Cultura de rapita reprezinta pentru multi fermierii primii bani din campanie, deci o sursa importanta de venituri pentru intregul an agricol. Insa chiar daca aceste avantaje par a fi suficiente pentru a-i determina pe agricultori sa semene rapita, conditiile de seceta ce pot aparea in momentele cheie ale dezvoltarii culturii, ori ingheturile tarzii ii determina sa cantareasca foarte bine aceasta alegere.
In acest moment, compania Corteva Agriscience pune la dispozitia fermierilor unul dintre cele mai complete si complexe portofolii de produse pentru aceasta cultura, deoarece inovatia este cea care face diferenta intre o cultura cu productii ridicate si una compromisa. Din acest motiv, agricultorii trebuie sa aleaga hibridul corect, dar si produsele corespunzatoare pentru protectia plantelor.
“Conform statisticilor, rapita a fost una dintre culturile vedeta ale anului 2021, cu productii ridicate in special in vestul si centrul tarii, iar suprafetele insamantate in aceasta toamna au crescut. In prezent, evolutia culturilor este satisfacatoare in mai toate zonele tarii, chiar daca in startul campaniei au existat zone unde seceta a incetinit rasarirea plantelor. Asadar, se preconizeaza o noua campanie de succes pentru fermierii care au ales hibrizi Pioneer®. Din acest motiv am vrut sa aflam de la cativa fermieri ce rezultate au obtinut in anul agricol 2020-2021 si cum se prezinta culturile din aceasta toamna. Dupa cum veti observa din declaratiile lor, tehnologia Corteva a fost alegerea ideala pentru productii ridicate, acesta fiind si motivul pentru care au ales hibrizii nostri si in aceasta campanie”, a specificat Maria Cirja, Marketing Manager Corteva Agriscience Romania si Republica Moldova.
Productii ridicate din 2021 s-au obtinut cu cei doi hibrizi PT275, PT225 precum si PT264 , iar fermierii campioni nu au intarziat sa apara.
Una dintre fermele unde s-au obtinut recolte bogate cu hibrizii de rapita Pioneer® a fost Lux Com, din localitatea Ileana, judetul Calarasi, acolo unde agricultorul Vali Tutuianu a semanat 450 ha cu cei trei hibrizi mentionati mai sus. Cea mai ridicata productia a obtinut-o pe o sola de 150 ha, unde a semanat hibridul PT275 si a obtinut 5.200 kg/ha.
“Lucram aproximativ 4.300 ha, iar rapita am avut in campania trecuta 1.175 ha. Am obtinut productii bune cu hibrizii Pioneer®, iar pe sola unde am recoltat 5.200 kg/ha am avut anterior grau. Astfel, imediat dupa recoltarea graului am intrat cu Tigerul, iar cu o saptamana inainte de semanat am pregatit patul germinativ. Prima fertilizare a avut loc inainte de lucrarea principala, mai apoi la semanat, in perioada 25 august – 15 septembrie, am administrat 200 kg/ha de ingrasamant complex triplu 15. In toamna am administrat insecticid pe unele sole, imediat dupa semanat, mai apoi am erbicidat acolo unde a fost nevoie pentru a combate samulastra de grau. Urmatoarea trecere a fost cu Galera™ Super, iar pe unele sole a fost necesara interventia cu inca un insecticid. In primavara, prima trecere a fost cu un insecticid, insa nu pe toata suprafata, ci acolo unde a fost nevoie. Mai apoi, au fost 3 treceri cu fungicid si insecticid, in functie de nevoile fiecarei sole. In primavara am fertilizat in doua treceri, o data la inceputul lunii martie si mai apoi la finalul lunii, iar cantitatea de ingrasaminte a variat in functie de sola. In perioada 10-15 iulie am recoltat, iar productiile au fost multumitoare, motiv pentru care in aceasta toamna am semanat aproximativ 700 de ha cu hibrizi Pioneer®, din suprafata totala de 1.000 ha alocata culturii de rapita”, a declarat Vali Tutuianu.
In judetul Timis, hibridul PT275 a oferit productii ridicate in ferma domnilor Livius Bibu si Sotica Sorin – 4.500 kg/ha, precum si in ferma domnului Cristian Diaconu – 4.130 kg/ha.
