Stimate fermier,
In urma activitatii de monitorizare a daunatorilor Helicoverpa armigera si Ostrinia nubilalis din cultura de porumb, desfasurata in cadrul programului Arc™ farm intelligence, sezonul de monitorizare 2023, va informam urmatoarele:
ATENTIE! In ultima perioada, s-a inregistrat un numar mare de adulti de Helicoverpa armigera, din a doua generatie, in punctele de monitorizare din zonele Moldova, Dobrogea, Muntenia (vezi video), iar in punctele de monitorizare aflate in celelalte regiuni, Oltenia si Crisana, se inregistreaza un numar de capturi in crestere, dar si aici peste pragul mediu de 5-7 capturi pe zi.


Generatia a II-a a daunatorului Helicoverpa armigera apare de regula in momentul formarii stiuletilor (matasit – boabe ceara) si provoaca cele mai importante pagube la porumb, dar poate ataca si alte culturi de camp precum floarea-soarelui sau soia.
Larvele din primele doua stadii de dezvoltare se hranesc cu aparatul foliar al plantelor de porumb, iar din stadiul al treilea patrund in interiorul stiuletilor de porumb, consumand boabele si matasea (vezi video). Pe langa aceste pagube directe, in urma atacului la stiulete se instaleaza o serie de ciuperci care contamineaza boabele de porumb cu micotoxine (exemplu: aflatoxina) si astfel acestea devin improprii pentru consumul uman si animal. O recolta contaminata cu micotoxine va fi greu sau chiar imposibil de valorificat.

AVERTIZAREA se adreseaza fermierilor care au culturile de porumb intr-o stare de vegetatie corespunzatoare precum si fermierilor care cultiva porumb pe suprafete irigabile.
In regiunea Banatului numarul de capturi este relativ scazut, fapt datorat cu siguranta conditiilor climatice specifice din acest an. In aceasta regiune, precipitatiile abundente din aceasta primavara si vara au influentat negativ biologia daunatorului. Este demonstrat ca expunerea la o cantitate ridicata de precipitatii a daunatorului Helicoverpa armigera poate duce la comportamente anormale si chiar moartea acestuia. Acest lucru se datoreaza cresterii umiditatii relative a aerului dar si a continutului de apa din sol. In consecinta, rata de deces a pupelor din sol a fost foarte mare, iar rata de aparitie a adultilor a fost foarte scazuta.
Pe de alta parte, daca temperaturile depasesc 37°C timp de mai multe zile consecutiv, dezvoltarea daunatorului este perturbata, iar ouale si larvele tinere pot muri din cauza uscaciunii si a temperaturilor ridicate.
De asemenea, va informam ca prin intermediul Arc™ farm intelligence monitorizam cu atentie stadiul de dezvoltare biologic al generatiei a II-a de Ostrinia nubilalis. In zona Banatului si Munteniei s-au inregistrat primele capturi in capcanele feromonale, urmand ca imediat ce evolutia insectei va atinge pragul critic de dezvoltare sa emitem Alerte si Avertizari.
Tinand cont de informatiile de mai sus, recomandam a se aplica un tratament cu insecticidul CORAGEN® in urmatoarele 4-5 zile pentru controlul daunatorului de Helicoverpa armigera, la doza de 125 ml/ha, doza eficienta pentru toate stadiile de dezvoltare.
Inainte de a aplica tratamentul, verificati fiecare sola de porumb si identificati stadiul de dezvoltare al daunatorilor si gradul de atac!
- Insecticid sistemic, combate daunatorii in toate stadiile de dezvoltare: oua, larve si adulti;
- eficient si la temperaturile ridicate din timpul verii de pana la 33-34°C;
- rezistent la spalare, daca precipitatiile survin la mai mult de 2 ore dupa tratament;
- selectiv si protejeaza entomofauna utila, refacand echilibrul natural dintre pradatori si parazitii daunatorului;
- datorita activitatii ovi-larvicide excelente, CORAGEN® previne patrunderea larvelor in tulpina sau in stiuletele de porumb si reduce pagubele cantitative si calitative determinate de atacul celor doi daunatori in culturile de porumb;
Insecticidul CORAGEN® poate fi achizitionat din reteaua nationala de distributie autorizata. Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati reprezentantul local al FMC Romania sau sa accesati site-ul companiei: fmcagro.ro.
Aflati mai multe informatii despre presiunea de atac a daunatorilor din zona dumneavoastra, cu aplicatia Arc™ farm intelligence.
Urmariti online, in timp real, capturile daunatorilor Ostrinia nubilalis si Helicoverpa armigera in cultura de porumb cu ajutorul aplicatiei digitale Arc™ farm intelligence si luati deciziile potrivite pentru ferma dumneavoastra:
Estimati cu mai multa precizie perioada in care se va atinge pragul economic de daunare al celor doi daunatori si aplicati tratamentul la momentul oportun, inainte ca presiunea daunatorilor sa provoace pagube insemnate sau sa devina dificil de controlat.
Primiti alerte de tratament in momentul in care se inregistreaza zbor intens al daunatorului.
Eficientizati tratamentele fitosanitare in culturile dumneavoastra, obtineti astfel productii mari si de calitate.
Descarcati si utilizati aplicatia Arc™ farm intelligence
Utilizati insecticidul CORAGEN® pentru un control eficient si la momentul optim.
Utilizati produsele de protectia plantelor in siguranta si cu responsabilitate. Cand aplicati produse pentru protectia plantelor, urmati intotdeauna instructiunile mentionate pe eticheta.
Aceste informatii sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corecta a tratamentelor va rugam sa efectuati un control fitosanitar culturilor dumneavoastra, pentru a determina prezenta adultilor, a pontei depuse sau a larvelor eclozate si, ulterior, efectuati tratamentele necesare.