In 27 aprilie 2021, Comisia Europeana a lansat un studiu care ar putea usura restrictiile privind editarea genelor si alte tehnologii noi de crestere a plantelor.
Studiul cu privire la noile tehnici genomice (NTG) constata ca aceste instrumente au potentialul de a sprijini sustenabilitatea agricola si sunt compatibile cu acordul Green Deal european si strategia Farm to Fork.
Consiliul pentru etica danez a concluzionat ca este lipsit de etica sa nu se utilizeze biotehnologia, in perspectiva unei crize climatice agravante si a unei populatii globale in crestere rapida.
Comitetul stiintific superior al CE a blamat atat hotararea, cat si intregul cadru european pentru reglementarea organismelor modificate genetic, mentionand ca decizia instantei ar putea avea consecinte largi pentru comertul international, securitatea alimentara in tarile in curs de dezvoltare, competitivitatea europeana si chiar reputatia UE.
Alte tari, inclusiv Statele Unite si Japonia, au spus ca nu vor reglementa culturile modificate genetic, deoarece sunt in esenta la fel de sigure ca plantele dezvoltate prin metode traditionale de reproducere. Aceasta tendinta pare sa castige teren in intreaga lume, datorita atat descoperirilor stiintifice, cat si preocuparilor politice cu privire la abordarile uniforme ale comertului.
Studiul a constatat ca editarea genelor ar putea facilita dezvoltarea culturilor durabile care pot rezista schimbarilor climatice si pot rezista bolilor si altor factori, cum ar fi solul salin. Culturile ar putea fi, de asemenea, mai hranitoare si mai putin dependente de pesticide, ingrasaminte si alte inputuri.
In plus, a stabilit ca NGT-urile ar putea face Europa mai competitiva in economia globala si ar beneficia mai multe sectoare ale societatii.
Sursa: Agropages http://news.agropages.com/News/NewsDetail—38964.htm