisiilor de carbon. Evident la acest lucru au contribuit lucrarile minimum till ale solului precum si fertilizarea in functie de necesitatile solului. Este foarte greu sa fii performant in agricultura, fara sa ai niste minime cunostinte despre solul pe care il lucrezi, iar analizele de sol sunt cel mai complet mod de determinare a fertilitatii solului.

ALCEDO a prezentat cu aceasta ocazie studentilor prezenti serviciile dedicate solului si carbonului:

  • MyALCEDO SOIL – program dedicat analizelor de sol, automatizat, incepand cu transmiterea comenzilor, continuand cu prelevarea probelor de sol si in final cu primirea rezultatelor. ALCEDO ofera cel mai complet pachet de analize de sol din piata cu  17 parametri analizati. Fermierii primesc evaluari privind riscul de carenta, recomandari privind planul de fertilizare, un memoriu tehnic pentru cei care doresc cartari APIA, dar si cartograma fiecarei parcele.
  • MyALCEDO Carbon – este un program dedicat carbonului in care fermierii afla bilantul de carbon al fermei precum si ce anume trebuie imbunatatit, pentru cresterea cantitatii de carbon stocata in sol de la un sezon agricol la altul.

Felicitari domnului decan Costica Ciontu pentru initiativa si multumim tuturor pentru vizita!

 

S-ar putea să te intereseze

Hot News