Paduchii testosi la arbori si arbusti ornamentali

Publicat de

Paduchele testos al ulmului (Gossyparia spuria Modeer, 1778)

Descriere. Femela prezinta un corp oval, aplatizat dorso-ventral, avand o nuanta brun-roscata. Tegumentul dorsal este caracterizat de carene transversale si numerosi spini conici, in timp ce secretiile albe sunt abundente pe marginea corpului. Masculul, avand o lungime de 1,5 mm, are corpul acoperit de un scut albicios. Biologie. Aceasta specie parcurge un singur ciclu de dezvoltare pe an si hiberneaza in stadiul de larva secundara, lipita pe scoarta ramurilor si tulpinilor. In primavara, catre sfarsitul lunii aprilie, adultii apar, urmand o perioada de copulatie ce dureaza intre 4 si 12 zile. Femela depune intre 200 si 400 de oua in mod esalonat. Larvele, ce apar imediat dupa depunerea oualor, se fixeaza pe frunze, hranindu-se pana in luna septembrie, cand migreaza pe scoarta ramurilor si tulpinilor, intrand in hibernare (Fig. 1). Daunare. Paduchele testos al ulmului afecteaza in principal arborii razleti din parcuri si alei. Larvele primare consuma frunzele, iar cele secundare ataca ramurile si tulpinile (Fig. 2). In cazul atacurilor puternice, arborii afectati nu se mai dezvolta normal, scoarta sufera necroze, iar ramurile se usuca de la varf spre baza.

Paduchele virgula  (Lepidosaphes ulmi Linnaeus, 1758)

Descriere. Femela are 2-3 mm lungime, culoare brun deschisa si carapacea alungita, sub forma unei virgule. Masculul are aripile de culoare alba. Ultimul segment abdominal prezinta organul genital, alungit sub forma unui ac. Biologie. Daunatorul are o generatie pe an si ierneaza in stadiu de ou sub carapacea femelei (Fig. 3-4). Primavara apar larvele care se fixeaza pe scoarta ramurilor subtiri, unde se hranesc prin inteparea si sugerea sucului celular (Fig. 5). Dupa naparlire larvele isi pierd picioarele si incepe secretia carapacei. In luna august apar adultii, femelele depunand intre 100-200 de oua sub carapace. Daunare. Daunatorul ataca speciile de foioase, putand produce uscarea ramurilor sau chiar a intregului arbore.

Paduchele testos al trandafirului  (Aulacaspis rosae Cockerell, 1893)

Descriere. Femela prezinta o forma de corp piriform, cu o culoare roz si pigidiul portocaliu, acoperit de o carapace subcirculara, alba, aplatizata dorso-ventral, cu un diametru mare de 2-3 mm. Lungimea corpului atinge intre 1,5 si 1,8 mm. Masculul are corpul de culoare rosie, iar carapacea este alungita, de culoare albicioasa, avand trei creste longitudinale galbene-cafenii. Larvele au forma eliptica, cu o coloratie roz-galbuie si o lungime a corpului intre 0,20 si 0,25 mm.

Din punct de vedere biologic, acest daunator dezvolta o singura generatie pe an si ierneaza in stadiul de femela fecundata, localizata pe ramurile si tulpinile de trandafir (Fig. 6-7). In primavara, la inceputul lunii mai, femelele hibernante depun ouale sub carapace, iar acestea eclozeaza in 15-20 de zile. Dupa prima naparlire, devin imobile, se diferentiaza pe sexe si migreaza pe tulpini si ramuri. Larvele se dezvolta pana in toamna, cand apar femelele si masculii. Dupa imperechere, masculii mor, iar femelele ierneaza.

In ceea ce priveste daunarea, acesta este un daunator specific culturilor de trandafiri, dar poate afecta si plante din genurile: Rubus, Ribes, Fragaria, Cycas, Myrthus, Pirus etc. Larvele si femelele care se fixeaza pe ramuri, tulpini si lastari hranesc prin suptul sucului celular, provocand mici dimensiuni ale frunzelor, ingalbenire, uscare si cadere. Bobocii florali nu se deschid, tesuturile lastarilor nu se lignifica, iar scoarta se exfoliaza, determinand uscarea plantelor de la baza spre varf. In caz de atac puternic, ramurile si lastarii sunt acoperiti cu o crusta formata din carapacele albicioase ale insectelor.

Combatere. Pentru a preveni atacul, igienizarea plantelor joaca un rol crucial, constand in taierea si distrugerea ramurilor si lastarilor afectati, prin ardere, o actiune care contribuie la reducerea rezervei biologice a daunatorului. La infiintarea culturilor sau plantarii, se va utiliza exclusiv material saditor neinfestat. In ceea ce priveste masurile curative, se recomanda tratamente aplicate la sol si foliare cu solutii de Faster Delta (0,02%), Mavrik 2 F (0,05%), Mospilan 20 SP/SG (0,02%), etc. Produsele mentionate au o actiune de contact-ingestie. Pentru plantele cu frunze lucioase, la solutiile de tratament se va adauga, ca adeziv, aracet (0,2%).

Drd. Ing. Chiriloaie-Palade Andrei

S-ar putea să te intereseze

Hot News