Combateti ambrozia! Amenzile sunt mari…

Publicat de


Ambrozia este considerata o specie invaziva, extrem de nociva prin efectul si cantitatea de polen raspandita in atmosfera, motiv pentru care anul trecut a fost actualizata legislatia in domeniu pentru combaterea ei si s-a trecut la aplicarea acesteia (Legea nr. 62/2018) si in Bucuresti, prin adoptarea unei hotarari a Consiliului General, a transmis Primaria Municipiului Bucuresti (PMB).
Proprietarii sau administratorii cu terenuri infestate de ambrozie care nu o inlatura risca amenzi intre 750 si 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv intre 5.000 si 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Contravaloarea sanctiunilor aplicate se constituie ca venituri la bugetul local al Sectorului 1-6 al municipiului Bucuresti. Totodata, la nivelul primariei Capitalei, a fost constituita o comisie mixta formata din reprezentanti ai PMB si ai primariilor de sector si din cei ai altor 7 institutii cu atributii in domeniul sanatatii si mediului: Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, Comisariatul Municipiului Bucuresti – Garda Nationala de Mediu, Directia pentru Agricultura a Municipiului Bucuresti. Astfel, sectoarele Municipiului Bucuresti au obligatia de a identifica, in fiecare primavara, terenurile infestate cu ambrozie, de a comunica PMB lista acestora si de a transmite, pana la data de 05 iunie a fiecarui an, notificari catre proprietarii sau detinatorii de terenuri, cu privire la obligatiile legale ce le revin si sanctiunile aplicabile.
La randul sau, Primaria Capitalei a dispus ca Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) sa ia toate masurile legale astfel incat sa elimine ambrozia din parcurile si spatiile verzi pe care le are in administrare.
Proprietarii si administratorii terenurilor care au primit notificare, au obligatia ca, pana la data de 30 iunie a fiecarui an, sa combata si sa distruga ambrozia de pe terenurile lor, dupa care trebuie sa informeze in scris autoritatea administratiei publice locale pe raza caruia se afla terenul infestat cu ambrozie.

Despre combaterea ambroziei

 
Combaterea ambroziei se face prin aplicarea metodelor recomandate de catre specialistii din cadrul Directiei pentru Agricultura a Municipiului Bucuresti, respectiv cosirea repetata, manual sau mecanic, smulgerea in cazul unor suprafete izolate, efectuarea unor araturi adanci si discuiri pe terenuri agricole, cu exceptia erbicidarii – in zonele de interes public. In celelalte zone se poate aplica si erbicidarea, insa limitat pe terenurile infestate, doar la recomandarea specialistilor din cadrul Directiei pentru Agricultura a Municipiului Bucuresti si sub directa indrumare si controlul specialistilor din cadrul unitatilor fitosanitare pentru protectia plantelor, pe toata perioada de vegetatie.
N.r.: Daca in culturile agricole aceasta buruiana este combatuta odata cu tratamentele care se fac pentru combaterea buruienilor cu frunza lata, nu acelasi lucru se intampla pe terenurile necultivate, unde buruiana se propaga si mai mult.
Aici, pe langa cosiri sau alte metode agrotehnice se poate interveni cu erbicide totale, asa cum sunt si cele pe baza de glifosat.
In perioada 1 iulie – 15 iulie 2019, respectiv in perioada 16 – 31 iulie 2019, comisia mixta constituita la nivelul Capitalei va verifica terenurile si va aplica sanctiuni proprietarilor sau administratorilor atunci cand constata eventuale abateri de la prevederile legale.

comunicat de presa Primaria Capitalei

 

 

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 252 – mai 2019.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News