Precizari privind modificarea Ordinului MADR 54/2023, referitor la aplicarea normelor privind conditionalitatea

Publicat de

Joi, 22 februarie 2024, a fost pus in dezbatere publica actul normativ privind modificarea si completarea Ordinului MADR nr. 54/570/32/2023, pentru punerea in aplicare a normelor privind conditionalitatea (asa zisele GAEC-uri), in cadrul interventiilor sub forma de plati directe si al unor interventii si masuri pentru dezvoltare rurala, incepand cu anul de cerere 2023, asa cum sunt definite in Regulamentele U.E. si stabilite in Planul strategic PAC 2023-2027.

Dar sa le luam pe rand, sa vedem ce modificari sau completari se propun!

La GAEC 6 Acoperirea minima a solului pentru a evita solul descoperit in perioadele cele mai sensibile se propune:

  • extinderea perioadei de pregatire a terenului pentru infiintarea noii culturi de la 3 saptamani, cu inca o saptamana, in baza avizului emis de autoritatea responsabila (Directiile pentru Agricultura Judetene si a municipiului Bucuresti), in cazul in care conditiile meteo nu permit efectuarea lucrarilor de pregatire a terenului si infiintarea culturilor in intervalul stabilit;
  • detalierea modalitatii in care se poate asigura acoperirea solului pe terenurile arabile prin completarea si cu culturile agricole aflate in vegetatie si resturile vegetale ramase dupa recoltare;
  • clarificarea actiunilor permise in perioada sensibila astfel incat sa se pastreze acoperirea solului pe terenurile arabile, respectiv a precizarii ca pentru mentinerea umiditatii solului si formarea unui strat vegetal de acoperire (samulastra), dupa recoltarea culturii principale, fermierul poate efectua o lucrare superficiala a solului fara rasturnarea brazdei, cu mentinerea si incorporarea partiala a resturilor vegetale la suprafata solului.

La GAEC 7 – Rotatia culturilor pe terenuri arabile, cu exceptia culturilor care cresc sub apa se modifica si va avea urmatorul cuprins: perioada in care terenul este lasat parloaga este de minimum 6 luni intr-un an de cultura si acopera lunile martie-august, dar nu mai mult de 4 ani pe acelasi amplasament.

La GAEC 8 – Procentajul minim din suprafata agricola dedicat zonelor sau elementelor neproductive, prin aplicarea derogarii in anul de cerere 2024, alocarea unei ponderi minime de cel putin 4% din terenul arabil la nivel de ferma, zonelor si elementelor neproductive, avand optiunea fie sa lasi terenul parloaga, fie culturi fixatoare de azot si/sau culturilor secundare. Culturile fixatoare de azot si culturile secundare se cultiva fara utilizarea produselor de protectie a plantelor. Pentru culturile secundare se utilizeaza factorul de ponderare 1.

Ca noutate apare GAEC 10 – Interdictia de a incendia vegetatia pajistilor permanente, pentru a asigura continuitatea aplicarii si pe pajisti a GAEC 6, in ceea ce priveste interdictia arderii vegetatiei pajistilor permanente, asigurand astfel reducerea emisiilor de GES si acoperirea solului. Respectarea cerintelor GAEC 10 se verifica la nivel de parcela agricola.

La GAEC 1– Mentinerea pajistilor permanente, sectiunea note referitoare la verificarea respectarii cerintelor GAEC 1, ultimul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Respectarea cerintelor GAEC 1 se verifica astfel: cerinta 1 se verifica la nivel de exploatatie agricola; cerintele 2.a) si 2.b) se verifica la nivel de parcela agricola.

Mai sunt si alte modificari, dar sa asteptam forma finala cand acest Ordin va aparea in Monitorul Oficial!

S-ar putea să te intereseze

Hot News