Comitetul UE: “Glifosatul nu provoaca cancer”

Publicat de

Un comitet de experti din cadrul Agentiei Europene pentru Produse Chimice (ECHA) considera ca nu este justificat ca substanta activa glifosat sa fie considerata cancerigena.

“Pe baza unei analize ample a dovezilor stiintifice, comitetul concluzioneaza din nou ca clasificarea glifosatului drept cancerigen nu este justificata”, a scris ECHA intr-un aviz din partea Comitetului de evaluare a riscurilor (RAC) al agentiei, la 30 mai 2022.

Declaratia vine ca parte a procesului actual de evaluare a riscurilor din UE privind glifosatul, care este printre cele mai utilizate erbicide din UE, dar si printre cele mai controversate.

In urma acestui proces de evaluare se vor lua decizii cu privire la reinnoirea omologarii glifosatului dupa expirarea actualei aprobari la sfarsitul anului 2022.

Poate fi glifosatul clasificat drept cancerigen? Aceasta este una dintre problemele din jurul erbicidului, care este contestata nu numai intre partile interesate, ci si in comunitatea stiintifica si intre diferite agentii publice.

La randul sau, Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC) a Organizatiei Mondiale a Sanatatii a evaluat anterior substanta activa ca fiind “probabil cancerigena”, in timp ce Organizatia ONU pentru Alimentatiesi Agricultura (FAO) a concluzionat ca “este putin probabil sa prezinte un risc cancerigen” la oameni.

Cu cea mai recenta evaluare, comitetul de evaluare a riscuriloral ECHA confirma verdictul sau anterior de clasificare a glifosatului ca necancerigen. Cu toate acestea, a reafirmat ca poate provoca “leziuni oculare grave” si este, de asemenea, “toxic pentru viata acvatica, cu efecte de lunga durata”.

Intr-o declaratie, Glyphosate Renewal Group – grupul de companii agrochimice care solicita impreuna reaprobarea substantei active – a salutat avizul RAC si a spus ca “ramane angajat sa respecte toate aspectele procesului de reglementare al UE in curs”.

Cu toate acestea, militantii pentru sanatate si mediu au fost mai putin multumiti de evaluare, spunand ca agentia nu a luat in considerare toate dovezile relevante.

Angeliki Lyssimachou, un ofiter senior de politici stiintifice la HEAL, a declarat ca ECHA a respins argumentele stiintifice privind legatura glifosatului cu cancerul, prezentate de experti independenti.

“Esecul de a recunoaste potentialul cancerigen al glifosatuluieste o greseala si ar trebui considerata un mare pas inapoi in lupta impotriva cancerului”, a spus ea.

Intre timp, Ban Glyphosate, o coalitie a ONG-urilor, a respins ferm concluzia ECHA: “Inca odata, ECHA s-a bazat unilateral pe studiile si argumentele industriei”.

Cu toate acestea, ECHA a subliniat ca comitetul de evaluare a riscurilor “a luat in considerare un volum extins de date stiintifice si sute de comentarii primite in timpul consultarilor”.

Odata cu incheierea avizului comitetului ECHA, revine Autoritatii UE pentru Siguranta Alimentara (EFSA) sa isi prezinte evaluarea riscurilor.

Chiar daca aprobarea actuala a glifosatului expira la sfarsitul acestui an, este de asteptat ca prezentarea EFSA sa vina abia in vara anului 2023, dupa ce agentia a anuntat recent o intarziere a procesului de evaluare din cauza unei avalanse de feedback ale partilor interesate.

In comparatie cu evaluare ECHA, raportul EFSA va avea un domeniu de aplicare mai larg, acoperind nu numai clasificareade risc a glifosatului ca substanta activa, ci si chestiuni mai ample privind riscurile de expunere pentru sanatate si mediu.

Sursa: https://news.agropages.com/News/NewsDetail—43090.htm

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!