Fapt real: Ce se intampla cand interzici utilizarea ingrasamintelor si produselor pentru protectia plantelor peste noapte?

Publicat de

Economia Sri Lanka este in cadere libera. Inflatia fulgeratoare a atins 54,6% luna trecuta, iar tara din Asia de Sud se indreapta acum spre faliment. 9 din 10 familii din Sri Lanka sar peste mese, iar multe stau la coada zile intregi in speranta de a achizitiona combustibil.

Cum s-a ajuns aici?

In primavara lui 2021, presedintele Rajapaksa a luat o decizie neobisnuita: a interzis importurile de ingrasaminte si produse pentru protectia plantelor practic peste noapte, fortand milioanele de ferme din Sri Lanka sa devina ecologice.

Potrivit unei estimari, interdictia presedintelui era gata sa salveze Sri Lanka de cele 400 de milioane de dolari pe care le cheltuia anual pe ingrasaminte, bani pe care i-ar fi putut folosi pentru cresterea importurilor de alte bunuri.

Si totusi…

Interdictia a facut ca productia de orez sa scada cu 20% in sase luni de la implementare, determinand ca o tara care fusese autosuficienta in productia de orez sa cheltuiasca 450 de milioane de dolari pe importurile de orez – mult mai mult decat cele 400 de milioane de dolari care ar fi fost. necesare importurilor de ingrasaminte.

Productia de ceai, cultura comerciala literala a Sri Lanka, a scazut cu 18% . Guvernul a trebuit sa cheltuiasca sute de milioane de dolari pe subventii si compensatii pentru fermieri, in efortul de a compensa pierderea productivitatii.

La aproximativ cinci luni de la interdictie, fermierilor li s-a permis sa inceapa sa foloseasca ingrasaminte sintetice pentru ceai si alte cateva culturi, mentinand in acelasi timp interdictia pentru alte culturi, dar, pana la acel moment, o mare parte a pagubelor a fost facuta.

Pe 5 august 2022, presedintele Sri Lanka a ridicat interdictia de import a glifosatului, interzis initial in 2015. Sri Lanka a mai ridicat interdictia si in noiembrie 2021, dar a fost reimpusa ulterior.

Industria ceaiului din Sri Lanka a facut, in special, lobby pentru a permite utilizarea glifosatului, deoarece acesta este unul dintre erbicidele acceptate la nivel international, iar alternativele nu sunt permise de reglementarile alimentare ale unor tari in care Sri Lanka exporta ceai.

S-ar putea să te intereseze

Hot News