Sfaturi iscusite pentru erbicidarea culturilor de cereale paioase in toamna

Publicat de

Pentru a avea o eficacitate ridicata in combaterea buruienilor din culturile de cereale paioase, trebuie ales foarte bine momentul optim de aplicare a erbicidelor, moment in care buruienile au sensibilitatea cea mai mare (intre stadiul de “rozeta” si 2-3 frunze), cat si cel de toleranta maxima a culturii (intre infratire si inceperea formarii primului nod diferentiat). O influenta mare asupra eficacitatii erbicidelor o au temperatura si umiditatea (temperaturi medii de peste 8-10°C si umiditate suficienta).

Desi practicile agriculturii conservative impuse de actuala Politica Agricola Comuna ii pot ajuta pe fermieri sa reduca presiunea de buruieni, utilizarea produselor de protectie a plantelor ramane la fel de importanta. Adoptarea sistemului no-till inseamna de fapt modificari ale strategiilor pentru combaterea buruienilor.

O prima etapa in strategia de combatere a buruienilor este erbicidarea in toamna. In felul acesta sunt combatute si acele buruieni care rasar inca din toamna si ierneaza in stadiul de rozeta, iar in primavara, fiind in stadii avansate de crestere, de multe ori nu mai pot fi combatute, asa cum sunt: soparlita, doritoarea, ventrilica (Veronica sp.), musetelul (Matricaria sp.), paralute (Thlaspi arvense) etc.

O solutie eficienta, cu protectie de lunga durata, v-o ofera erbicidul RIVAL TOP 20 SG de la ALCHIMEX, in doza de 30 g/ha, la culturile de grau, orz, triticale si ovaz, pentru combaterea buruienilor cu frunza lata, anuale si perene.

Este un erbicid care se aplica atat in toamna, cat si in primavara, cand buruienile sunt rasarite in masa, peste 70% si sunt in faza optima (2-4 frunze), iar plantele de cereale sunt in faza de vegetatie, din stadiul de 3 frunze pana la faza de aparitie a frunzei stindard (BBCH 12-39).

Eficacitatea este maxima cand este aplicat pe buruieni tinere, aflate in stadiul de crestere activa, respectiv in faza de 2-4 frunze (pentru buruienile anuale) sau rozeta (pentru cele perene). Buruienile mai putin sensibile si cele aflate intr-un stadiu avansat de crestere raman pitice si nu concureaza plantele de cultura in absorbtia apei si substantelor nutritive.

Tratamentele nu se aplica cand temperaturile sunt in scadere (sub 5°C) si la culturi stresate din cauza secetei, baltirii apei, atacului bolilor si daunatorilor.

Pentru a beneficia de un spectru mai mare de combatere a buruienilor dicotiledonate anuale si a unora perene, o alta optiune pentru erbicidarea in toamna este aplicarea, pe langa erbicidul RIVAL TOP 20 SG, a unuia dintre erbicidele KINARA de la UPL sau ADIUNKT 500 SC de la INNVIGO, cu aplicare de la faza de infratire si pana la aparitia frunzei stindard a cerealelor.

O alta varianta pentru erbicidarea in toamna este RIVAL ULTRA, cel mai nou erbicid din familia RIVAL, formulat in Romania, la ALCHIMEX, care se utilizeaza in doza de 35 g/ha, in tratamente postemergente, din faza de trei frunze ale cerealelor paioase pana la aparitia completa a frunzei stindard.

Absorbtia se realizeaza prin frunze si radacini si este urmata de translocarea in intreaga planta. RIVAL ULTRA inhiba diviziunea celulara in varfurile de crestere ale lastarilor si radacinilor la buruienile sensibile. Cresterea buruienilor este oprita dupa cateva ore de la aplicare, insa efecte vizibile precum decolorarea sau inrosirea buruienilor sensibile apar dupa 10-15 zile. Distrugerea completa a buruienilor are loc dupa 15-25 zile de la aplicare.

Daca aveti probleme cu buruienile graminee si, in special, cu iarba vantului (Apera spica-venti) si odosul (Avena spp.), aflati ca aplicarea unui erbicid specific in toamna este cea mai economica solutie pentru combaterea acestor buruieni care pot sa rasara in toamna si sa isi continue rasarirea sau dezvoltarea in ferestrele iernii si primavara devreme.

Un erbicid precum FENOVA SUPER de la FMC, in doza de 0,9 – 1,1 l/ha, se poate aplica atat in toamna, in postemergenta, cat si in primavara. Perioada lui de aplicare depinde, in primul rand, de stadiul de dezvoltare al buruienilor, combaterea maxima obtinandu-se cand buruienile au 2-4 frunze si pana la sfarsit de infratire, pentru buruienile graminee.

Un alt erbicid sistemic cu aplicare in postemergenta, pentru combaterea buruienilor graminee si a unor buruieni cu frunza lata din culturile de grau este SENIOR de la CORTEVA, in doza de 0,11 kg/ha + 0,5 l/ha adjuvant pentru iarba vantului sau 0,25 kg/ha + 0,5 l/ha adjuvant pentru ovazul salbatic, obsiga secarei si buruieni anuale dicotiledonate.

Erbicidul se aplica de la stadiul de 2-3 frunze, pana la stadiul de 2 noduri pentru grau, pana la 3 frati pentru iarba vantului, pana la infratire pentru odos, iar pentru buruienile dicotiledonate la 4-6 frunze.

S-ar putea să te intereseze

Hot News