Bruxelles propune o directiva privind sanatatea solului – SOLURI SANATOASE pana in 2050

Publicat de

La 5 iulie 2023, Comisia Europeana a publicat o propunere de directiva privind sanatatea si rezistenta solului. Aceasta propunere are ca scop sa contribuie la „utilizarea durabila a resurselor naturale”.

Fermierii romani, la fel ca si fermierii europeni, trebuie sa optimizeze utilizarea fertilizantilor, obtinand rezultate maxime cu un impact minim asupra mediului. Aceasta directiva „va duce la prima legislatie europeana a solului”, Comisia intentionand in special sa instituie un cadru de monitorizare solid si consecvent pentru toate solurile din Uniunea Europeana, astfel incat statele membre sa poata lua masuri pentru reabilitarea solurilor degradate.

In prezent, intre 60 – 70% din soluri sunt sub risc de degradare. Aceasta propunere are ca obiectiv principal ca pana in 2050 sa existe doar soluri sanatoase. Propunerea se adauga unui set de masuri avand ca scop sa contribuie la “ambitia” Uniunii Europene de a ajunge la un nivel de poluare zero prin utilizarea sustenabila a resurselor naturale si cresterea rezilientei sistemelor agricole si alimentare europene.

Prin aceasta propunere, Comisia Europeana intentioneaza, in special, instituirea unui cadru de monitorizare consecvent pentru toate solurile din Uniunea Europeana si definirea practicilor care trebuie puse in aplicare si cele care trebuie interzise pentru a putea reabilita solurile degradate.

Cu toate acestea, Comisia Europeana precizeaza ca propunerea nu impune obligatii directe proprietarilor si administratorilor de terenuri, adica fermierilor. De asemenea, aceasta prevede ca remedierile privind solurile vor fi facute pe principiul “poluatorul plateste”.

Uniunea Europeana a anuntat, de asemenea, ca pregateste terenul pentru plati suplimentare pentru a ajuta agricultorii in refacerea sau mentinerea solurilor in stare buna de sanatate, cum ar fi lupta impotriva eroziunii. Doar din cauza eroziunii se pierd aproximativ un miliard de tone de sol in fiecare an, potrivit Comisiei, care estimeaza costurile asociate degradarii solului la peste 50 de miliarde de euro pe an.

In cele din urma, aceste orientari catre sustenabilitate aduc beneficii directe fermierilor, nu numai prin conservarea terenurilor agricole, dar si prin imbunatatirea productiilor la nivel de ferma, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ.

S-ar putea să te intereseze

Hot News