Europenii incep sa recunoasca faptul ca agricultura din SUA este sustenabila

Publicat de

Sa ne intoarcem in timp 10 ani… ce stiai despre sustenabilitate? Pe atunci nu era un cuvant sau un concept la care majoritatea dintre noi sa se gandeasca foarte des.

Dar daca ne intoarcem in prezent… Se pare ca astazi totul este sustenabil, de la prosoape de baie si cafeaua de dimineata pana la imbracaminte.

Uneori poate parea ca sustenabilitatea este doar unul dintre acele cuvinte cheie care apare si dispare rapid.

Cu toate acestea, cererea consumatorilor pentru durabilitate nu este doar o moda. Cererea produselor cultivate in mod durabil este o consideratie continua si urgenta pentru cumparatori atunci cand se aprovizioneaza cu soia.

Industria de soia din SUA ia acest concept in serios, deoarece cererea pentru produse sigure si durabile continua sa creasca la nivel global. O aprovizionare fiabila cu boabe de soia de inalta calitate, produse in mod durabil, este foarte importanta pentru cumparatori, iar fermierii din SUA care cultiva soia fac fata provocarii.

Agricultura durabila nu este doar o tendinta de socializare sau un hashtag pentru fermierii din SUA care cultiva soia, deoarece o practica deja de zeci de ani. Pe atunci, se numea “conservare” si oferea producatorilor americani o modalitate de a combate furtunile de praf.

In aprilie 1935, Congresul SUA a adoptat Legea privind conservarea solului, care a pus bazele multor initiative in materie de sustenabilitate in SUA. Astazi, productia de soia din SUA se bazeaza pe un sistem national de legi si reglementari de durabilitate si conservare, combinat cu implementarea atenta a celor mai bune practici de productie (acoperirea solului, lucrari minime de prelucrare a solului, etc.). Aceste metode permit fermierilor sa foloseasca mai putina apa, sa previna eroziunea solului si sa reduca consumul de energie.

In SUA, practicile agricole durabile sunt fundamentale pentru cresterea si productia de soia, iar fermierii fac tot ce pot pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor crescande de alimente pentru o populatie in plina dezvoltare.

Blonk Consultants, o firma de consiliere din domeniul durabilitatii din Olanda, a examinat recent amprenta soiei produse in SUA asupra mediului in comparatie cu soia din alte tari de aprovizionare pentru pietele europene.

Ce au aratat rezultatele?

  • Cultivarea este principalul factor care contribuie la amprenta de carbon. Fermierii din SUA au randamente mai mari, utilizand utilaje eficiente si minimum de ingrasaminte, toate acestea contribuind la minimizarea amprentei de carbon.
  • Schimbarea utilizarii terenurilor are un impact semnificativ asupra amprentei de carbon. Defrisarile din America de Sud au avut un impact negativ asupra amprentei de carbon produsa in acea regiune. SUA este numarul 1 in lume in ceea ce priveste conservarea terenurilor forestiere publice.
  • Din 1935, Departamentul de Agricultura al SUA a incurajat programele de conservare a solului. Fermierii americani au mare grija sa-si protejeze si sa-si ingrijeasca pamantul, cu intentia de a-l transmite generatiilor viitoare intr-o stare chiar mai buna decat au primit-o ei.
  • Impactul soiei asupra productiei animale este un alt factor cheie atunci cand se compara amprentele de carbon ale soiei de diferite origini. S-a constatat ca impactul total al amprentei de carbon a pasarilor de curte a fost mai mic atunci cand au fost hranite cu faina de soia din SUA, decat cand soia a provenit din Brazilia si Argentina.

Soia din SUA – sustenabilitate verificata

Majoritatea producatorilor de soia din SUA participa voluntar la programe de conservare certificate. Protocolul de asigurare a durabilitatii soiei din SUA (SSAP) – lansat in 2013, ca raspuns la solicitarile clientilor pentru o aprovizionare cu soia durabila – este o abordare agregata auditata de terti care verifica productia de soia la scara nationala.

Ce obiective si-au propus fermierii din SUA care cultiva soia pana in 2025?

  • Reducerea impactului asupra utilizarii terenului cu 10%.
  • Reducerea eroziunii solului cu 25%.
  • Cresterea eficientei consumului de energie cu 10%.
  • Reducerea emisiilor totale de gaze cu efect de sera cu 10%.

Angajamentul fermierilor din SUA care cultiva soia fata de practicile agricole durabile protejeaza resurse de mediu valoroase.

Peste 85% din soia cultivata in SUA este consumata pe piete din afara Statelor Unite. Pe masura ce importanta durabilitatii continua sa creasca in toate pietele – atat dezvoltate, cat si in curs de dezvoltare – multi dintre utilizatorii finali internationali ai US Soy folosesc cadrul SDG ca “stea” indrumatoare pentru angajamentele lor globale de durabilitate.

De la ferma pana la farfurie, fiecare veriga din lantul valoric al soiei din SUA este profund angajat in sustenabilitate. Fermierii din SUA care cultiva soia practica agricultura durabila de la plantare pana la recoltare, iar SSAP verifica productia de soia la scara nationala.

Sursa: https://daretocompare.ussoy.org/sustainability/

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!