Cand tratam pentru combaterea gargaritei tulpinilor de rapita?

Publicat de

In ultimii ani, in februarie a fost mult mai cald decat in mod normal, in ciuda faptului ca mai vine si cate un episod de iarna, care poate tine cateva zile.

Primavara extratimpurie vine „la pachet” si cu daunatorii culturii rapitei de toamna. Prima provocare cu care se confrunta fermierii, la inceputul primaverii, este gargarita tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi).

Adult de Ceutorhynchus quadridens (gargarita tulpinilor verzei) – INCDA, Fundulea, 20.02.2020

Adultii hibernanti apar in camp cand temepratura aerului este mai mare de +9°C. In acest an, in primele zile ale lunii februarie, temperatura aerului in sudul si in vestul tarii a ajuns si la +17°C. Dupa data de 11 februarie iarna s-a intors in forta, cu temperaturi minime, mai scazute de -10°C, in multe zone de campie. In mai putin de 12 ore, temperaturile au coborat si cu 20-22°C, ajungand de la +16°C (chiar +18°C in Dobrogea) la -4°C sau chiar mai jos. Episodul de iarna (in general fara zapada) a tinut o saptamana. Pentru ultima decada a lunii februarie sunt porgnozate din nou temperaturi mult mai ridicate decat in mod normal, de +15°C (chiar +19-+20°C, in sud-estul tarii).

Tulpina de rapita crapata – INCDA Fundulea, 23.04.2020

Prin urmare trebuie sa fim in garda. De ce? Efectele atacului gargaritelor tulpinilor asupra culturii rapitei de toamna le vedem, in cele mai multe cazuri, inaintea recoltarii. Nu insectele adulte sunt periculoase, ci larvele acestora. Dupa o perioada de zbor, hranire si copulare, femelele depun ouale in tulpinile plantelor de rapita. Larvele apar la 6-20 de zile dupa depunerea oualelor si pe masura ce se dezvolta, acestea rod galerii descendente ori ascendente in maduva tulpinilor. Ca simptome principale ale atacului, putem vedea plante cu tulpini deformate, rasucite in forma literei „S” (in unele cazuri tulpinile pot crapa) sau plante care stagneaza in crestere, avand o ramificare mai bogata decat in mod normal. Dar, de cele mai multe ori, fermierii nu vad aceste simptome (doar specialistii cu ochiul format, le pot vedea mai usor). In schimb, daca ne „viziteaza” o vijelie inaintea recoltarii, putem avea nesansa sa vedem mai multe plante culcate la pamant. Din acest motiv, pagubele de productie inregistrate in urma atacului larvelor gargaritelor tulpinilor pot ajunge la 30-50% din recolta, dar in unele cazuri s-au raportat si pagube de 100%.

Galerii si larvele gargaritelor tulpinilor – INCDA Fundulea, 23.04.2020

In teorie, toate sunt bune si frumoase, fermierii trebuie sa amplaseze capcane in camp, pe care sa le monitorizeze zilnic, odata cu incalzirea vremii, iar cand acestia constata aparitia primilor adulti hibernanti in capcane, sa astepte sa treaca 8-10 zile si apoi sa efectueze un tratament in vegetatie cu unul dintre insecticidele omologate.

Pentru alegerea momentului optim cand se efectueaza tratamentul in vegetatie, pentru combaterea gargaritelor tulpinilor rapitei si impiedicarea femelelor sa depuna ouale in tulpini este necesara monitorizarea curbei de zbor a adultilor acestui daunator, cu ajutorul capcanelor entomologice. Monitorizarea gargaritelor tulpinilor nu este dificila si este accesibila tuturor fermierilor. Este nevoie de capcane galbene (sau boluri, insectele sunt atrase de culoarea galbena), umplute cu o solutie de apa cu sapun. Acestea sunt amplasate in lanurile de rapita, dar se recomanda amplasarea lor si in solele care au fost semanate anul trecut cu rapita, deoarece insectele vor aparea acolo prima oara. Capcanele se urmaresc zilnic, pentru a inregistra momentul aparitiei adultilor.

Galerii si larvele gargaritelor tulpinilor – INCDA Fundulea, 23.04.2020

De regula, adultii apar in lanul de rapita dupa 1-2 zile de la momentul aparitiei acestora in locurile de iernare (solele cultivate anul anterior cu rapita). Monitorizarea acestui daunator trebuie inceputa cand temperatura aerului depaseste +9°C si are o tendinta crescatoare in urmatoarele zile. Asta inseamna ca trebuie sa iesim in camp inca de la inceputul lunii februarie, daca situatia o cere (caz des intalnit in ultimii ani). Aici apare o alta problema. In multe zone ale tarii a plouat peste medie, a mai si nins (chiar daca zapada nu a rezistat mai mult de 7-10 zile in ianuarie, dar nu in toate zonele de cultura a rapitei), drept urmare nu prea se poate intra in camp cand vrem noi. De cele mai multe ori intram in camp cand se poate. Tocmai de aceea exista mari sanse sa ratam fereastra optima cand putem sa combatem adultii gargaritei tulpinilor de rapita, iar femelele sa depuna nestingherite ouale in tulpini. Odata ce larvele se afla in tulpina nu prea mai avem cum sa le combatem, iar pagubele de recolta sunt garantate.

