Cultivatorii de legume ar putea fi distrusi de criza. Malagrow Romania: ”Doar agricultorii profesionali vor ramane in competitie”
Bucuresti, 29 aprilie 2020.
In timpul crizei economice in curs de desfasurare venitul disponibil al cumparatorilor este in scadere, astfel incat agentii comerciali vor negocia si mai dur cu cultivatorii – considera Csaba Éber, directorul comercial al firmei Malagrow. Acesta a adaugat: consecintele se vor simti la furnizorii de produse alimentare, inclusiv in sectorul romanesc de legume si fructe. Agentii economici profesionali, care desfasoara o productie moderna, vor fi cei care pot castiga in conditiile dure de concurenta, dar s-ar putea ca multi producatori horticoli sa nu poata rezista presiunii pietei si sa dea faliment.
Productia profesionala este importanta si in ciclurile economice favorabile, dar eficienta este si mai importanta in perioadele de criza. Cu toate ca intr-o perioada favorabila uneori se poate prospera pe piata chiar si cu performante variabile, in situatii de criza este cert ca agentii profesionali eficienti sunt cei care pot intra in lupta cu succes pentru cererea solvabila limitata – a declarat Csaba Éber. Directorul comercial al firmei Malagrow a adaugat: veniturile disponibile ale cumparatorilor vor scadea ca urmare a crizei si, in timp ce produsele alimentare vor continua sa fie cumparate, sensibilitatea la pret va creste cu siguranta. In aceasta situatie este clar ca doar acei agenti vor ramane in concurenta care indeplinesc pe deplin cerintele de calitate dictate de lanturile comerciale si sunt capabili sa transporte astfel de marfuri in cantitati mari si ieftin. A fi furnizor cu amanuntul este o pozitie care inseamna o cerere constanta, oferind astfel venituri sigure din vanzari si un parteneriat pe termen lung pentru producatori. Totusi, acest lucru nu este disponibil pentru toti agentii.
In perioade de criza se cauta marfa mai ieftina
Aceasta este situatia si in cazul sectorului legumelor si fructelor din Romania, unde s-ar putea ca mai multi agenti care nu sunt in masura sa indeplineasca pe deplin conditiile concurentiale dure vor fi dezavantajati sau chiar distrusi – a subliniat Csaba Éber. „Acesti agenti au fost mentinuti la suprafata in ciclul economic precedent favorabil si de cresterea salariilor, dar intr-o situatie in care cumparatorii se uita in mod special la ce cheltuiesc bani, performanta lor poate nu mai va fi suficienta pentru a raspunde asteptarilor lanturilor comerciale” – a precizat directorul.
Agentii profesionali ai comertului cu amanuntul joaca un rol cheie in acest proces, intrucat vand produse alimentare in cantitati mari, de aceea sunt in contact zilnic cu cumparatorii si – prin negocieri de pret – cu producatorii si furnizorii. Aceste lanturi de comercianti cu amanuntul simt intotdeauna foarte exact ce idei de pret au cumparatorii si transmit acest lucru cu toata puterea agricultorilor. „Mesajul este clar: cei care nu ofera calitatea maxima la cel mai scazut pret vor iesi repede din cercul celor care pot livra” – a afirmat Csaba Éber.
Nu doar mai multa recolta, dar si mai buna
Prin urmare, solutia este modernizarea si eficientizarea conditiilor de productie. Aceasta include o serie de imbunatatiri, de la mecanizare la aplicarea unor software-uri, la materiale profesionale si la produsele moderne care ajuta aprovizionarea cu substante nutritive.
Csaba Éber a declarat: metodele de productie intensiva reprezinta viitorul sectorului horticol, deoarece procesele profesionale pot fi utilizate pentru producerea legumelor si fructelor la un pret mai competitiv si astfel sa fie mai bine vandute pe piata.
Productia horticola intensiva nu inseamna doar o imbunatatire a competitivitatii, in sensul ca pot fi recoltate cantitati mai mari de culturi ci si ca costurile unitare raman mai mici. In acelasi timp, prin utilizarea profesionala a metodelor horticole moderne, a biostimulatorilor si ingrasamintelor foliare, poate fi obtinuta o recolta de calitate uniforma, ce se coace in acelasi timp, cu o culoare mai intensa, in multe cazuri mai dulce. Datorita furnizarii simultane a unui produs unitar, cultivatorii horticoli intensivi sunt, de asemenea, mai competitivi, intrucat indeplinesc mai bine asteptarile comertului cu amanuntul si ale consumatorilor.
Malagrow
Malagrow ofera biostimulanti extrem de performanti, ingrasaminte foliare si alte produse pentru fermierii de horticultura si distribuitorii sai din multe tari din Europa. Compania are peste 30 de ani de experienta internationala in sectorul horticol.. In Romania, Malagrow distribuie produsele Valagro care sunt fabricate in Italia.
Comunicat de presa Malagrow