Antracnoza ciresului sau patarea purpurie a frunzelor de cires (Blumeriella jaapii) este considerata una dintre cele mai periculoase boli care afecteaza ciresul, in toate zonele de cultura ale acestuia si in special in pepiniere.
Simptome: sunt afectate in special frunzele, pe ramuri si fructe fiind prezent intr-o foarte mica masura. Pe partea superioara a limbului apar numeroase pete punctiforme, mici, cu diametrul de 2-3 mm, de culoare purpurie, margini difuze. In timp, aceste pete se maresc si se unesc, atacul cuprinde toata frunza, care devine astfel galbena cu pete purpurii (Fig. 1).
Pe partea inferioara, petele sunt mai delimitate si coloratia este mai deschisa. In dreptul lor, pe ambele fete, se formeaza leziuni, din care erup pustule mici, ce constituie fructificatiile ciupercii Blumeriella jaapii. Frunzele se usuca, devin fragile, se rasucesc si cad premtur de pe ramuri, in perioada lunilor iulie – august pomii ramanand defoliati (Fig. 2).
Trebuie retinut faptul ca frunzele nu sunt perforate, ca in cazul atacului de Stigmina carpophila (ciuruirea frunzelor). Pe ramuri, boala apare mai mult in primavara anului urmator atacului pe frunze, astfel ca inainte de infrunzirea pomilor se dezvolta numeroase fructificatii ale ciupercii prin leziunile produse pe scoarta.
La puietii din pepiniere atacul determina o intarziere a cresterii, iar la pomii in productie pedunculii se usuca, astfel incat fructele nu se mai dezvolta. Boala se poate observa evident intr-o plantatie pe frunzele de cires, dupa intrarea in parga a fructelor. Vigoarea pomilor, rezistenta la ger si incarcatura de rod se diminueaza. In pepiniera, atat puietii cat si ramurile altoi, devin improprii operatiei de altoire.
Agentul patogen: ciuperca (Blumeriella jaapii) ierneaza pe foliajul cazut pe jos sau pe ramurile pomilor fructiferi. Este esentiala igiena culturala, strangerea frunzelor din livada si distrugerea lor. Ciuperca se activeaza in luna mai-iunie, cand ciresii sunt plini de frunze ajunse la maturitate. Fructificatiile ajung pe foliaj si produc infectii. La temperaturi optime (15-20°C), sporii germineaza si penetreaza frunza pana pe partea inferioara rapid. Atacul se extinde cu usurinta in anii ploiosi, manifestandu-se pe frunzele si ramurile superioare, astfel temperatura si umiditatea ridicata sunt factori principali ce favorizează infectiile.
Combatere: masurile preventive vizeaza igiena culturala, asigurarea unei densitati optime de pomi in cultura, drenaj corespunzator al apei in sol si taieri efectuate corect, care sa asigure o patrundere buna a luminii si o buna circulatie a aerului.
Stropirile cu substante pe baza de cupru din perioada de repaus sau de la inceputul intrarii in vegetatie pot reduce substantial din cantitatea de fructificatii din livada. Astfel, se pot efectua tratamente in momentele cheie si cu respectarea indicatiilor, cu unul din produsele: Alcupral 50 PU, Score 250 EC, Dodifun SC.
ing. Lorena Gurau
ICDPP Bucuresti