Ambrozia, o buruiana care si-a gasit leacul

Publicat de

Folosirea unor produse inovatoare de protectia plantelor in culturile agricole va reduce la minimum raspandirea alergenilor periculosi in societate

Ambrosia artemisiifolia (ambrozia) este una dintre cele mai periculoase si invazive buruieni, raspandita inclusiv in Romania, care, in perioada de inflorire, cauzeaza boli alergice severe. Aceasta este raspandita in toata Europa si reprezinta o cauza majora a alergiilor la polen, buruienile invazive raspandindu-se in parti tot mai mari ale Europei Continentale si, prin urmare, amenintand tot mai mult sanatatea publica.

De asemenea, ambrozia provoaca preocupari agricole majore la scara larga deoarece este o buruiana persistenta si dificil de combatut. Costurile asociate cu combaterea ambroziei sunt estimate la cateva sute de milioane de euro, atat din motive de sanatate publica, cat si din motive agricole.

Particularitatile morfologice, biologice si ecologice ale acestei plante duc la o raspandire rapida si pe suprafete din ce in ce mai mari. Planta poate produce aproximativ 3000 de seminte anual care incep sa germineze in luna martie. Inflorirea are loc in mijlocul lunii august, iar polenul este produs continuu pana in luna octombrie. Activitatile umane, inclusiv agricultura sunt printre mijloacele de distribuire a semintelor de ambrozie.

Ambrozia este prezenta in special ca buruiana in culturi precum sorg, mazare si floarea soarelui. In culturile de primavara, ambrozia poate fi extrem de distructiva daca nu este bine controlata.

Ambrozia a aparut in Europa in secolul al XX-lea, in special in timpul Primului Razboi Mondial si in prezent poate fi gasita in mai multe tari din Europa precum: Franta, Italia, Germania, Austria, Republica Ceha, Bulgaria, Ucraina, Rusia si Romania.

In Romania, ambrozia este extrem de raspandita in aproape toate zonele (cu exceptia zonei dealurilor inalte si a zonei montane). Conform Ministerului Sanatatii din tara noastra (www.ms.ro), se apreciaza ca, din populatia activa a Romaniei (9.000.000 persoane), un numar de 482,000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozia. Datele colectate evidentiaza o prevalenta crescuta a alergiei la ambrozia de 5,35% in populatia activa. De asemenea, tara noastra a promulgat legea nr.62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cu metodologia de aplicare aferenta prin care proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole au obligatia sa desfasoare lucrari de prevenire, combatere si distrugere a buruienii ambrozia, denumita stiintific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalarii, raspandirii si eliminarea ei in cazul prezentei pe terenurile intravilane sau extravilane.

Aceasta buruiana periculoasa infesteaza de asemenea aproape toate culturile de camp si are un impact negativ asupra fertilitatii solului. Fermierii joaca un rol important in reducerea impactului ambroziei, prin mentinerea terenurilor curate cu ajutorul metodelor agrotehnice. Utilizarea erbicidelor pe terenurile agricole va permite combaterea ambroziei, dar trebuie sa fie foarte precisa, fara impact negativ asupra mediului. Mai mult,  ambrozia dezvolta, in timp, rezistenta la erbicide si astfel, produsele de protectie a plantelor folosite de ani de zile devin ineficiente.

Fermierii primesc ajutor din partea oamenilor de stiinta, care examineaza comportamentul buruienilor si pot descoperi solutii care functioneaza eficient si rapid si controleaza dezvoltarea buruienilor periculoase, atat pentru oameni, cat si pentru randamentul culturilor. La nivel mondial, marile companii au investit sute de milioane de dolari pentru cercetarile efectuate in ultimii ani pentru a descoperi noi molecule, care vor sta la baza produselor de protectie cu eficienta ridicata.

Fermierii din Romania au acces la o solutie unica, bazata pe molecula inovativa Arylex™Active dezvoltata de cercetatorii companiei R&D Corteva Agriscience, prezenta in mai mult de 130 de tari, inclusiv Romania. Pachetul Pixxaro™ Super, care contine 1L Pixxaro™ (fluroxipir 280 g/L si halauxifen-metil 12 g/L, cunoscuta sub denumirea de brand Arylex™ Active, prima molecula care apartine noii clase Arylpicolinate) si 120 g Frontal 50 SX (500 g/kg tribenuron metil), reprezinta inovatia cu cel mai larg spectru de buruieni dicotiledonate anuale si perene combatute din cultura de cereale paioase.. Utilizarea erbicidului Pixxaro impiedica raspandirea ambroziei in camp, reducand in acelasi timp posibilitatea raspandirii acestei buruieni catre orase.

Folosit in mod corespunzator, acest produs nu are un impact negativ asupra mediului. Utilizarea la scara larga a unor astfel de produse inovative de catre fermieri va ajuta la protejarea oamenilor fata de impactul unor alergeni puternici, asa cum este ambrozia. De asemenea, un nou produs care va fi lansat in Romania anul viitor de catre Corteva Agriscience va fi erbicidul Viballa™- tot o solutie care contine Arylex™ Active, erbicid destinat combaterii buruienilor dicotiledonate din cultura de floarea soarelui cu o eficacitate extraordinara in combaterea ambroziei.

Una dintre valorile principale ale companiei Corteva Agriscience este de a trai in siguranta. Inovam in fiecare zi pentru a ajuta societatea sa traiasca mai bine si in acelasi timp protejam mediul inconjurator. Toate produsele Corteva sunt dezvoltate pentru a asigura o agricultura sustenabila, atat pentru generatiile de acum, cat si pentru generatiile viitoare.

Despre Corteva Agriscience

Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) este o companie globala activa in domeniul agriculturii, cotata la bursa, care imbina inovatia de top in industrie cu implicarea clientilor si executie operationala de inalt nivel pentru a livra in mod eficient solutii la problemele cele mai presante intampinate de agricultura la nivel mondial. Corteva genereaza o preferinta de piata avantajata prin strategia sa unica de distributie, completata de un mix global echilibrat si diversificat de produse si servicii digitale pentru seminte si protectia culturilor. Cu ajutorul unora dintre cele mai renumite marci in agricultura si capacitati tehnologice bine pozitionate pentru a stimula cresterea, compania se angajeaza sa maximizeze productia fermierilor, colaborand totodata cu factorii implicati in intregul sistem alimentar, respectandu-si promisiunea de a imbogati vietile celor care produc si ale celor care consuma, asigurand progresul pentru generatiile viitoare. Informatii suplimentare sunt disponibile la adresa www.corteva.com.

Urmariti Corteva pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, si YouTube. 

™ ® Trademarks of Corteva Agriscience and its affiliated companies.

Media contact

Georgiana Ajderov

Corporate Communications Consultant, Romania

T: +400754228975

georgiana.ajderov@corteva.com

S-ar putea să te intereseze

Hot News