Hibridul PT225 a fost alegerea domnului Cristian Diaconu din localitatea Ghiroda, judetul Timis, si a obtinut productii intre 4.100 si 4.200 kg/ha. Acesta lucreaza 500 ha, dintre care 120 ha au fost semanate cu rapita. “Am semanat rapita in prima parte a lunii septembrie dupa grau, astfel ca terenul a fost arat, apoi pregatit cu discul si combinatorul, cate o trecere fiecare, si am aplicat ingrasaminte 18.46.0 – 150 kg/ha. In vegetatie am mai fertilizat in luna martie cu uree – 200 kg/ha si in aprilie cu 200 de kg/ha ingrasaminte pe baza de azot si sulf. Am aplicat doua fungicide, primul in toamna si al doilea in primavara si cred ca in total am mai avut cinci treceri cu insecticide, erbicide si foliare. In aceasta toamna am ales doi hibrizi de rapita din portofoliul Corteva, ceea ce inseamna in jur de 70 ha. La inceput am avut parte de rasarire neuniforma din cauza lipsei precipitatiilor, dar in prezent cultura se prezinta bine”, a precizat fermierul.
Productii foarte bune s-au obtinut si in judetul Galati. De exemplu, fermierul Adrian Iacob din localitatea Stoicani a ales hibridul PT264 si a obtinut 4.100 kg/ha. “Noi lucram in ferma 310 ha, iar rapita am semanat campania trecuta pe 10 ha, dupa porumb. Am arat terenul, apoi am efectuat doua treceri cu freza si am aplicat la pregatirea patului germinativ 200 kg/ha de azot. Am semanat spre sfarsitul lunii septembrie, apoi in primavara, in mustul zapezii cum se spune, am aplicat 100-120 kg/ha de azot. Am mai avut doua treceri cu foliar si insecticid si am mai aplicat un erbicid. Nu am mai adminisrat nimic altceva, iar recoltatul a avut loc la finalul lunii august. Am obtinut o productie buna, se putea si mai mult daca as mai fi fertilizat in vegetatie. Asadar am fost multumit, de aceea am semanat si in aceasta toamna acelasi hibridul PT264 pe o suprafata de 35 ha”, a specificat Adrian Iacob.
Un alt fermier din judetul Galati care a ales hibrizii de rapita Pioneer® este domnul Cristian Dobrescu. Acesta isi desfasoara activitatea in localitatea Frumusita si a obtinut o productie de 4.000 kg/ha cu hibrizii PT225 si PT275.
Si domnul Marius George Constantinescu din localitatea Pechea, judetul Galati, a ales hibrizii PT225 si PT275 si a obtinut 4.000 kg/ha.
“Noi lucram in familie 400 ha, dintre care 50 au fost semanate cu rapita, dupa cultura de grau. Am arat terenul, dupa care am efectuat doua treceri cu discul si am semanat in data de 1 octombrie. In toamna nu am aplicat nimic, in primavara am aplicat 300 kg/ha de azot, in doua treceri, prima inca in faza in care exista zapada, iar cea de a doua la aparitia butonului floral. Am aplicat un singur erbicid, trei insecticide, doua fungicide si am mai avut doua treceri un ingrasamant foliar”, a punctat agricultorul.
Desi este o cultura profitabila si o buna premergatoare pentru cerealele de toamna, rapita a devenit din ce in ce mai greu de cultivat in Romania, din cauza conditiilor climatice din toamna, in special a secetei. Totusi, in acest sezon, datorita conditiilor prielnice la semanat, fermierii au reusit sa semene o suprafata estimata de 550 000- 600 000 ha.
Corteva Agriscience continua sa isi extinda gama de produse pe piata semintelor, venind cu noutati in portofoliul de hibrizi de rapita, oferind acces fermierilor la o genetica avansata care impacteaza imbunatatirea calitatii recoltelor, maximizand astfel potentialul productiv al fermelor agricole.
In 2021 am lansat un nou hibrid cu rezistenta la Sclerotinia spp. care apartine brand-ului Sclerotinia Protector. Este primul hibrid din Europa cu rezistenta la aceasta boala care este din ce in ce mai prezenta si mai pagubitoare in ultimii ani. Hibridul PT303 ofera siguranta prin cel mai bun pachet de trasaturi si un potential productiv ridicat, confirmat de rezultatele inregistrate.
In 2022, vom continua cercetarile cu scopul de a completa baza noastra de date si de a ne imbunatati cunostintele legate de optimizarea programelor de utilizare a fungicidelor pe hibrizii toleranti din portofoliul Corteva. Acesta este obiectivul nostru in ceea ce priveste ameliorarea, iar Sclerotinia Protector este parte a angajamentului nostru pentru o inovatie continua si o agricultura mai sustenabila.