Bondarii deterioreaza frunzele plantelor si accelereaza productia de flori atunci cand polenul este in cantitate insuficienta

Publicat de

Bondarii gradinari

Bondarii se bazeaza foarte mult pe resursele de polen pentru nutrienti esentiali, pe masura ce isi construiesc coloniile de vara. Prin urmare, ne-am putea astepta ca diferentele anuale in ceea ce priveste disponibilitatea acestor resurse sa fie pur si simplu tolerate, dar oamenii de stiinta au facut observatii care sugereaza ca bondarii pot avea strategii pentru a face fata infloririi neregulate sezoniere. Cand s-au confruntat cu o lipsa de polen, bondarii au afectat in mod activ frunzele plantelor intr-un mod caracteristic, iar acest comportament a dus la o inflorire mai timpurie cu pana la 30 de zile. Cercetatorii nu au reusit sa reproduca pe deplin acest efect, sugerand ca exista o metoda distincta pe care bondarii o folosesc pentru a stimula inflorirea timpurie.

Mentinerea sincronizarii fenologice cu florile este o provocare ecologica cheie pentru polenizatori, care poate fi exacerbata de schimbarile de mediu. Studiile arata ca bondarii care se confrunta cu deficitul de polen afecteaza frunzele plantelor fara flori si, astfel, accelereaza productia de flori. Studiile de laborator au aratat ca activitatea care afecteaza frunzele este puternic influentata de disponibilitatea polenului si ca plantele afectate de bondari infloresc semnificativ mai devreme decat plantele nedeteriorate sau cele deteriorate mecanic. Experimentele ulterioare in aer liber au aratat ca intensitatea daunelor cauzate variaza in functie de disponibilitatea locala a florilor. In plus, s-a observat ca bondarii din coloniile salbatice a altor doua specii afecteaza frunzele plantelor. Aceste descoperiri elucideaza o caracteristica a comportamentului bondarilor, care pot influenta disponibilitatea locala a resurselor florale.

Lucratorii coloniei de bondari (Bombus terrestris) deterioreaza frunzele de Solanum melongena. (A) Imagini secventiale ale unui lucrator care patrunde intr-o frunza cu labrumul. (B) Un lucrator taie o frunza cu mandibulele. (C) Daune caracteristice cauzate de bondari.

Observatiile comportamentale initiale cu patru specii de plante (Brassica oleracea, B. nigra, Solanum elaeagnifolium si S. melongena) au dezvaluit ca lucratorii din coloniile de bondari (Bombus terrestris) isi folosesc mandibulele pentru a taia gauri in forma distincta in frunzele plantelor, fiecare actiune de deteriorare durand doar cateva secunde.

Sursa: https://science.sciencemag.org/content/368/6493/881?utm_campaign=SciMag&utm_source=JHubbard&utm_medium=Facebook

S-ar putea să te intereseze

Hot News