Cartoful este unul dintre alimentele de baza in prepararea diferitelor feluri de mancare, dar si o sursa importanta pentru mentinerea sanatii organismului. Indiferent de soiul de cartof favorit, acesta este bogat in fier, fosfor, calciu, magneziu si zinc care ajuta la intarirea structurii osoase, in timp ce fibrele, potasiul si vitaminele C si B6 sustin buna functionare a inimii.
Igiena fitosanitara reprezinta un complex de masuri cu caracter profilactic, menit sa inlature focarele de infectie si sa impiedice raspandirea patogenilor. Printre aceste masuri enumeram: strangerea si distrugerea plantelor sau a organelor de plante bolnave, inainte si dupa recoltare, strangerea buruienilor, distrugerea samulastrei, adunarea si distrugerea tuturor plantelor care pot constitui gazda pentru anumiti paraziti sau focare de infectie pentru noua cultura.
Protectia culturii de cartof este o lupta continua, ce incepe in perioada iunie-iulie si continua, la o intensitate mai redusa, pana la consumarea cartofului. Astfel, inca din perioada plantarii, masurile de protectie nu trebuie a fi neglijate, cand tuberculii afectati trebuie stransi si distrusi. Aspecte precum transmiterea virusurilor, bacteriilor ori a ciupercilor patogene prin samanta, cantitate prea mare de material saditor/ha, cerinte fata de pregatirea solului, sunt infaptuite la etapa de inmultire vegetativa. Pregatirile pentru plantat incep odata cu sortarea si calibrarea cartofului de samanta, fapt ce presupune eliminarea tuturor tuberculilor bolnavi. Aceasta masura este esentiala, deoarece sporii ciupercii Phytophthora infestans formati pe tuberculi sunt dusi de vant la distante mari, infectand culturile abia rasarite. Din acelasi motiv trebuie distrusa si samulastra, cea care constituie prima sursa de hrana pentru gandacul din Colorado. Totodata, sanatatea culturilor de cartof este data si de procentul plantelor virozate. Utilizarea unui material de plantat certificat, sanatos, pentru obtinerea cartofului de samanta, este una din principalele conditii pentru productii calitative.
Amplasarea culturii si respectarea rotatiei de 2-4 ani au un rol important, in special in cazul gandacului din Colorado, care ierneaza in sol, acolo unde a fost cultivat cartoful. In caz contrar, de monocultura, toti indivizii care au supravietuit vor gasi imediat sursa de hrana si se vor reproduce, asigurand o populatie mare, ce va aduce pierderi consistente in lipsa tratamentelor corespunzatoare. Prin respectarea rotatiei se poate reduce substantial populatia de gandaci hibernanti, in functie de distanta dintre locul de iernare si cultura de cartof.
Pentru a valorifica efectele benefice ale masurilor agrotehnice si fitosanitare, dupa rasarire culturile trebuie controlate saptamanal, in vederea unei interventii cu produse de protectia plantelor, atunci cand este necesar. Aceste masuri intarzie aparitia bolilor si a daunatorilor, dar nu exclud tratamentele.
ing. Lorena Gurau
ICDPP Bucuresti