Pe fondul razboiului privind Glifosatul, parlamentul Austriei a luat hotararea de interzicere a acestui produs.
Austria este prima tara europeana care hotaraste interzicerea glifosatului. Ca o paranteza, ne intrebam cat de mult folosea Austria glifosatul, dar si cat de importanta este Austria in agricultura Europei si ca urmare care e impactul acestei decizii pentru fermierii austrieci. Dincolo de valul din presa europeana sa ne amintim ca desi a fost reavizat la nivel de Comunitate Europeana in 2017, pentru o perioada de inca 5 ani. Controversa privind acest produs, care joaca un rol major in agricultura ultimilor 20 de ani, continua insa. Pe de o parte European Food Safety Authority (EFSA) (care prin studiile sale nu a clasificat produsul ca fiind cancerigenic) si pe de alta parte Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) (care a clasificat produsul ca fiind “probabil cancerigenic”) se dueleaza in studii si clasificari, parerile fiind impartite.
Dincolo de interesele economice firesti ale oricarui producator, trebuie judecat ce inseamna o decizie de o asemenea natura pentru fermierii romani dar si europeni. Fara echivoc interzicerea glifosatului ar insemna cresterea costurilor cu erbicidele, dar si pierderea din competitivitate in ceea ce priveste costurile in fata fermierilor de pe alte continente care ar avea acces la acest produs. Dovada sta faptul ca Franta – una din importantele tari agricole ale Europei – a anuntat in 2017 ca spera ca in 3 ani sa interzica glifosatul. Ulterior prin vocea presedintelui Emanuel Macron a anuntat ca nu mai este sigura 100%. In Mai 2018 guvernul s-a angajat sa interzica glifosatul pentru utilizarile principale, urmand ca in cinci ani sa interzica produsul pentru toate utilizarile lui.
Ramane sa vedem ce se mai intampla in episodul urmator din acest serial palpitant care se numeste “Glifosat”. Indiferent de ce se va intampla va vom tine la curent.