In prima zi a lunii martie, specialistii Facultatii de Agricultura de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca au organizat in Bucuresti un eveniment dedicat lansarii primei retele de consultanta gratuita pentru agricultori – AGRIM. Ce presupune aceasta platforma? Ei bine, promovarea legaturii dintre fermieri, mediul agribusiness romanesc si specialistii de la USAMV Cluj-Napoca. Mai exact, cuprinde o baza de date cu principalii furnizori de inputuri si un forum deschis colaborarii pentru informare si consultanta gratuita on-line pe domeniile de competenta ale cadrelor didactice si cercetatorilor din USAMV Cluj Napoca.
„Vorbim astazi despre o premiera pentru agricultura romaneasca, o retea tematica infiintata in cadrul unui proiect al carui initiator este Facultatea de Agricultura prin intermediul USAMV Cluj. Scopul acestei retele este de a implementa un concept si anume managementul integrat al inputurilor agricole. Aceasta retea de consultanta a aparut din nevoia fermierilor de a le arata ca obtinerea unor productii sigure si de calitate superioara se poate produce doar daca agream toate tehnologiile agricole cunoscute. Mai mult, furnizam informatii si gasim solutii la problemele fermierilor, cu ajutorul consultantului acestei retele. Dorim sa evoluam si avem in randul nostru si mai multi membri”, a explicat prof. dr. Roxana Vidican, coordonatorul retelei AGRIM.
Loturi demonstrative pentru fermieri
„Ne propunem sa facilitam cooperarea si schimbul de bune practici intre participantii din retea. Vrem sa dezvoltam programe de instruire inclusiv sa elaboram un cod de bune practici privind managementul integrat al inputurilor agricole. Vrem sa facilitam transferul de informatii de la statiunile de cercetare, catre fermieri prin intermediul unor loturi demonstrative care vor fi puse la dispozitia fermierilor dupa un program bine stabilit”, a mai spus coordonatoarea retelei AGRIM.
Prezent la eveniment, fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara a declarat: “Un astfel de eveniment eram aproape fortati sa-l cream din mai multe considerente. O astfel de platforma care aduce in prim plan elemente precum durabilitate, management integrat este extrem de valoroasa. Lansarea acestei platforme deschide calea catre o consultanta directa”.
Printre partenerii acestei platforme se numara: Alcedo, APIMAR, Azomures, CHN Industrial, IRUM Reghin, SCDA Turda, etc.
Felicia RUSANU