EFSA dezvaluie date privind reziduurile de pesticide din produsele alimentare din UE

Publicat de

Raportul, publicat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), se bazeaza pe date de la controalele oficiale ale statelor membre ale UE, Islanda si Norvegia si include esantionari tintite si aleatorii.

In programul de control coordonat de UE au fost analizate 11.679 de esantioane. A fost utilizata o strategie de esantionare randomizata. In 58% din cazuri nu au fost raportate niveluri cuantificabile de reziduuri, iar 4.743 de probe au avut reziduuri de pesticide in cadrul nivelelor permise. 166 de probe au depasit nivelul maxim de reziduuri (LMR) si 101 probe nu au fost conforme.

Motivele pentru neconformitati includ utilizarea pesticidelor care nu sunt aprobate de UE si contaminarea din cauza utilizarilor anterioare, astfel incat reziduurile provin din sol si substante care nu mai sunt utilizate ca pesticide, dar care sunt persistente in mediu.

Strugurii de masa si ardeii dulci/ardeii grasi au fost printre produsele cel mai adesea cu reziduuri peste LMR.

Rezultate 2018 vs 2015

In acest program, acelasi grup de articole sunt monitorizate la fiecare trei ani. In 2018, au fost luate in considerare 12 produse alimentare: vinete, banane, broccoli, ciuperci cultivate, grapefruit, pepeni, ardei dulci/ardei gras, struguri de masa, cereale de grau, ulei de masline virgin, grasime bovina si oua. Rezultatele au fost comparate cu cele din 2015. Probele au fost analizate pentru 177 de reziduuri de pesticide.

Rata de depasire a LMR a crescut intre 2015 si 2018 in strugurii de masa (de la 1,8% la 2,6%), ardeii dulci/ardeii grasi (de la 1,2% la 2,4%), banane (de la 0,5% la 1,7%) si vinete (de la 0,6% la 1,6%). A scazut pentru broccoli (de la 3,7% la 2%), ulei de masline virgin (de la 0,9% la 0,6%) si oua (de la 0,2% la 0,1%).

Constatari generale

In 2018, 95,5% din totalul de 91.015 probe analizate, reziduurile au scazut sub LMR, 4,5% au depasit acest nivel, din care 2,7% (2.478 esantioane) nu respectau LMR dupa ce au contabilizat incertitudinea de masurare. In total, 821 de pesticide au fost analizate si, in medie, 239 pe esantion.

Numarul de esantioane din limita legala a fost similar cu 2017. Suma care a depasit limita a fost putin mai mare decat raportul anterior. Tarile raportante au analizat 821 de pesticide diferite.

Programele nationale de control sunt bazate pe  studii de risc, concentrandu-se pe produsele care pot contine reziduuri de pesticide sau pentru care au fost identificate anterior incalcari ale LMR.

Dintre cele peste 90.000 de probe, 43.542 contineau unul sau mai multe pesticide in concentratii cuantificabile. Au fost raportate mai multe reziduuri in 26.461 de probe, care a fost putin mai mare decat in 2017. Intr-un esantion de boabe de goji din China, au fost gasite pana la 29 de pesticide diferite.

Ca si in 2017, pesticidele cuantificate in mare parte au fost boscalid (RD), imazalil, fludioxonil (RD), acetamiprid (RD), urmate de fluopiram. Cloratul a avut cea mai mare rata de depasire a LMR la 10,3%, comparativ cu 6,4% in 2017.

Alte constatari ale substantelor active neautorizate din UE au fost:

  • 44 de probe care contin nicotina, in principal in boabe de goji din China, ciuperci cultivate si  varza cale;
  • 88 de probe cu antraquinona, in principal in ceaiuri din China;
  • 113 esantioane continand fipronil (RD) din care 63 au fost oua, in principal din Romania;
  • triciclazol in 109 probe de orez.

Rezultate dupa origine

In general, 57.286 de esantioane au provenit din tarile raportoare ale UE, 24.495 de produse vizate importate din tari terte, iar pentru 9.234 de esantioane nu a fost raportata nicio origine a produsului.

In esantioanele din una dintre tarile raportoare, 3,1% au depasit LMR si 1,6% au fost considerate neconforme, tinand cont de incertitudinea de masurare. Probele din tari terte au avut o rata mai mare de depasire a LMR, de 8,3% si o rata de nerespectare de 5,8%.

Cele mai mari rate de depasire din tarile raportoare au fost pentru produsele din Portugalia, Cipru si Malta, cu mai mult sau egal cu 6% din esantioane peste LMR. Cele mai mari rate de depasire, de peste 15% din probe, au fost pentru Surinam, Iordania, Uganda, Pakistan, Vietnam, Republica Dominicana, Thailanda, China si India.

Depasirile raman mai mari pentru produsele alimentare neprocesate decat pentru cele procesate, dar rata alimentelor procesate a crescut in 2018. O usoara crestere a fost raportata la reziduuri multiple, comparativ cu 2017. Rata reziduurilor multiple este mai mare la produsele alimentare neprocesate decat la produsele procesate.

Unele produse care depaseau LMR au fost probe bazate pe studii de risc, cu controale la importuri crescute, cum ar fi frunze de coriandru, rodii, ardei iute, pitahaya, busuioc, ceaiuri si fasole gradina. Aproape 83.000 de loturi au fost importate in UE in 2018 si 4,8% nu respectau, comparativ cu 3% in 2017.

Mancare organica si pentru copii

Tarile au analizat 1.658 de probe de alimente pentru sugari si copii mici. LMR a fost trecut in 22 de esantioane si 7 nu respecta. Ca si in anii precedenti, compusii cuantificati cel mai frecvent in alimentele pentru bebelusi au fost cloratii in 80 de probe, urmate de cupru in 39 de probe.

Cloratii sunt produse secundare ale solutiilor de clor utilizate ca agenti de igienizare si dezinfectare in industrie si ca biocide. Aceste utilizari sunt necesare pentru a asigura o igiena buna a produselor, dar duc la reziduurile detectabile de clorat din alimente. Cuprul este un nutrient aprobat pentru alimentele pentru copii.

Cele 5.735 de esantioane de alimente ecologice raportate in 2018 au fost usor mai mici decat in 2017. Rata depasirii LMR a scazut marginal la 1,4% de la 1,5% si 0,5% nu respecta, comparativ cu 0,7% in 2017.

Similar cu anii precedenti, principalul reziduu cuantificat din alimentele organice a fost cuprul, gasit in 225 de probe din 28 de alimente diferite, urmat de ditiocarbamati (RD), ion de brom, clorati si spinosad. Cuprul, spinosadul, azadiractina si piretrinele pot fi utilizate in agricultura ecologica.

Fipronilul

Fipronil a fost gasit in 68 de probe de oua. Fipronil este un medicament de uz veterinar sau biocid si prezenta in oua este din cauza utilizarii ilegale.

sursa: http://news.agropages.com/News/NewsDetail—34783-e.htm

S-ar putea să te intereseze

Hot News