Cum putem proteja rapita aflata la inceput de drum de atacul puricilor?

Publicat de

In acest articol sunt cateva sfaturi referitor la ce masuri trebuie luate, in afara de tratamentul semintelor, pentru a proteja tinerele plantute de rapita de atacul puricilor.

La data la care scriu acest articol (30.07.2023 n.a.) fermierii au terminat de recoltat rapita. Cu toate acestea, peste cateva saptamani fermierii vor semana din nou, incepand un nou ciclu de productie. De teama secetei din toamna, unii fermieri din sud-vestul tarii au semanat inca de pe acum! In sud si sud-est, multi fermieri vor pune samanta sub brazda inca din ultima jumatate a lunii august.

Puricele cruciferelor (Psylliodes chrysocephala) hranindu-se pe frunzele de rapita

Plantele de rapita aflate la inceput de drum au nevoie de apa, pentru a avea o rasarire uniforma, dar mai au nevoie si de ingrijirea noastra. Daca partea cu apa nu depinde de noi, partea cu ingrijirea culturii tine 100% de priceperea si flerul fermierului. Una dintre cele mai critice faze ale acestei culturi este de la rasarit la trei frunze (BBCH 10-13). Fix in aceasta perioada se poate face diferenta intre profit si pierdere.

Plantutele de rapita au de trecut un prim hop „entomologic”, si anume atacul puricilor negri ai verzei (Phyllotreta spp.) sau al puricilor cruciferelor (Psylliodes chrysocephala).

Cu totii stim ca tratamentul semintelor cu un insecticid ofera protectie plantelor aflate la inceput de drum de atacul puricilor. In prezent, in tara noastra, este omologata o singura substanta activa pentru tratamentul semintelor de rapita pentru combaterea daunatorilor care ataca in primele faze de vegetatie, inclusiv puricii.

In acest articol voi pune accent pe metodele preventive care trebuie luate, impreuna cu tratamentul semintei. Scopul acestor masuri este a tine sub control rezerva biologica a daunatorilor rapitei care ataca toamna devreme, inclusiv speciile de purici, mentionate anterior.

Evitati formarea samulastrei de rapita. In multe cazuri, din varii motive ce tin de practica agricola (inclusiv defectarea combinelor fix in mijlocul campaniei sau lipsa transportului ori a spatiilor de depozitare), recoltatul intarzie. Cu cat intarziem strangerea din camp a productiei, cu atat creste riscul deschiderii silicvelor si a scuturarii semintelor. Chiar daca exista solutii tehnologice pentru a intarzia deschiderea acestora, nu putem amana foarte mult recoltarea.

Puricele negru al verzei (Phyllotreta spp.) pe samulastra de rapita

Ce se intampla cand intarziem recoltarea, pe langa pierderile financiare pe care le sufera fermierul? Apare samulastra, iar aceasta asigura o masa foarte bogata pentru noua generatie de purici. Acestia apar, de regula, la sfarsitul lunii iunie si fie stau in diapauza pana in toamna, fie se hranesc o perioada scurta, dupa aparitie, apoi intra in diapauza pana in toamna. Iar samulastra de rapita constituie o hrana ideala pentru purici, deci mai multe insecte vor supravietui si toamna vor da iama in culturile abia rasarite. Ideal ar fi ca in momentul aparitiei noii generatii de purici, acestia sa nu aiba cu ce sa se hranesca. O buna organizare a activitatii de recoltare a rapitei poate aduce beneficii pe termen lung, atat prin buna valorificare a productiei, cat si prin evitarea aparitiei samulastrei. Sigur, asa cum stiti cel mai bine din practica agricola, fix in perioada campaniei de recoltat, Murphy este „cel mai bun prieten” al fermierilor.

In literatura de specialitate autohtona se recomanda efectuarea araturilor adanci dupa recoltarea rapitei, in urma intoarcerii brazdei fiind distrusi numerosi purici aflati in stratul superficial al solului. In practica curenta tot mai multi fermieri practica lucrarile minime ale solului, fara intoarcerea brazdei, avantajele acestui sistem fiind bine cunoscute.

De asemenea, trebuie sa respectam normele de eco-conditionalitate, cum ar fi GAEC 6. Tocmai de aceea, in conditiile in care sistemul de lucrari minime al solului a castigat tot mai mult teren, este importat sa avem un asolament ca la carte. Ideal ar fi ca rapita sa revina pe acelasi loc dupa patru ani.

Puricele negru al verzei (Phyllotreta spp.) hranindu-se pe frunzele de rapita

In practica exista multe situatii cand rapita revine pe aceeasi sola dupa 2-3 ani. Ba mai mult, pe grupurile fermierilor, unii se lauda cu monocultura de rapita. Sau, alta situatie, vecinul fermierului cultiva rapita in apropierea solei unde fermierul a avut rapita, iar puricii migreaza in sola vecinului. Un asolament ca la carte ar contribui la reducerea presiunii daunatorilor rapitei, incluisv puricii.

Din pacate, in sud-estul tarii este un sortiment redus de culturi, iar rapita se cultiva pe suprafete din ce in ce mai mari, in ciuda riscurilor pe care le are aceasta cultura, mai ales in primele faze de vegetatie. In anii cand productia de rapita este buna, iar pretul de valorificare este bun, fermierii vor fi tentati sa puna tot mai multa rapita sezonul viitor, astfel ca sansele sa avem o rotatie ca la carte scad.

Tot referitor la rotatie, stim foarte bine ca in majoritatea cazurilor rapita este cultivata dupa grau sau orz. Tocmai de aceea este important sa combatem la timp samulastra. De ce? Aceasta ar putea avea repercusiuni asupra rasaririi uniforme a plantelor de rapita, iar o rasarire esalonata inseamna existenta multor plante mai putin viguroase, care au sanse sa fie mai atacate de purici in primele faze de vegetatie.

Este foarte important sa combatem buruienile crucifere din toate culturile (apartin aceleiasi familii botanice ca si rapita). De ce? Simplu, buruienile curcifere pot sa constituie o masa bogata pentru purici. Iar daca acestia au hrana, populatia acestor daunatori poate creste in timp.

Nu in ultimul rand, pregatirea patului germinativ ca la carte sau „gradinareste” este foarte importanta, asigurand o rasarire uniforma a culturii (daca este umiditate suficienta).

Nu trebuie sa uitam nici de fertilizarea echilibrata, care asigura cele mai bune conditii pentru rasarirea plantelor si o evolutie buna a acestora in primele faze de vegetatie, fiind un avantaj in lupta plantelor cu puricii.

Toate aceste masuri nu exclud tratamentul semintelor, ci sunt complementare. Tratamentul semintelor ofera o buna protectie plantelor de rapita in primele faze de vegetatie de atacul puricilor, in timp ce masurile preventive, aplicate corect si cu consecventa, pot contribui, in timp, la reducerea populatiei daunatorilor care ataca aceasta cultura in perioada toamnei, inclusiv puricii.

In final va urez o campanie de toamna rodnica si un start foarte bun al viitoarei culturi de rapita.

Dr. ing. Georgescu Emil

INCDA Fundulea

S-ar putea să te intereseze

Hot News