Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Publicat de

Zilele acestea, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decat in mod obisnuit, in aproape toate zonele de cultura. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 19…36ºC, iar cea minima intre 7…23ºC. Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. Izolat, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate.

In cultura neirigata de porumb, rezerva de apa pe adancimea de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare, aproape de optim si optime. Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, estul si local sud-estul Munteniei, izolat in sud-estul Moldovei.

Procesele de coacere si maturitate la speciile de toamna, dar si cele de crestere si dezvoltare la culturile prasitoare se vor desfasura pe ansamblu normal. La culturile de orz si grau de toamna se vor semnala fazele de maturitate ceara si deplina, precum si recoltarea pe suprafete agricole extinse. La rapita aflata predominant la maturitate deplina se vor continua lucrarile de recoltare, pe intreg teritoriul tarii. Floarea-soarelui va parcurge fazele de crestere a capitulului si inflorire, iar porumbul va inregistra cresterea aparatului foliar, aparitia paniculului si inflorirea. In cea mai mare parte a plantatiilor, speciile pomicole se vor afla la cresterea si coacerea rodului, acumularea zaharurilor si recoltarea esantioanata a fructelor. La vita de vie predominante vor fi fazele de crestere a frunzelor/lastarilor, inflorire si dezvoltare a boabelor.

Lucrarile de recoltare si intretinere la toate culturile agrigole se vor efectua in conditii bune, exceptand zilele cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro

S-ar putea să te intereseze

Hot News