Chiar daca in multe zone ale tarii temperaturile inca sunt destul de coborate, in special noaptea, iar in alte zone, asa cum este sud-estul tarii, plantele sunt afectate de seceta pedologica, asta nu inseamna ca nu vor aparea si bolile. Pe fondul stresului creat de lipsa de umiditate in sol si al diferentelor mari de temperatura intre zi si noapte, daca mai intervin si agentii patogeni care produc boli la plante, culturile de grau si orz, dar si celelalte cereale paioase, au mult de suferit, in final pierderile de productie fiind semnificative.
Deja ne-am obisnuit cu primaveri din ce in ce mai atipice, cum nici aceasta primavara nu face exceptie. Epocile de semanatat s-au modificat, aparitia bolilor si daunatorilor la fel, nimic nu mai este asa cum stiam din carti.
Ce-i de facut?
Important este ca fermierii sa faca vizite cat mai dese in camp, urmarind atent culturile, si atunci cand apare problema sa intervina imediat, alegand solutiile cele mai bune. Asa cum noua ne place sa spunem, sa aleaga “solutii iscusite”.
Dar sa revenim la boli. Au inceput sa apara si ploile, deci in mod sigur isi vor face aparitia si bolile. Primele vor fi probabil fainarea si septorioza, urmand si alte patari, dupa care vor fi ruginile, taciunii si, nu in ultimul rand, bolile spicului, asa cum este fuzarioza.
Este greu sa spunem acum cate tratamente se vor face in acest an, inca nu stim cum evolueaza vremea, dar in mod sigur vor fi minim 2 tratamente. Primul tratament se cam apropie, deci trebuie sa ne pregatim.
Ce produse va ofera compania ALCEDO?
Chiar daca in ultima vreme foarte multe substante au fost retrase la nivelul UE, inca mai putem spune ca avem arme eficiente pentru combaterea bolilor la cereale paioase!
De obicei, la primul tratament se intervine cu un produs cu o singura substanta activa, asa cum sunt:
- SALVATOR 25 EW (tebuconazol 250 g/l) – 0,5 l/ha la grau si orz;
- TOPGUARD 25 SC (flutriafol 250 g/l) – 0,5 l/ha la grau si orz;
- TOPSIN 500 SC (tiofanat metal 500 g/l) – 1,250 l/ha la grau si orz.
Asta nu inseamna ca aceste produse nu se pot utiliza in tratamentul 2, singure sau combinate. In tratamentul 2 si 3, uneori si 4, de obicei se intervine cu fungicide mai complexe, cu 2 sau mai multe substante active, numarul agentilor patogeni care ataca culturile in acesta perioada fiind mult mai mare. Printre produsele recomandate se numara:
- MIRADOR XTRA (azoxistrobin 200 g/l+ciproconazol 80 g/l) – 0,5 l/ha la grau si 0,75 l/ha la orz;
- COMET (piraclostrobin 200g/l) – 0,8-1,25 l/ha la grau, grau durum, grau spelta, orz, secara si triticale;
- IMPULSE PRO 425 EC (protioconazol 53 g/l+spiroxamina 224 g/l+tebuconazol 148 g/l) – 0,6 l/ha grau, orz, orzoiaca pentru complexul de boli foliare si 0,8 l/ha pentru fuzarioza la grau;
- PRIAXOR EC (fluxapiroxad 75 g/l+piraclostrobin 150 g/l) – 0,75-1,5 l/ha la grau, grau dur, grau, spelta, orz, secara si triticale;
- ELATUS ERA (solatenol 75 g/l+protioconazol 150 g/l) – 0,5-1,0 l/ha la grau, orz, orzoiaca, triticale si secara;
- AVIATOR XPRO 225 EC (bixafen 75 g/l+protioconazol 150 g/l) – 0,8-1,0 l/ha la grau, triticale si secara si 0,6-0,8 l/ha la orz.
Dupa cum vedeti, produsele sunt variate, important este sa se faca o determinare corecta a agentului patogen si sa se intervina la timp, pentru a stopa sau limita pagubele produse de acestia.
Asadar fiti vigilenti si cereti ajutorul echipei ALCEDO pentru ca suntem “de 30 de ani prietenul fermierilor iscusiti!”
Dr. ing. Sorin Stefan
Director tehnic ALCEDO