Viermele frunzelor de porumb (Spodoptera frugiperda Smith – LAPHER) face parte din Clasa Insecta, Ordinul Lepidoptera, Familia Noctuidae. Spodoptera frugiperda poate deveni un daunator foarte periculos pentru securitatea alimentara la nivel mondial, deoarece daunatorul se raspandeste repede, fluturele putand zbura pana la 100 km intr-o singura noapte. In plus, nu poate fi eliminat odata ce a infestat o tara, din cauza deplasarii lui extrem de rapida. Initial, originar din America (Argentina, Bahamas, Bolivia, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Cuba, Ecuador, Jamaica, Paraguay, Peru, SUA, Uruguay, Venezuela), viermele frunzelor de porumb a fost detectat pentru prima data in Africa in 2016 si este raspandit acum in toate tarile sub-sahariene. De asemenea, a fost recent detectat in Yemen si India.
“Se estimeaza ca reducerea productiei de porumb pe an, din cauza atacului daunatorului, in intreaga Africa poate fi de la 8 pana la 16 milioane de tone, valoarea estimata a acestei pierderi fiind de 2.400-4.800 milioane USD/an”, a remarcat Hans Dreyer, directorul productiei de plante FAO, in cursul reuniunii Comisiei pentru agricultura (COAG), ce a avut loc in cursul acestui an.
Daunatorul, o amenintare imensa…
Un raport din 2018 al Republicii Democratice Congo, arata ca viermele frunzelor de porumb este o amenintare imensa la adresa securitatii alimentare, estimand ca 45% din pierderile de recolta de porumb au drept cauza acest daunator, adica pierderea a 0,9 milioane de tone de porumb in perioada 2017-2018. Intr-adevar, insecta prefera porumbul – o cultura cheie alimentara in Africa, dar si orezul, sorgul, meiul, trestia de zahar, culturile de legume si bumbacul.
Daunatorul se raspandeste rapid, deoarece adultul (fluturele) poate zbura pana la 100 km intr-o singura noapte. In plus, se poate raspandi ca “pasager” in aeronave sau pe alte mijloace de transport sau prin comert – de exemplu, in marfuri infestate. Multe tari din Africa si din Orientul Apropiat pun in aplicare strategii pentru prevenirea sau gestionarea infestarilor. FAO al Organizatiei Natiunilor Unite monitorizeaza aceste tari prin 20 de proiecte aflate in curs de desfasurare in Africa – cu cel putin inca 10 in curs de desfasurare. Comunitatea internationala a Conventiei pentru protectia plantelor (IPPC) a organizat, de asemenea, ateliere regionale pentru a incuraja cooperarea in prevenirea si gestionarea acestui daunator. IPPC are un rol important de jucat in a ajuta la prevenirea raspandirii viermelui frunzelor de porumb, “mai ales datorita calatoriilor si comertului”, a subliniat Jinyuang Xia, secretar al IPPC. “Cooperarea sud-sud, precum si sprijinul tehnic si financiar sunt necesare pentru a gestiona infestarile in curs de desfasurare”, a completat Jinyuang Xia .
Sesiune speciala pentru acest daunator, la atelierul IPPC din Africa
In cadrul sesiunii speciale privind viermele frunzelor de porumb la atelierele regionale IPPC din Africa, participantii si-au impartasit experientele in gestionarea daunatorului. Multe tari au evidentiat importanta cresterii gradului de constientizare cu privire la acest daunator si furnizarea de informatii si sprijin (inclusiv prin cooperarea sud-sud) pentru agricultorii afectati de acest daunator. Namibia a raportat ca a utilizat cu succes pesticide biologice pentru combaterea daunatorului, in timp ce Guineea utilizeaza pesticide sistemice in locul pesticidelor de contact. Participantii din Sudan si Yemen si-au impartasit experientele cu privire la programele pe care le-au pus in aplicare pentru a lupta impotriva acestui daunator periculos care ataca in special porumbul, de cand au fost raportate infestarile initiale. Egiptul si-a impartasit planul de pregatire si de urgenta pentru a face fata unei viitoare infestari. Pe langa acordarea asistentei directe tarilor si agricultorilor, FAO si partenerii sai lucreaza la:
– recomandari privind utilizarea pesticidelor de sinteza si combaterea biologica (inclusiv bio-pesticide);
– un program de monitorizare a daunatorului si alerta timpurie, incluzand o aplicatie mobila si o platforma globala pentru partajarea rezultatelor.
Grupul de planificare strategica (SPG) al IPPC, in cadrul reuniunii sale din 9-11 octombrie 2018, a discutat despre modul in care comunitatea IPPC poate aborda aceasta provocare. In prezentarea la sedinta SPG, Shoki Al-Dobai, liderul echipei de integrare si sprijin pentru secretariatul IPPC, a subliniat modul in care IPPC a stimulat cooperarea si schimbul de cunostinte in prevenirea si gestionarea acestui daunator in randul partilor contractante IPPC.
IPPC joaca, de asemenea, un rol important in a contribui la prevenirea raspandirii viermlui frunzelor de porumb (Spodoptera frugiperda) si la minimizarea riscului de miscare a daunatorilor, prin marfuri si mijloace de transport, in comertul international. Al-Dobai a subliniat un set specific de standarde internationale IPPC pentru masurile fitosanitare (ISPM) care pot ajuta tarile sa aplice masuri eficiente, adecvate pentru prevenirea si combateera daunatorilor. Acestea includ analiza riscului daunatorilor, supravegherea daunatorilor, cerintele pentru stabilirea zonelor frecventate de daunator, inspectia fitosanitara si diferitele tratamente fitosanitare.
Sursa: International Plant Protection Convention
Material realizat de Sorin STEFAN, director tehnic ALCEDO