Planta cu importanta terapeutica- Nalba mare

Publicat de

Nalba (Althea officinalis L., fam. Malvaceae) este o planta erbacee, bianuala sau perena, cu tulpina dreapta, inalta de pana la 1 m, ramificata si acoperita cu peri, cu flori mari de culoare roz-violacee cu vinisoare violete, frunze lung-petiolate, verzi-albicioase si catifelate (Fig.1).

Fructul este “prins” in caliciul persistent si se desface in 15-20 componente.

Planta infloreste din iulie pana in septembrie si este prezenta in zonele de campie, pe soluri nisipoase si de-a lungul apelor curgatoare. Este recoltata din flora spontana insa pentru a raspunde cerintelor impuse de specialisti si farmacisti, se cultiva pentru a obtine o materie prima de „calitate”, adica radacini cu mult amidon si voluminoase. Deoarece planta creste mai viguros in regiunile muntoase, materialul biologic va fi recoltat din aceste zone. Cultura acesteia este practicata pe terenuri umede, permeabile nisipoase sau luto-nisipoase si se mentine pe teren 3 ani. In asolament este greu de amplasat, fiind preferate terenurile bine fertilizate la cultura precedenta. Terenul se pregateste conform cerintelor agrotehnice, iar infiintarea culturii se face in pragul iernii sau in primavara. Semanatul se face in randuri, la 70-80 cm, la adancimea de 2 cm. Semintele rasar mai greu (in circa 3 saptamani), iar planta creste foarte  incet, de aceea, conform metodologiei vom utiliza plante indicatoare (salata) pentru marcarea randurilor.

Lucrarile curente sunt diferentiate: mentinerea terenului liber de buruieni prin plivit si, respectiv, prasile, desimea se regleaza prin buchetare la 25 cm, iar apoi se lasa 4-5 plante/m.l.

Se recolteaza materia prima de uz farmaceutic (radacini in special), dar sunt cerinte si pentru frunze si flori. In scopuri medicinale se recolteaza florile in timpul infloririi, frunzele se recolteaza inainte de inflorire si radacinile, cand planta este uscata, inainte de a ingheta pamantul, pana la sfarsitul lunii noiembrie. Radacina se recolteaza in anul doi sau trei de vegetatie, toamna cand plantele s-au uscat, dar inainte de inghet. Dupa recoltare, sunt toaletate, curatate, se cojesc pana la stratul alb din interior, se taie apoi in bucati cu lungimea de 10-20 cm. Frunzele si florile se usuca natural, in strat subtire la umbra sau pe cale artificiala (la 35-40°C). Productia este de 1-2 t/ha radacini, 0,8-1 t/ha frunze si de 0,2- 0,3 t/ha-flori uscate.

In industria farmaceutica se precizeaza ca frunzele contin circa 5% substante mucilaginoase si radacinile pana la 10-15%. Produsul se intrebuinteaza in inflamatile acute ale cailor respiratorii: bronsite, laringite, traheite (intern), actiune antiinflamatoare a aparatelor respirator, renal si gastrointestinal si actiune expectoranta si emolienta. Produsul din nalba mai poate fi utilizat si in alte afectiuni, pentru uz extern: frunza oparita se aplica sub forma de compresa, iar in afectiuni bucale (afte, stomatita, abcese dentare) se recomanda clatiri cu ceai neindulcit.

ing. Lorena-Roxana Gurau, ICDPP Bucuresti

S-ar putea să te intereseze

Hot News