Impactul musculitei galicole asupra frunzelor de gladita si metode de combatere

Publicat de

Dasyneura gleditchiae (Osten Sacken, 1866) sau musculita galicola a frunzelor de gladita, a fost identificata in anul 2004 in Romania, in zonele Bucuresti si Maruntisu, judetul Dambovita, reprezentand astfel o specie noua pentru tara noastra.

Larvele acestei insecte trec printr-un proces de schimbare a coloritului, incepand cu o nuanta alba si ajungand la maturitate la o nuanta portocalie. In timpul atacului, cele doua jumatati ale frunzei se umfla, se rasucesc si se lipesc una de cealalta pe marginea lor exterioara, lasand in interior un spatiu in care de obicei se gaseste o larva, dar uneori pot fi prezente doua sau trei larve. Totul se petrece in interiorul unei structuri numite „gala”. Dupa zborul adultilor, galele se usuca, se necrozeaza si cad de pe planta. Reinfectarea foliolelor plantei are loc primavara in urma iernarii larvelor sau pupelor in sol, din care se vor dezvolta adultii (Fig. 1).

Femela are o lungime de 2-2,2 mm si se caracterizeaza prin abdomenul de culoare rosu-caramiziu si prezinta peri bruni pe primele 8 segmente abdominale in regiunile dorsale si ventrale, in timp ce zona pleurala este lipsita de peri. Toracele este de culoare bruna, iar aripile sunt transparente. Masculul, cu o lungime de 1,8-2 mm, are o culoare usor mai inchisa decat femela. Antenele masculului prezinta doua ingrosari distincte pe fiecare articol, una la baza si una in partea superioara, separate printr-o portiune mai subtire. Articolul bazal al gonopodului masculin nu are apendice, iar articolul terminal este usor ingrosat in mijloc (Fig. 2).

Ca metode de combatere specifice pentru aceasta specie sunt incluse practicile culturale prin care se indeparteaza frunzele ce prezinta gale sau semne de infestare, pentru a reduce populatia de larve si a preveni raspandirea insectelor, precum si utilizarea dusmanilor naturali prin identificarea si eliberarea pradatorilor sau parazitoizilor ce se hranesc cu larvele sau stadiile timpurii ale insectei.

Daca infestarea este severa si nu se poate efectua controlul populatiei de musculite galicole prin metode naturale, se pot utiliza insecticide selective, care au un impact mai mic asupra altor organisme utile si mediului inconjurator. Aplicarea insecticidelor trebuie realizata in momentele cheie ale ciclului de viata al musculitei galicole pentru a maximiza eficacitatea. Acest lucru poate necesita monitorizare constanta pentru a determina momentul de interventie.

In ceea ce priveste prevenirea, se poate opta pentru supravegherea constanta pentru identificarea timpurie a indiciilor de infestare, precum deformarile frunzelor, schimbarea culorii sau a aspectului frunzelor, prezenta larvelor sau a adultilor,  permitand astfel interventia imediata. Printre produsele pentru combatere recomandate de catre experti sunt insecticidele pe baza de lambda-cihalotrin (Karate Zeon, Faster Gold 50 EC, Lamdex Extra etc.) si spinosad (Laser 240 SC). Este recomandata efectuarea sapaturii solului sub plantele lemnoase la sfarsitul toamnei si la inceputul primaverii. In cazul in care este necesar, aplicatiile pot fi efectuate in primavara, inainte ca adultii sa-si finalizeze depunerea oualor. Pentru a proteja insectele polenizatoare, se recomanda aplicarea insecticidelor dupa perioada de inflorire. In plus, aplicarea acestora in momentele zilei si la temperaturi in care activitatea polenizatorilor este redusa poate diminua riscul de impact asupra populatiilor acestora. Totodata se pot utiliza capcane luminoase sau feromoni pentru a atrage si a captura adultii musculitei galicole, reducand astfel populatia si reproducerea lor.

Pentru a gestiona cu succes populatia musculitei galicole a frunzelor de gladita, este esential sa combinam mai multe metode de combatere si sa mentinem o abordare consecventa. In plus, este crucial sa respectam intotdeauna instructiunile producatorilor atunci cand utilizam insecticide sau substante chimice, pentru a asigura o aplicare corecta si sigura.

Biolog Georgescu Raluca Gabriela

S-ar putea să te intereseze

Hot News