Stiti deja ca daca nu sunt combatute in toamna, afidele vor transmite virusul piticirii graului (WDV-wheat dwarf virus) sau virusul ingalbenirii si piticirii orzului (BYDV-barley yellow dwarf virus) prin intepare. Cu cat aceste viroze apar mai devreme, cu atat sunt mai periculoase.
Ce se poate face dupa aparitia virozelor? Mai nimic! Deci singura cale de a stopa aceste viroze este sa combatem afidele, mai ales in toamna.
Dupa rasarire, la plantele tinere de cereale paioase, afidele sunt destul de usor de vazut pe frunze, cu conditia sa se respecte cateva reguli de observatie:
- sa se monitorizeze in special zonele cu risc de aparitie;
- sa se caute prezenta afidelor pe serii de cate 10 plante, la 5 randuri distanta;
- sa se realizeze monitorizarea in cele mai calde ore ale zilei (in conditii de frig si ploaie, afidele sunt mai greu de observat deoarece sunt pozitionate in insertia frunzelor).
Se recomanda aplicarea unui tratament insecticid atunci cand se observa prezenta afidelor mai mult de 10 zile sau cand 10% din plante sunt purtatoare de afide.
In portofoliul de PRODUSE ISCUSITE gasiti FASTER DELTA, FASTER GOLD 50 EC si FASTER MAGNUM, trei insecticide din grupa piretroizilor, care actioneaza rapid si au o eficacitate ridicata.