Larvele gargaritelor tulpinilor – INCDA Fundulea, 23.04.2020

O posibila solutie pentru o supraveghere cat mai exacta a acestui daunator ar fi sistemele automate de monitorizare. Mai exista si o alta situatie. Putem intra in camp, amplasam capcanele entomologice, dar cu 2-3 zile inainte de a face tratamentul chimic, vine o ploaie, caz in care nu mai putem intra cu utilajele si putem rata perioada optima in care putem combate adultii acestui daunator. Nu in ultimul rand, trebuie sa tinem cont ca perioada de maxima sensibilitate a plantelor de rapita fata de acest daunator este cand acestea au tulpina mai mica de 20 de centimetri.

Multi fermieri se intreaba daca este necesar un tratament in luna februarie. Raspunsul este afirmativ, in cazul in care apar insectele in capcane, iar vremea are tendinta de incalzire in urmatoarele 8-10 zile. Daca nu revine frigul in aceasta perioada inseamna ca sunt mari sanse ca femelele de C. napi sa depuna ouale in tulpinile de rapita, fix in perioada cand acestea au mai putin de 20 cm inaltime.

Tulpina franta in urma atacului larvelor gargaritelor tulpinilor – INCDA Fundulea, 24.04.2020

Ce facem insa cand iarna revine in forta, asa cum s-a intamplat in luna februarie a acestui an? Simplu, o luam de la capat cand vremea se incalzeste din nou. In acest an, adultii gargaritelor tulpinilor au aparut inca din prima decada a lunii februarie, ca urmare a temperaturilor foarte ridicate inregistrate in aceasta perioada. Dar, o data cu venirea valului de frig, tratamentul in vegetatie nu a fost necesar. O data cu revenirea caldurii, chiar de la sfarsitul lunii februarie, reincepem monitorizarea, iar tratamentul in vegetatie pentru combaterea adultilor gargaritei tulpinilor de rapita, se efectueaza la 8-10 zile de la aparitia primelor insecte in capcane, cu conditia ca sa nu mai vina un alt val de frig. Este foarte importat sa consultam zilnic prognozele meteo, atat cele elaborate pentru urmatoarele 24-48 de ore, cat si cele elaborate pentru urmatoarele 7-8 zile. De cele mai multe ori, gargaritele tulpinilor apar in valuri, prin urmare exista situatii cand este necesara si efectuarea a doua tratamente in vegetatie pentru combaterea lor, cu conditia ca tulpinile rapitei sa fie mai mici de 20 cm (faza de sensibilitate maxima a plantelor fata de acest daunator).

Tratamentele nu trebuie facute „dupa ureche”, ci pe baza monitorizarii capcanelor entomologice amplasate in solele cu rapita, inca de la inceputul lunii februarie. Daca ratam fereastra optima cand trebuie sa combatem acest daunator, este foarte posibil ca profitul fermierului sa fie mai mic, iar rezerva biologica a gargaritelor tulpinilor sa creasca si mai mult, in urmatorii ani.

De asemenea, in ultimii doi ani, in zona de sud-est a tarii, in culturile de rapita, am constatat cresterea ponderii unei alte specii similare. Este vorba de gargarita tulpinilor verzei (Ceutorhynchus quadridens, sin. Ceutorhynchus pallidactylus). In mod normal aceasta specie punea probleme plantutelor de varza, conopida, ridichi din solarii, dar si in loturile semincere de varza. Daunatorul era prezent si la rapita, dar cu pondere mult mai scazuta comparativ cu „varul” Ceutorhynchus napi. Faptul ca gargarita tulpinilor verzei castiga teren inseamna o presiune in plus pentru fermieri.

Important este sa nu scapam din mana acest daunator, iar plantele de rapita sa aiba o dezvoltare buna. De asemenea este importanta existenta unei bune comunicari intre fermieri si specialistii in protectia plantelor (putinii care au mai ramas inca in activitate).

O combatere ca la carte a gargaritelor tulpinilor de rapita inseamna o presiune mai mica de infestare in anii urmatori precum si sanse mari ca fermierii sa aiba profituri cat mai ridicate in urma valorificarii recoltei de rapita.

Dr. ing. Georgescu Emil

INCDA Fundulea

S-ar putea să te intereseze

Hot News