Cum rezolvam problema buruienilor din cultura de mazare? Ce produse folosim, cum si cand le aplicam?

Publicat de

Cultura de mazare a devenit favorita printre fermieri. Insa trebuie sa tinem cont de faptul ca mazarea este extrem de sensibila la imburuienare. Pentru cei care nu ati aplicat in preemergenta erbicide, inca mai aveti posibilitatea sa combateti buruienile problema din cultura de mazare, prin utilizarea in postemergenta a urmatoarelor produse: 

  loboda (Chenopodium album)

 • BUTOXONE M 40 (400 g/l MCPB- Na) este un erbicid sistemic hormonal, omologat pentru aplicare foliara in doza de 2,0-2,5 l/ha. NU POATE FI UTILIZAT IN LOTURILE SEMINCERE! Combate buruieni dicotiledonate anuale si perene: mustar (Sinapsis arvensis), macris (Rumex acetosa), palamida (Cirsium arvense), spanac salbatic (Chenopidium album), pungulita (Thlaspi arvense), traista ciobanului (Capsella bursa pastoris), urzica moarta(Lamium amplexicaule). ATENTIE: Nu combate musetelul si romanita! Asadar, daca aceste buruieni sunt predominante, trebuie sa alegeti o alta solutie de erbicidare. Aplicarea erbicidului se va face cand cultura de mazare este in crestere activa (10-15 cm inaltime), buruienile sa fie rasarite in procent cat mai mare. Nu se mai face erbicidarea daca au aparut butonii florali deoarece, la o aplicare intarziata, putem inregistra pierderi mari de productie. Este recomandata o singura erbicidare pe sezon cu acest erbicid. Nu se aplica pe cultura in conditii de seceta sau cand temperatura depaseste 25°C si este vant puternic.
 • CORUM (bentazon 480 g/l + imazamox 22,4 g/l). Acest erbicid combate buruienile anuale cu frunza lata si unele graminee, ca de exemplu: stir (Amaranthus retroflexus), traista ciobanului(Capsella bursa pastoris), loboda (Chenopodium album), teisor (Abutilon theophrasti), ciumafaie (Datura stramonium), turita (Galium aparine), iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), fumarita (Fumaria officinalis), busuioc salbatic (Galinsoga parviflora), zamosita (Hibiscus trionum), musetel (Matricaria chamomilla), mac (Papaver rhoeas), troscot (Polygonum aviculare), grasita (Portulaca oleracea), mustar salbatic (Sinapsis arvensis), zarna (Solanum nigrum), susai (Sonchus arvensis) si soparlita (Veronica persica). Il putem aplica intotdeauna impreuna cu un adjuvant (in pachet avem DASH 0,2-0,3 l/ha in 100 l apa), incepand de la aparitia primelor frunze trifoliate, pana la aparitia primilor lastari laterali (BBCH 12-25). In cazul infestarilor puternice, se recomanda cresterea dozei de adjuvant (DASH- 0,5 l/ha, in 100 l apa). Nu se aplica daca mazarea a inceput sa infloreasca. Daca situatia o impune, putem aplica secvential fara a depasi doza omologata (1,25 l/ha). Prima aplicare se va face atunci cand cultura de mazare are vizibile primele frunze trifoliate, iar buruienile sunt in faza tanara, urmand ca cea de a doua aplicare sa se faca dupa 7-14 zile. Recomandam CORUM 0,625 l/ha + DASH 0,75 l/ha pentru ambele aplicari.
   stir (Amaranthus retroflexus)
 •  LISTEGO/PULSAR (imazamox 40 g/l) combate buruienile anuale cu frunza lata si unele graminee, cum ar fi: stir (Amaranthus retroflexus), traista ciobanului (Capsella bursa pastoris), ambrozie (Ambrosia artemisiifolia), teisor (Abutilon theophrasti), ciumafaie (Datura stramoniu), iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), fumarita (Fumaria officinalis), busuioc salbatic (Galinsoga parviflora), zamosita (Hibiscus trionum), musetel (Matricaria chamomilla), romanita (Arthemis arvensis), mac (Papaver rhoeas), grasita (Portulaca oleracea), mustar salbatic (Sinapsis arvensis), zarna (Solanum nigrum), susai (Sonchusarvensis), soparlita (Veronica persica). Nu combate loboda, volbura, troscotul si ca urmare, in solele unde aceste buruieni sunt predominante, vom alege alta solutie de erbicidare. Aplicarea se va face incepand de la aparitia primelor frunze trifoliate pana la aparitia primilor lastari laterali. Nu se aplica dupa aparitia bobocilor florali. Doza de utilizare este cuprinsa intre 0,75-1,0 l/ha si depinde de infestare si dominanta buruienilor. Eficacitatea maxima se obtine atunci cand buruienile dicotiledonate anuale sunt in faza de 2-4 frunze, iar gramineele anuale in faza de 1-3 frunze (sa nu fie infratite).
 •  LEOPARD 5 EC (quizalofop-p-etil) este un erbicid cu aplicare in postemergenta, folosit pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale si perene. Fiind absorbit rapid prin frunzele buruienilor ( in circa 2-3 ore), se transloca in toate punctele de crestere intensa, inclusiv in radacini si rizomi. Se recomanda in cazul buruienilor urmatoare:
  – monocotiledonate perene: Sorghum halepense din rizomi (costrei), Cynodon dactylon (pir gros), Agropyron repens (pir tarator), doza recomandata 1,5-1,75 l/ha, in functie de gradul de infestare si inaltimea plantei;
  – monocotiledonate anuale: Agrostis spp. (iarba campului), Apera spica venti (iarba vantului), Avena spp. (ovaz salbatic), Digitaria spp. (meisor), Echinochloa crus-galli (iarba barboasa), Lollium spp. (raigras), Panicum miliaceum (mei), Poa spp.(firuta), Setaria spp. (mohor), Bromus spp. (obsiga secarei), Sorghum halepense (costrei din seminte), samulastra de grau, utilizandu-se in doza de 0,7 l/ha, in faza de 2-4 frunze.
 •  SELECT SUPER/CENTURION PLUS (cletodim 120 g/l), in doza de 1,0-2,0 l/ha este un erbicid sistemic postemergent cu spectru larg de actiune. Substanta activa este absorbita rapid prin frunze si translocata in radacini si corpul plantei in dezvoltare. Combate urmatoarele buruieni:
  – monocotiledonate perene Sorghum halepense din rizomi (costrei), se utilizeaza in doza de 1,5-2,0 l/ha, aplicandu-se postemergent cand buruienile au inaltimea de 15-20 cm;
  – monocotiledonate anuale: Setaria spp. (mohor), Echinochloa crus-galli (iarba barboasa), Digitaria spp. (meisor), Sorghum Halepense din samanta (costrei), utilizandu-se in doza de 0,6-1,0 l/ha, se aplica postemergent in perioada de crestere, avand inaltimea de 5-10 cm.

 turita (Galium aparine)

S-ar putea să te intereseze

Hot News