Obiectivul Demeter este acela de a-si asuma un rol conducator in transformarea digitala a sectorului agroalimentar din Europa prin facilitarea adoptarii rapide a tehnologiilor IoT avansate, a gestionarii datelor si a agriculturii performante, asigurandu-i viabilitatea si durabilitatea pe termen lung.
Bun venit la cea de-a patra editie a buletinului DEMETER
Speram ca incepeti sa va bucurati de vara si va mentineti sanatosi si in siguranta.
In aceasta editie ne concentram mai mult pe aspectele tehnice ale DEMETER si ne uitam in special la:
- Importanta interoperabilitatii.
- Procesul de co-creare in cadrul pilotilor DEMETER.
- Noutati despre modul in care castigatorii Open Call se integreaza in DEMETER.
- Un raport concis care detaliaza necesitatile tehnologice ale fermierilor in urma unei serii de interviuri cu fermierii angrenati in DEMETER, parte a bordarii noastre consultative cu partile implicate (multi-actor).
- O runda de evenimente in spatiul Industriei agro-alimentare si tehnologiilor agricole.
De asemenea, auzim direct de la fermierii care participa la DEMETER despre experientele lor. In cele din urma, proiectul-frate de digitalizare ATLAS ne vorbeste despre obiectivele sale si despre cum se desfasoara.
Ca intotdeauna, pentru orice intrebari, contactati info@h2020-demeter.eu
Lectura placuta!
Importanta interoperabilitatii si standardizarii
Arne Berre, SINTEF si Coordonator standardizare DEMETER
Una dintre provocarile cheie in realizarea solutiilor agricole inteligente este legata de lipsa de interoperabilitate intre diferite sisteme si platforme din sectorul agroalimentar, in special cele oferite de diferiti furnizori de tehnologie. Este, de asemenea, ingrijorator pentru fermieri ca tehnologia in care investesc va deveni invechita. DEMETER raspunde acestor nevoi de interoperabilitate tehnica si semantica prin intermediul Spatiului de interoperabilitate agricola (AIS) si al modelului de informatii privind agricultura (AIM). Primul ofera o gama larga de mecanisme de interoperabilitate care faciliteaza dezvoltarea, validarea si implementarea solutiei DEMETER, in timp ce acesta din urma ofera limbajul comun (semantic) utilizat de aplicatiile DEMETER pentru schimbul de date.
Cititi mai mult aici.
Ateliere DEMETER de Co-creare
Nils Hempelmann, OGC si DEMETER Pilot Management Leader
Pilotii DEMETER acopera un spectru larg de subsectoare: culturi arabile, culturi irigate, productia de fructe si zootehnica (pasari de curte, lactate, bunastarea animalelor). Acesti piloti sunt utilizati pentru a demonstra si a evalua modul in care inovatiile si capabilitatile extinse beneficiaza de mecanismele de interoperabilitate si se integreaza cu setul de functionalitati de baza DEMETER. Functionalitatile de baza sunt necesare pentru crearea oricaror aplicatii DEMETER si, prin urmare, obligatorii pentru orice parti interesate care doresc sa expuna sau sa partajeze propriile resurse.
Pe baza feedback-ului colectat in interviurile individuale cu fiecare dintre piloti, a devenit evident ca frecvente sesiuni interactive incrucisate intre piloti si pachete ar oferi o imbunatatire majora atat din perspectiva coordonarii, cat si din perspectiva progresului.
Cititi mai multe aici.
Castigatorii DEMETER Open Call & synergii
Ramón Alcarria, Universidad Politécnica de Madrid (UPM)
Primul apel deschis DEMETER, numit DEVELOP, a atras si a angajat IMM-uri cu produse tehnologice care pot fi implementate in cadrul Agro-business. Un total de 10 companii au fost beneficiare ale apelului deschis, pentru a rezolva urmatoarele provocari:
- Lucrarile solului si monitorizarea umiditatii: axat pe cresterea preciziei masurarii umiditatii solului. WAISENSE FIELDS, proiectele W4A-SoilWorkability, SoilSignal si Soily lucreaza pe acest subiect.
- Interoperable Geo Tagged Photo APP: Aplicatie foto interoperabila cu eticheta geografica, pentru a demonstra facilitatorul interoperabilitatii DEMETER pentru sistemele informationale de gestionare a fermei. Proiectul CAP / P abordeaza acest subiect.
- ISOBUS enabler: Dezvoltarea unei componente de software Gateway de interoperabilitate permite interoperabilitatea intre diferite elemente hardware, instrumente si sisteme agricole, chiar fara cunostinte profunde despre protocolul ISOBUS. Propunerea ELLIOT-ISOBUS a fost selectata pentru aceasta provocare.
