Atentie la bolile care ataca calatidiul la floarea soarelui

Publicat de

In ultima vreme, in majoritatea zonelor tarii au fost precipitatii aproape in fiecare zi. Asta nu poate decat sa ne bucure pe noi si, mai ales, plantele de cultura, fiind o perioada in care si cresterile sunt foarte intense. Dar odata cu ploile se creeaza conditii pentru dezvoltarea agentilor fitopatogeni si aparitia bolilor. Floarea soarealui este in fenofaza de aparitia calatidiului, perioada in care isi fac aparitia si unele dintre cele mai periculoase boli, asa cum este si putregaiul alb, produs de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum.

Chiar daca marea majoritate a hibrizilor existenti in piata prezinta rezistententa genetica la acest patogen, asta nu inseamna ca boala nu poate aparea. Dupa cum se stie, boala poate fi favorizata si de nerespectarea verigilor tehnologice “ca la carte”, aici facand referire la rotatie. Ciuperca ierneaza in sol sub forma de scleroti cativa ani, iar o rotatie scurta sau cultivarea florii soarelui dupa culturi sensibile la acest patogen, asa cum este rapita, soia, sfecla de zahar, cartoful, etc, nu fac altceva decat sa ajute la dezvoltarea si propagarea agentului fitopatogen. Nu intamplator in cartile de fitotehnie este mentionat ca floarea soarelui poate reveni pe aceeasi sola dupa 6 ani. In conditiile actuale, in care este aproape imposibil sa realizezi o astfel de rotatie, singurele arme de lupta raman rezistenta hibridului si tratamentul fitosanitar.

Dar nu numai putregaiul alb creeaza probleme florii soarelui. O alta ciuperca care afecteaza tot calatidiul este Botrytys cinerea, ce poduce putregaiul cenusiu. Alte boli la fel de periculoase sunt innnegrirea tulpinilor (Phoma macdonaldii), patarea bruna si frangerea tulpinilor (Phomopsis helianthi) si, evident, isi continua ciclul toate bolile care afecteaza aparatul foliar si nu numai, asa cum sunt septorioza (Septoria helianthi), alternarioza (Alternaria helianthi), rugina (Puccinia helianthi), etc.

Daca la bolile foliare pierderile nu sunt asa de mari, la cele care actioneza asupra calatidiului, daca nu se intervine, pierderile pot fi totale.

Ce-i de facut?

Nici nu mai trebuie asteptat sa apara simptomele bolilor, cand apar simptome pe calatidiu, o parte din productie este deja pierduta. Trebuie sa se intervina urgent cu un fungicid sistemic care combate toate aceste putregaiuri si patari atat pe calatidii, cat si pe frunze si tulpini, printre care amintim:

🌻 COMET (piraclostrobin 200 g/l) 0,5-1,0 l/ha

🌻 MIRADOR XTRA (azoxistrobin 200 g/l+ciproconazol 80 g/l) 0,75 l/ha

🌻 PICTOR (boscalid 200 g/l+dimoxistrobin 200 g/l) 0,5 l/ha

🌻 PROPULSE 250 SE (fluopiram 125 g/l+protioconazol 125 g/l) 0,8-1,0 l/ha

🌻 SFERA 535 SC (trifloxistrobin 375 g/l+ciproconazol 160 g/l) 0,4 l/ha

🌻 TANOS 50 WG (famoxadon 25 %+cimoxanil 25 %) 0,4 kg/ha

🌻 TOPSIN 500 SC (tiofanat metil 500 g/l) 1,4 l/ha, etc.

Dupa cum vedeti, in portofoliul de la ALCEDO, gasiti o gama variata de fungicide care va ajuta sa va protejati productia, important este sa faceti tratamentul cat mai repede!

Dr. Ing. Sorin Stefan

Director Tehnic Alcedo

S-ar putea să te intereseze

Hot News