Daunele provocate de rozatoare in culturile agricole

Publicat de

Populatiile de rozatoare reprezinta o amenintare tot mai mare pentru agricultorii romani. Acesti daunatori neinvitati pot provoca pagube considerabile culturilor si pot compromite eforturile intregului sezon agricol, afectand atat cantitatea, cat si  calitatea recoltei. In partea de sud si sud-est a tarii, a fost sesizata pe parcursul anilor, prezenta rozatoarelor in cultura de grau, galeriile observandu-se pe zeci de hectare.

Invazia rozatoarelor in culturile de cereale (grau, orz), rapita si lucerna este semnalata de prezenta unor galerii subterane, cu orificii de intrare, in special dupa o vara secetoasa (Fig.1). Acesti daunatori se hranesc cu partile verzi si subterane ale plantelor, afectand in mod semnificativ cresterea si dezvoltarea culturilor, cu implicatii majore asupra productiei. Nu doar culturile agricole sunt afectate de prezenta rozatoarelor, ci si culturile de legume, rozatoarele atacand tuberculii si radacinile acestora, iar plantatiile pomicole pot fi si ele in pericol, acesti daunatori atacand tulpinile puietilor din pepiniere, scoarta pomilor si arbustilor fructiferi, in special cea din regiunea coletului. Apartia si proliferarea rozatoarelor intr-o anumita zona este influentata de o serie de factori interconectati.

Pe langa disponibilitatea hranei, conditiile climatice, precum temperaturile moderate si precipitatiile, pot favoriza cresterea populatiilor de rozatoare. Totodata, depozitarea necorespunzatoare a recoltei, lipsa rotatiei culturilor si utilizarea excesiva a ingrasamintelor pot atrage rozatoarele, multi dintre fermieri mergand pe lucrari minime ale solului, fara aratura de adancime. Printre factorii biologici care pot duce la cresterea populatiilor de rozatoare, se numara adaptabilitatea, rozatoarele fiind animale foarte adaptabile, capabile sa supravietuiasca in diverse conditii de mediu, rata de reproducere ridicata, rozatoarele inmultindu-se foarte rapid, ceea ce le permite sa formeze populatii mari intr-un timp scurt, precum si lipsa pradatorilor naturali, cum ar fi bufnitele sau soimii.

Produsele de combatere sunt din ce in ce mai putine, mai ales dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Metodele de combatere a rozatoarelor au evoluat semnificativ in ultimii ani. Daca inainte se foloseau substante chimice pulverizate pe suprafete mari, acum predomina momelile pe baza de bromadiolon. Totusi, aceste noi metode, desi eficiente in cazul unor infestatii mici, sunt mai costisitoare, laborioase si nu garanteaza eliminarea completa a rozatoarelor in cazul unor invazii masive. Prin urmare, este esential ca fermierii sa actioneze rapid pentru a preveni pagubele.

Lucrarile agricole, in special aratura adanca si rotatia culturilor, joaca un rol important in combaterea rozatoarelor. Prin distrugerea habitatului acestora, aratura reduce semnificativ numarul de rozatoare. In plus, se mai pot folosi momelile rodenticide gata preparate, cum ar fi Protect Bait Blocks, Protect B Pellets, Rodicum Pasta RBO 005, etc.,  25-50 grame momeli/galerie activa.

Ing. Lorena Gurau, ICDPP Bucuresti

S-ar putea să te intereseze

Hot News