- Solutii blockchain pentru apsicatii agricole: pentru a permite trasabilitatea si interoperabilitatea cu componentele DEMETER ca solutie verticala agroalimentara. Proiectul PerSePHOne lucreaza la acest aspect.
- DEMETER Business process integration (BPM): pentru a permite partajarea eficienta a datelor intre procesele de afaceri, planificarea fiecarui pas al procesului de productie, utilizarea optima a tuturor resurselor, definirea comenzilor de lucru, definirea planului de livrare a produselor, stabilirea unui buget de marketing etc. Proiectele DEBBIE, CollectGood si OPTIFLAXIT sunt responsabile pentru a veni cu solutii la aceasta provocare.
Unul dintre punctele cheie pentru succesul tuturor initiativelor este o buna comunicare intre diferitii actori din ecosistemul DEMETER (experti in domeniu, piloti, manageri tehnici si nou- venitii prin Open Call). Pentru a asigura acest lucru, a fost conceputa o structura de monitorizare in legatura cu urmarirea, supravegherea si facilitarea resurselor pentru proiectele de apel deschis, avand in vedere ca actorii mentionati mai sus vor fi facilitatorii sinergiilor in DEMETER.
Cititi mai multe aici.
DEMETER White Paper – nevoile si preocuparile fermierilor
Grainne Dilleen, Walton Institute, si Daniel Wolferts, Fraunhofer FIT
Deciziile fermierilor sunt un proces complex, influentat de mai multi factori sociali, culturali, demografici si financiari. Pentru a intelege mai bine ce simte fermierul cu privire la adoptarea tehnologiei si nevoile si preocuparile legate de aceasta, am realizat o serie de interviuri cu fermierii care participa la DEMETER. Scopul a fost de a afla mai multe despre experientele lor la ferma, nevoile si ingrijorarile lor legate de tehnologie si modul in care DEMETER poate ajuta la depasirea acestor probleme. In plus, au fost organizate interviuri cu furnizorii de software implicati in DEMETER care lucreaza indeaproape cu fermierii, pentru a prinde si perspectiva lor. A fost creata o carte alba care rezuma rezultatele interviurilor.
Citeste mai multe aici.
Laslo Šinković, un fermier care participa la DEMETER, ne spune despre experienta sa in proiect. Laslo este proprietarul Agroprodukt Šinković, o companie sarbeasca, care se ocupa, de peste 20 de ani, de cresterea gainilor ouatoare, a efectivelor de prasila si a puilor de o zi. El este implicat in proiectul pilot despre „Managementul cresterii puilor”.
Jędrzej Wigura and Mateusz Wigura, apicultori polonezi, ne povestesc despre implicarea lor in DEMETER. Fac parte din pilotul care isi propune sa dezvolte si sa ofere un serviciu de optimizare a polenizarii. Serviciul va conecta sistemele de gestionare a fermelor si sistemele de gestionare a stupinei cu serviciile de consiliere si de sprijinire a deciziilor.
ATLAS, proiectul-frate al DEMETER
Manolis Tsantakis, ATLAS Communication and Dissemination Coordinator
Am discutat cu Manolis Tsantakis despre obiectivele ci activitatile unui alt proiect finantat din Horizon 2020, ATLAS
Care sunt obiectivele proiectului ATLAS?
Agricultura moderna trece la o abordare bazata pe date. Conectivitatea si interoperabilitatea sistemelor si echipamentelor utilizate in agricultura sunt factori cruciali in transformarea digitala a sectorului. Reteaua de interoperabilitate ATLAS va furniza mijloacele de interconectare a diferitelor sisteme agricole si echipamente agricole, tractoare, sisteme de senzori si instrumente de analiza a datelor etc., si pentru a stabili fluxul de date intre ele. Acesta este intr-adevar un pas inovator, deoarece depaseste constrangerile actuale, si deschide calea catre agricultura moderna bazata pe date. Este de preferat ca instrumentele si solutiile disponibile sa fie interoperabile mai degraba decat sa le inlocuim – si aceasta este abordarea pe care o urmeaza proiectul ATLAS. Realizarea unor instrumente bine stabilite si specializate interoperabile si lasarea deciziei cu privire la instrumentul ales utilizatorului final. Dezvoltarea retelei de interoperabilitate ATLAS este o initiativa de jos in sus, care implica partile interesate din toate domeniile agricole importante, concentrandu-se pe o interoperabilitate tehnica ce permite schimbul de informatii intre diferite sisteme existente. Deoarece fiecare dintre aceste sisteme participante este independent si construit pe propria infrastructura tehnica, acest lucru duce la o retea distribuita, necentralizata de sisteme. Pe scurt, Reteaua de interoperabilitate ATLAS va oferi mijloacele de interconectare a diferitelor sisteme si echipamente software agricole si de a stabili fluxul de date intre ele.
Cititi mai multe aici.
Sursa: APPR