Desi ignorata ceva vreme, din cauza atacului foarte puternic, mana florii-soarelui va produce anul acesta pagube mari!

Publicat de

„In judetul Braila, culturile de floarea-soarelui au prezentat atac de mana (Plasmopara helianthi), in proportie de 30-50 %”

In judetele din sudul tarii, si nu numai, in acest an un pericol ignorat de ceva timp a iesit in evidenta. Probabil si din cauza percipitatiilor abundente din  aceasta luna, in judetul Braila, culturile de floarea-soarelui au prezentat atac de mana (Plasmopara helianthi), in proportie de 30-50 %.
Ignorarea, de catre multi fermieri, a rotatiei culturii (prezenta din ce in ce mai frecventa a monoculturii), cultivarea unor hibrizi sensibili la atacul patogenului si aplicarea, in tratamentul semintei a unor fungicide care nu au capacitatea de a distruge patogenul aflat in interiorul semintei sau asupra zoosporilor proventi din formele de rezistenta ale acestuia, au condus la aparitia bolii intr-un procent foarte ridicat. Sporii  de rezistenta pot supravietui in sol timp de 4-7 ani. Acestia, in conditiile acestui an (precipitatii peste medie, semanatul intarziat, temperaturi scazute) au dus la aparitia infectiei sistemice, sursa majora de inocul pentru infectiile secundare (care va afecta grav recolta de floarea-soarelui).
Intrucat boala se transmite, in principal prin seminţe, acestea ar trebui să fie din loturi semincere, unde ciuperca nu a fost semnalata.
Cea mai eficienta metoda este insa cultivarea de soiuri rezistente. Tratarea semintelor se face cu fungicide pe baza de metalaxil sau benalaxyl. ATENTIE! la cantitatea de substanta activa din produsul comercial, aplicat in tratamentul semintelor. In continuare va aducem in atentie cateva informatii despre mana la floarea-soarelui.

Descriere

  

Mana a aparut la floarea-soarelui la sfarsitul secolului XIX in America de Nord, ajunge in 1940 in Europa, iar in Romania a fost semnalata in anul 1946 pe samulastra (plantele iesite din semintele cazute pe jos din anul trecut) pe floarea-soarelui si de atunci s-a extins in toate culturile producand pagube de pana la 60%, in functie de conditiile climatice.
 Simptome: Primele simptome (infectia sistemica) se observa la plantele tinere, ce apar din semintele infectate. Aceste plante raman pitice, au inaltimea de cel mult 25-30 cm, cu internodii scurte, frunze mici, decolorate, incretite si prezinta radacini slab dezvoltate.
Aceste plante au pe fata superioara a frunzelor zone mari galbene, in dreptul carora pe fata inferioara a frunzelor incepand de la baza frunzei, de-a lungul nervurilor principale si intre nervuri, se formeaza o pasla alba, deasa de miceliu.
Agentul patogen: Plasmopara helianthi, ciupeca se transmite de la un an la altul prin miceliul parazit din semintele infectate si prin sporii ramasi in sol in resturile vegetale. Intrucat ar trebui sa nu se practice monocultura la floarea-soarelui, principala sursa de infectie in anul urmator o constituie semintele infectate.
Prevenire si combatere: Cea mai eficienta metoda este cultivarea de soiuri rezistente. Inainte de semanat se recomanda tratarea semintelor cu fungicide omologate, acordand o atentie deosebita dozei utilizate (cantitate de substanta activa).

dr. Vasile JINGA
ICDPP Bucuresti

 

S-ar putea să te intereseze

Hot News