Musca cepei si-a extins aria de raspandire

Publicat de

Desi musca cepei (Delia antiqua, Meigen, 1826) este un daunator specific tarii noastre, pana in prezent nu a cauzat daune economice semnificative

Raspandire

Se observa o extindere a zonei de raspandire a mustei cepei, de la gradinile micilor gospodarii catre marile complexe agricole, unde impactul economic a generat un semnal puternic de alarma. In zonele mentionate, raspandirea nu a fost determinata de conditii climatice favorabile, ci de actiunea unei game variate de factori, printre care enumeram:

  • Implementarea rotatiilor adecvate a culturilor in micile gospodarii, terenurile au devenit centre pentru raspandirea atacului;
  • executarea inadecvata a lucrarilor de prelucrare a solului in toamna si primavara a contribuit la proliferarea si cresterea populatiilor in masa;
  • stilul de viata ascuns al larvelor, care patrund imediat in interiorul bulbilor dupa eclozare, face ca combaterea fitosanitara sa devina practic imposibila;
  • regimul restrictiv al aplicarii tratamentelor fitosanitare de combatere pe ceapa destinata consumului, care este utilizata in stare verde in primavara si toamna, este un factor in dificultatea gestionarii problemei;
  • datorita lipsei masurilor de igiena culturala aplicate pe durata perioadei de vegetatie, cauzata de necunoasterea formelor de manifestare a atacului, ciclului de evolutie al insectei si cerintelor sale de crestere si dezvoltare.

Descriere

Adultul are o coloratie cenusiu-galbui cu pete si dungi negricioase si nu depaseste lungimea de 5-6 mm (Figura 1). Larvele sunt fara picioare si fara cap, de culoare galben-pal, masurand intre 6 si 8 mm in lungime (Figura 2). Ouale sunt ovale si sidefii. Chiar daca adultii au capacitatea de a zbura usor, ei au tendinta sa ramana sedentari, localizati in mod obisnuit pe plantele gazda. Diseminarea lor pe distante mari are loc prin intermediul vantului.

Biologie

In climatul nostru, musca cepei prezinta 2-3 generatii de adulti pe an. Iarna larvele isi petrec perioada de pupa in straturile superficiale ale solului. In primavara, adultii apar treptat, de la inceputul lunii aprilie pana la inceputul lunii mai. Ponta este depusa sub bulgarii de pamant din jurul plantelor gazda si consta in 10-12 oua. Imediat dupa eclozare, larvele patrund in interiorul bulbilor de ceapa, unde raman pana la maturizare completa. Durata stadiului de larva este de 15-25 de zile. Puparea are loc la o adancime de 3-4 cm in sol, iar durata stadiului de pupa variaza intre 10 si 14 zile. Noii adulti apar in camp la inceputul lunii iunie, continuand astfel ciclul evolutive.

Daune 

Daunele sunt rezultatul activitatii larvelor, care distrug tesuturile din interiorul bulbilor. In zonele afectate, diverse bacterii si ciuperci saprofite se instaleaza secundar, contribuind la deteriorarea ulterioara a tesuturilor. Bulbii afectati devin moale si au un miros neplacut, iar tesuturile lor sunt complet descompuse. Ca rezultat, frunzele incep sa ingalbeneasca, sa se usuce si sa se ofileasca (Figura 3). In cadrul culturii, atacul este localizat la inceput in vetre, dar pe parcurs poate sa se extinda si sa devina mai generalizat.

Reducerea pagubelor este realizata prin intermediul unui complex de masuri fitosanitare, dintre care cele preventive sunt de importanta primordiala si includ:

  • Pregatirea terenului pentru cultura prin efectuarea de araturi adanci in timpul toamnei, astfel incat pupelor care ierneaza in straturile superficiale sa fie introduse in straturile mai adanci, unde vor fi distruse prin schimbarea conditiilor de mediu.
  • Implementarea rotatiei culturilor in mod obligatoriu, pentru a preveni formarea focarelor de infestare.
  • Indepartarea plantelor care prezinta simptome de atac si eliminarea acestora din cultura.

Combatere 

Din punct de vedere fitosanitar, combaterea se efectueaza preventiv prin aplicarea tratamentelor foliare atunci cand se primeste avertizarea. Din punct de vedere calendaristic, acest moment coincide cu sfarsitul lunii aprilie – inceputul lunii mai, cand activitatea de zbor a adultilor atinge valori de maxima intensitate, corespunzatoare aparitiei primelor larve din oua. Se pot obtine bune rezultate cu produsele,  Benevia – 0,75 l/ha, Columbo 0,8 mg – 12 kg/ha (microgranule), Mospilan 20 sp – 0,025%.

Drd. Chiriloaie-Palade Andrei

S-ar putea să te intereseze

Hot News