Compania Corteva Agriscience este unul dintre cei mai importanti producatori de samanta pentru fermierii din Romania. An de an, suprafetele insamantate cu hibrizi de porumb, floarea-soarelui si rapita sunt in crestere, motiv pentru care cercetarea la nivelul companiei cauta sa raspunda provocarilor pe care le intampina fermierii si sa ofere hibrizi cat mai performanti.
In ceea ce priveste portofoliul de rapita, compania pune la dispozitia fermierilor hibrizi adaptati conditiilor de cultura din tara noastra, fapt demonstrat si de productiile oferite in acest an, unul critic pentru agricultura, de hibrizi precum PT275, PT264 ori PT225.
De altfel, acesti hibrizi au fost printre alegerile fermierilor si in aceasta toamna, iar in judetul Mures culturile recent infiintate au rasarit deja si se prezinta foarte bine. Acest lucru este sustinut de fermierii Octavian Lit si Vlad Ster, care si in campania de recoltat din acest an au obtinut rezultate foarte bune si au devenit fermieri campioni la rapita cu hibrizi Pioneer®.

Hibridul PT225 se numara printre alegerile prioritare ale fermierilor din centrul tarii, iar in campania de recoltat din acest an a oferit chiar si 4.500 kg/ha, o productie record in conditiile in care multi agricultori au intors culturile ori au obtinut productii extrem de slabe. Este si cazul inginerului Vlad Ster din cadrul societatii Ceragrim Ungheni, motiv pentru care si in aceasta toamna a mizat pe acest hibrid, iar cultura infiintata in data de 10 septembrie este deja rasarita. A ales si alti hibrizi Pioneer® in aceasta toamna, pentru ca an de an face testari si alege hibrizii care ii ofera cele mai bune rezultate.
“In prezent cultura arata foarte bine, insa pentru noi si campania aceasta a fost foarte buna, desi credeam culturile compromise, am fost uimiti in primavara si apoi la recoltat. Am avut hibrizii PT264 si PT225, pe care i-am semanat dupa grau, ori dupa porumb pentru siloz. In general pregatim terenul cu un disc greu, cu Tigerul si freza. Anul trecut am semanat pe 13 septembrie, iar plantele au rasarit in jur de 14 octombrie. La semanat am fertilizat cu 300 kg/ha de ingrasamant triplu 15, apoi am mai administrat in primavara 250 kg/ha de uree si 150 kg/ha de ingrasamant pe baza de sulf si azot. Cultura a primit 8 tratamente cu insecticide si fungicide, precum si 2 erbicide. Recoltatul a avut loc in jurul datei de 15 august si chiar am obtinut o productie nesperat de buna”, a precizat Vlad Ster.

In cadrul societatii Alex Prodexim, Octavian Lit lucreaza 480 ha, dintre care 150 ha au fost semanate in aceasta toamna cu hibrizii PT275 si PT264, care deja au rasarit. Mai mult decat atat, fermierul a declarat faptul ca si in campania trecuta hibrizii Pioneer au performat la el in ferma. Cea mai buna productie a obtinut-o cu hibridul PT264, respectiv 4.040 kg/ha. “Anul trecut am semanat dupa grau 130 hectare cu rapita. Terenul a fost dezmiristit, scarificat, pregatit cu discul si am semanat in perioada 28 august – 3 septembrie, apoi am tavalugit. Am fertilizat cultura in toamna cu 400 kg/ha de ingrasamant triplu 14 cu Sulf 7%, in martie am aplicat uree – 150 kg/ha si in aprilie am administrat inca un ingrasamant pe baza de azot si sulf – 120 kg/ha. Cultura a primit 5 tratamente si 2 erbicide. In conditiile campaniei dificile, pot spune ca am obtinut o productie buna, sunt foarte multumit”, a declarat fermierul campion Octavian Lit.
Desi multi tind sa nu mai acorde atentie rapitei, reprezentantii Corteva Agriscience ii indeamna pe fermieri sa semene aceasta planta pentru ca dincolo de productiile pe care le poate oferi, este si o buna cultura premergatoare.
“2020 nu este nici pe departe cel mai bun an pentru agricultura din Romania. Cu totii am intampinat probleme, insa mai cu seama fermierii care au fost neputinciosi in fata secetei si au obtinut productii mult mai slabe fata de anii precedenti, aproape la toate culturile. Compania Corteva este alaturi de fermieri si impreuna cu colegii mei incercam sa oferim cele mai bune produse si cele mai eficiente sfaturi pentru ca agricultorii sa nu iasa in pierdere. A fost un an dificil pentru rapita, insa am avut totusi si fermieri campioni care au obtinut productii foarte bune. In prezent, in multe zone din tara hibrizii de rapita Pioneer deja se pot observa pe campuri, motiv de speranta pentru urmatorul an, cand speram ca productiile sa fie mult mai bune ca cele obtinute in aceasta campanie” – Maria Cirja, Marketing Manager Romania&Republica Moldova.
Despre Corteva Agriscience
Corteva Agriscience este o companie agricola globala, tranzactionata public, care ofera fermierilor din intreaga lume cel mai complet portofoliu din industrie – incluzand un mix echilibrat si divers de genetica, produse pentru protectia plantelor si solutii digitale vizand maximizarea productivitatii pentru a contribui la sporirea randamentelor si rentabilitatii. Detinand unele dintre cele mai recunoscute marci din agricultura si o serie de produse si tehnologii de top aflate in drumul catre piata, pozitionate pentru a genera crestere economica, compania se angajeaza sa colaboreze cu partile interesate din intregul sistem alimentar, indeplinindu-si promisiunea de a imbogati traiul celor care produc si celor care consuma, de a asigura progresul pentru generatiile urmatoare. Corteva Agriscience a devenit o companie publica independenta la 1 iunie 2019, dupa ce fusese anterior Divizia pentru Agricultura a DowDuPont. Mai multe informatii sunt disponibile pe www.corteva.ro.
Urmariti Corteva Agriscience pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter si YouTube.
™, ®, ℠ Marci comerciale ale Dow AgroSciences, DuPont sau Pioneer si ale companiilor afiliate sau ale respectivilor proprietari.
Persoana de contact cu mass-media
Maria Cirja
Marketing Manager Romania& Rep. Moldova
Tel: +40 746 228 902, email: maria.cirja@corteva.com