In aceasta perioada, in sere si solarii se pregatesc rasadurile, un fel de “maternitate pentru plante”, pentru ca cele mai multe legume, dar si alte plante horticole, cum ar fi florile, se inmultesc in special prin rasaduri, dar si prin seminte.
La plantare, rasadurile trebuie sa fie viguroase si sanatoase, asta pentru a garanta reusita unor productii ridicate si de calitate, sa acopere cheltuielile de intretinere care nu sunt deloc mici.
Cum prevenim si combatem bolile la rasaduri?
Pentru obtinerea unor rasaduri viguroase, prima lucrare este dezinfectia solului. Cu ce o putem face? Si in acest an, ALCEDO vine in sprijinul dumneavoastra cu un fumigant de sol, RAISAN 51.
RAISAN 51 este un fumigant de sol ce contine 510 g/l metam de sodiu, cu activitate fungicida, insecticida, nematocida si erbicida, fiind utilizat cu succes in tratamente preventive pentru dezinfectarea solului inainte de plantarea sau semanarea tuturor tipurilor de culturi, rasaduri, in solarii si sere, pentru combaterea ciupercilor din sol (Fusarium, Verticillum, Rhizoctonia, Armillaria, Pythium, etc.), nematozilor (Meloydogine, Pratylenchus, etc.), insectelor din sol si semintele buruienilor. Se aplica in sol in cantitate de 700 l/ha. Pentru o eficacitate cat mai buna solul trebuie sa fie usor moale (umiditatea optima pentru plantare sau semanare), necompactat, fara resturi vegetale si cu o temperatura ambientala intre 10ºC si 25ºC, la o adancime de 10 cm. RAISAN 51 poate fi aplicat prin udare sau injectare. Imediat dupa aplicarea tratamentului, solul trebuie izolat cu ajutorul unei usoare irigatii si apoi acoperit cu folie de plastic sau se va face o usoara compactare a solului pentru a evita pierderea de gaz. Dupa 15-21 de zile, solul trebuie lucrat pentru a ajuta gazele care au mai ramas sa se elimine. Noua cultura poate fi plantata dupa 5-6 zile de la aerisire. Daca exista dubii, faceti mai intai un test al germinatiei cu cateva seminte.
Pe langa dezinfectia solului, daca este necesar, se fac tratamente la sol, pentru combaterea bolilor si daunatorilor inainte de plantat/semanat, dar si dupa plantat/semanat. Semintele de tomate pot fi tratate cu APRON XL 350 ES (350 g/l metalaxil-M), impotriva ciupercilor de sol care afecteaza tinerele plantute, asa cum este mana de sol (Phtophtora parasitica) si caderea plantutelor (Pythium debarianum), 1,0 l/t samanta. Este important de mentionat ca, in general, tratamentele pentru combaterea bolilor se fac preventiv, iar cele impotriva daunatorilor se fac la semnalarea atacului. Exceptie face paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus) care ataca rasadurile de ardei si vinete si pentru care se recomanda aplicarea de tratamente preventive, iar unul dintre produsele pe care vi le recomandam este VERTIMEC 1,8 EC, in doza de 0,6-1,2 l/ha, doza fiind in functie de cultura la care se aplica.
Putregaiul plantutelor, una dintre cele mai pagubitoare boli
Caderea sau putregaiul plantutelor reprezinta una dintre cele mai frecvente si pagubitoare boli la toate culturile de legume inmultite prin rasad. Plantutele se ofilesc si putrezesc de la baza, iar daca se smulg din pamant se observa ca tulpina si radacina sunt subtiate ca un fir de ata. Atentie! Foarte repede, pe stratul de rasaduri vor aparea vetre goale, din cauza pieirii plantelor. Infectia se realizeaza intotdeauna din sol. Temperaturile prea scazute fata de pretentiile fiecarei specii si udatul prea des favorizeaza aparitia atacului.
Retineti! Prevenirea si combaterea acestei boli se face prin dezinfectia solului, iar apoi, dupa semanat, se trateaza cu fungicide precum TOPSIN 500 SC, produs fabricat in Romania, la ALCHIMEX si care poate fi gasit in “Portofoliul de Produse Iscusite de la ALCEDO”. Tratamentele se continua si dupa rasarirea si repicarea plantelor. Inainte cu 2-3 zile de plantatul rasadului se executa un nou tratament cu aceleasi produse. In cazul in care boala apare, plantele atacate se smulg si se efectuaza tratamente cu fungicide, asigurand temperatura optima si o aerisire corespunzatoare. Pe vetrele unde plantele au fost distruse de boala, se recomanda si presararea de praf de var.
De asemenea, paduchii de frunze si musculita alba se combat cu insecticide ca: MOSPILAN 20 SP, VERTIMEC 1,8% EC, etc.
Asadar, pentru a avea rasaduri sanatoase si viguroase, care se vor reflecta in culturi de calitate si productii ridicate, este important sa diagnosticati corect problemele care apar in aceste culturi si sa faceti tratamentele la timp, folosind produsele pentru protectia plantelor, in dozele omologate.
Dr. Ing. Sorin Stefan
Director Tehnic ALCEDO