De ce este necesara stropirea pomilor fructiferi?
Fie ca vorbim de livada de nivel intensiv, fie de cativa pomi din gradina dumneavoastra, procesul de ingrijire al pomilor reprezinta cheia succesului productiei din anul urmator. Acest proces este obligatoriu pe durata intregului an, cu precadere in anumire perioade, etapele de vegetatie prin care trec pomii determinand si calendarul lucrarilor de intretinere, precum si momentele optime pentru aplicarea tratamentelor preventive sau curative.
Avand in vedere faptul ca pomii sunt expusi in permanenta influentei factorilor biotici si abiotici, nivelul de intensivizare reflecta un grad de pericol mai mare sau mic asupra culturii. Astfel, daca in cazul unui numar mic de pomi din gradina dumneavoastra, care se pot dezvolta doar in urma taierilor de formare si care pot primi, eventual, un adoas de ingrasaminte, in cazul pomilor din livezile intensive, situatia este total diferita. In cadrul acestor plantatii se realizeaza tratamente specifice, in primul rand cu caracter preventiv, deoarece pierderea controlului asupra unei boli sau a unui daunator poate produce pagube semnificative, reflectate atat in cazul productiei din anului curent, cat si in ceea ce priveste productia anului urmator.
Care sunt momentele optime pentru realizarea tratamentelor?
Prognozarea aparatiei unei boli sau a atacului unui organism daunator si emiterea ulterioara a avertizarilor de protectia plantelor, prezinta un real interes in vederea desfasurarii corecte in timp si spatiu a eventualelor activitati de combatere. O utilizare eficienta a produselor de protectia plantelor implica selectarea metodei optime, a timpului optim, precum si reducerea la minimum a utilizarii acestor produse, avand acelasi rezultat final, respectiv mentinerea bolilor si daunatorilor sub un nivel la care eventualele pagube asupra culturilor sa nu fie semnificative.
Avand in vedere climatul specific Romaniei, plantatiile pomicole trec prin probleme specifice fiecarui anotimp si ulterior fiecarei etape de vegetatie, acestea reprezentand de altfel si anumite perioade cu risc crescut de favorabilitate specific atacurilor de boli sau daunatori.
Strategiile de implementare ale unui calendar de stropiri pot fi realizate dupa mai multe criterii. In timp ce unii pomicultori consulta caietul fermierului realizat in anul precedent si observa principalele boli care au creat probleme sau daunatori, implementand in fuctie de acestea si calendarul de stropiri, altii prefera sa urmareasca permanent avertizarile emise de oficiile fitosanitare, precum si starea de sanatate a pomilor, intervenind in momentul in care se identifica o problema.
Principalele stropiri care se executa sunt cele de toamna si iarna, tocmai pentru a oferi un start sanatos in sezonul urmator. Ingrijirea pomilor fructiferi in toamna inseamna pregatirea plantelor in fata temperaturlor scazute din timpul iernii. Aceasta ingrijire incepe chiar din luna iunie, in momentul in care se opresc fertilizarile, o continuare a acestora determinand si o prelungire nefavorabila a perioadei de vegetatie.
Stropirile de toamna se bazeaza in general pe utilizarea succesiva a substantelor cu efect fungicid si insecticid. In plus, se realizeaza si stropirea cu zeama bordeleza, pe baza de cupru, tocmai pentru a spori rezistenta la inghet. Scopul acestor tratamente? Combaterea rezervelor biologice ale daunatorilor si bolilor care supravietuiesc sezonului rece.
Timpul optim pentru efectuarea tratamentelor este reprezentat de caderea frunzelor, calendaristic, luna noiembrie uneori inceput de decembrie atunci cand vremea permite, iar temperaturile raman pozitive si pe timpul noptii.
Foarte important este ca aceste tratamente sa nu se execute pe vreme de ploaie, in conditii de vant si doar cu produse compatibile pentru tipul de pom, preparate conform indicatiilor si achizitionate doar de la surse autorizate. De asemenea respectarea dozelor impiedica aparatia fenomenelor de fitotoxicitate sau a formelor de rezistenta in cazul unor boli sau daunatori.
Care sunt substantele si respectiv produsele utilizate la stropiri?
Stropirile destinate controlului fitosanitar intr-o cultura se stabilesc pentru un anumit tip de factor infectios, fie ca ne referim la bacterii, ciuperci, virusuri sau daunatori. Stadiul vegetativ reflecta atat concentratia cat si numarul de tratamente. Printre solutiile utilizate remarcam:
- Zeama bordeleza – pentru tratarea eventualelor boli fungicice. Acest tratament se aplica in concetratii mai mari in perioada de repaus, respectiv 20-30%, comparativ cu perioada de vegetatie, cand fie nu sunt necesare, fie, daca sunt, se aplica in doze mult mai mici.
- Insecticidele – au rolul de a reduce semnificativ larvele acarienilor si ale paduchilor, dar si pe ale altor daunatori care hiberneaza sub diferite forme.
- Uleiul horticol – are rolul de a combate formele hibernante ale unor daunatori periculosi (insecte, acarieni-paienjeni microscopici) si de a reduce presiunea atacului acestora in perioada de vegetatie.
Tratamentul cu ulei horticol se poate face atat toamna, cat si iarna sau primavara devreme. Este necesar ca uleiul horticol sa fie aplicat in perioada vegetativa, pana la umflarea mugurilor. Tratamentul cu ulei horticol se face obligatoriu la mar, par, si gutui. La cires, visin, cais sau prun, uleiul horticol se utilizeaza numai daca au fost inregistrate probeleme cu acarieni sau afide in anul precedent. Este indicat ca uleiul horticol sa fie aplicat atunci cand temperatura este de cel putin 5-7°C, fara vant si ploaie, iar tendinta este de incalzire, deoarece la temperaturi scazute exista posibilitatea ca pelicula de ulei sa nu se formeze asa cum trebuie, iar produsul sa inghete pe ramuri.
Ing. Cojanu Daniel Nicolae
ICDPP Bucuresti