Zilele acestea va predomina un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod normal, in cea mai mare parte a regiunilor tarii. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 0…15°C, la nivelul intregii tari, iar cea minima se va situa intre -9…4°C in majoritatea zonelor de cultura, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare.
Referitor la rezerva de apa din sol, in cultura graului de toamna, pe profilul de sol 0-100 cm se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. In nordul si local centrul Dobrogei, nordul si estul Munteniei, sudul, estul, izolat in centrul, nordul si nord-estul Moldovei, sud-estul si centrul Transilvaniei, precum si in nord-vestul Banatului se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica). In ceea ce priveste starea de vegetatie a culturilor agricole, conditiile agrometeorologice prognozate vor determina reluari lente de vegetatie, indeosebi la culturile de toamna din zonele de campie, iar in restul tarii se va inregistrain continuare starea de repaus vegetativ.
Cerealele de toamna (orz si grau) se vor afla in fazele de rasarire, formarea frunzei a treia si infratire (20-100%). Uniformitatea si vigurozitatea plantelor infiintate in perioada optima va fi buna si medie, iar insemanaturile tardive, starea de vegetatie se va prezenta medie si slaba. In functie de data infiintarii culturilor, la rapita se va inregistra infrunzirea (6-9 frunze), la scara intregii tari. La speciile pomi-viticole se va semnala in continuare starea de repaus biologic. Lucrarile agricole specifice acestei perioade (araturi, fertilizari, taieri in vii si livezi, etc.) se vor putea desfasura pe ansamblu normal.
sursa: meteoromania.ro