Este posibila masurarea nivelului de carbon din sol la nivel global?

Publicat de

Cercetatorii francezi au dezvoltat un indicator al evolutiei stocului de carbon in solurile agricole, care va face posibila masurarea cantitatii de CO2 care poate fi absorbita sau emisa de parcelele agricole in functie de sistemele de productie alese.

Nu este vorba doar de masurarea carbonului din sol, ci de evaluarea intrarilor si iesirilor”, a explicat Jean-François Soussana, vicepresedinte pentru Institutul National de Cercetare pentru Agricultura, Alimentatie si Mediu (INRAE), in timpul unei videoconferinte de presa.

Primele rezultate ale acestui indicator, observate la nivelul fermelor din Franta, vor fi dezvaluite in 2021.

Terenul agricol este adesea “acuzat” ca este o sursa de emisii de gaze cu efect de sera, dar practicile de agricultura regenerativa pot contribui totusi la lupta impotriva schimbarilor climatice prin stocarea carbonului in sol”, subliniaza INRAE.

Modificarile solurilor datorate acoperirii vegetale afecteaza direct nivelul de carbon fixat de vegetatie si, prin urmare, de sol. Intr-adevar, stocul de carbon al unui teren agricol depinde de echilibrul de intrari (fotosinteza si fertilizare organica) si de iesiri (recolte, pasunat, respiratia solului, etc.). Bilantul de carbon al solului poate fi modelat in functie de contributiile nete.

Aceasta metoda poate fi utilizata la diferite scari (parcela, ferma, regiune, glob), datorita datelor provenite de la satelitii de noua generatie de observatie a Pamantului.

Datorita abordarilor combinate de teledetectie si modelare vom putea stabili acest bilant de carbon la nivel global”, a remarcat dl Soussana. „Aceasta este propunerea noastra in cadrul unui consortiu international de cercetare privind carbonul din sol, in vederea generalizarii acestei abordari si transformarea acesteia intr-un standard la nivel global”, a spus el.

In ochii CEO-ului INRAE , Philippe Mauguin, „daca vrem ca fermierii sa se angajeze in practicile durabile, daca dorim politici care sa le sprijine – si in special sa sprijine urmatoarea politica agricola comuna – avem nevoie de elemente pentru monitorizarea si traducerea eforturilor practicilor agroecologice si a acoperirii solului care vor contribui la imbogatirea carbonului din sol”.

Aceasta este ambitia acestui instrument. Ramane de vazut daca aceasta idee va putea fi implementata la nivel global…

Sursa: https://www.terre-net.fr/observatoire-technique-culturale/strategie-technique-culturale/article/stocks-de-carbone-dans-les-sols-agricoles-un-indicateur-pour-y-voir-plus-clair-217-177886.html

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!