In perioadele de seceta si caldura, fructele de rosii sunt expuse la lumina soarelui, ceea ce duce la arsuri ale acestora. (Tomato sunscald – oparire produsa din cauza soarelui). Aceasta este o boala fiziologica, neparazitara, care poate provoca daune insemnate, deoarece modifica semnificativ calitatea fructelor. Zonele afectate sunt vulnerabile la atacul insectelor, ciupercilor si bacteriilor. Pete mici asemanatoare veziculelor apar mai intai pe partea expusa la soare, pe partea sperioara a fructului verde sau la inceputul coacerii, extinzandu-se si devenind albe (Fig.1). Uneori pot fi confundate cu cele produse de mana (Phytophthora infestans), dar deosebirea intre cele doua simptome este mare (la mana petele sunt cenusiu-brune si de regula incep la locul de insertie a pedunculului). Oparirea apare cand vremea este foarte calda, cu temperaturi ridicate, iar fructele nu sunt umbrite de frunze si expuse direct actiunii razelor solare.
Boala este ireversibila, dar ii puteti incetini raspandirea si puteti proteja fructele de lumina soarelui. Adesea, aceasta afectiune apare ca urmare a atacului altor boli care provoaca defolierea plantei, cum ar fi pete albe pe frunze produsa de ciuperca Septoria lycopersici. Pentru prevenirea oparirii fructelor de tomate, trebuie aplicate toate masurile de combatere a patarii albe a frunzelor, desi aceasta boala ca atare nu este semnalata ca find foarte pagubitoare. Dintre masurile generale ca igiena culturala se recomanda rotatia culturilor, distrugerea burienilor, folosirea de rasad sanatos. Totodata irigarea trebuie facuta in mod regulat, iar fertilizarea cu un ingrasamant cu continut scazut de azot sau cu eliberare lenta la fazele de plantare si la inflorire completa. Cand atacul este unul puternic, plantele vor fi stropite cu produse recomandate (produse cuprice, precum Alcupral 50 PU, Dithane M 45.
Fenomenul de oparire cauzata de razele solare poate aparea si la fructele de ardei. Pe partea expusa la soare, tesutul se albeste si se poate extinde (Fig.2). Si in acest caz oparirea este cauzata de neumbrirea fructelor. In general ardeiul nu are un frunzis prea bogat, dar unele boli accentueaza aceasta defoliere.
De exemplu patarea alba a frunzelor produsa de ciuperca Phyllosticta capsici are ca efect secundar oparirea fructelor. Cand apar primele simptome de oparire si este semnalata prezenta patarii albe, imediat trebuie luate masurile de combatere a ciupercii. Oparirea poate sa se produca si la alte plante inclusiv la pomii fructiferi. In afara aspectului commercial si a deprecierii calitative, fructele de tomate si ardei afectate au un aspect mai putin agreabil, dar nu prezinta nicio modificare fiziologica si pot fi consumate. Uneori pe tesuturile oparite, se dezvolta diferite mucegaiuri, care pot modifica calitatea alimentara a fructului, iar in acest caz nu se recomanda consumarea ascestora.
ing. Lorena Gurau, ICDPP Bucuresti