Cancerul de scoarta al castanului (Cryphonectria parasitica)

Publicat de

Cancerul de scoarta al castanului comestibil este provocat de o ciuperca de origine asiatica Cryphonectria parasitica (Fam. Valsaceae, Ord. Diaporthales, Cl. Ascomycetes). A fost identificata pentru prima data pe continentul American la inceptul anilor 1900, iar la interval de 10 ani de la semnalare, pierderile prin uscarea arborilor au fost de 45%.

In spatiul european, ciuperca a fost semnalata pentru prima data in Italia, odata cu lemnul folosit in mina si importat din SUA, iar la scurt timp boala a fost depistata si in Anglia si Belgia. In Romania a fost identificat intr-o plantatie de langa Baia Mare, insa studierea si cercetarea acestui patogen a fost mult timp neglijata.

Simptome: boala se manifesta prin aparitia de ulceratii pe ramuri, trunchi si lastari, cu o evolutie rapida si cu o finalizare marcata prin uscare (Fig.1). Ulceratiile inconjoara ramurile si trunchiul determinand blocarea circulatiei sevei si in consecinta moartea organelor superioare, care in mod caracteristic vara isi pastreaza frunzele. Prezenta bolii devine evidenta in momentul in care frecventa atacului depaseste 1%. Puietii mor la un an de la infectie, iar arborii maturi la 4-5 ani.

Agentul patogen: miceliul ciupercii se dezvolta in scoarta si uneori in lemnul castanului, unde formeaza o masa moale, alba pe margini si galbie in zona centrala. La exterior, scoarta prezinta umflaturi de culoare galben-portocaliu. Organele de fructificare  ale ciupercii de pe stroma miceliana sunt reprezentate de picnidii (forma asexuata) cu conidiofori si conidii, care pot supravietui pana la 1 an, chiar daca arborele este uscat, si peritecii (forma sexuata) unde se formeaza asce cu ascospori. Ambele forme coexista in toate anotimpurile, temperatura favorabila aparitiei si evolutiei ciupercii fiind cuprinsa intre 2 – 31° C. Infectia se produce prin ranile existente pe pomi si se propaga cu rapiditate. Sporii ciupercii sunt raspanditi de vant, insecte sau pasari, prin involucrul castanelor, materialul saditor infectat si materialul lemnos.

Prevenire si combatere: folosirea materialului biologic rezistent, selectarea sa obtinerea nor forme rezistente ramane principalul mod de prevenire, fiind stiut faptul ca speciile de castan au sensibilitate diferita la atacul patogenului, tratarea imediata a lezinilor sau a zonelor afectate pentru a incetini raspandirea bolii si a diminua rezerva biologica a ciupercii.

La momentul actual, in urma cercetarilor facute pe mai multi ani in ceea ce priveste gasirea solutiile in prevenirea inaintarii acestei boli la castanii tineri, s-a descoperit un vaccin care sa ajute si la tratarea castanilor adulti afectati de cancerul castanului. Tratamentul este pe baza de un virus, ce afecteaza direct aceasta ciuperca daunatoare. Aplicarea acestuia se face manual la radacina copacului, iar ulterior germenii sai se raspandesc mai departe in padure la alti castani pe care exista acest patogen.

ing. Lorena Gurau, ICDPP Bucuresti

S-ar putea să te intereseze

Hot News