FERMIERI ATENTIE! CONTRAFACEREA SEMINTELOR PUNE IN PERICOL PRODUCTIA DUMNEAVOASTRA

Publicat de

Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR) a tras inca din anul 2014 un semnal de alarma asupra aparitiei pe piata a semintelor contrafacute. “In sectorul agroalimentar este o cultura a legalitatii ce incepe de la samanta, care este prima veriga esentiala in lantul nostru alimentar. O tara ca Romania, cu o agricultura mereu in dezvoltare, nu poate si nu trebuie sa tolereze aceasta situatie in care apar seminte contrafacute tot mai des pe piata”, ne aminteste Antonia Ivascu, directorul executiv al AISR.

Pentru a face cunoscute fermierilor diferitele aspecte ale contrafacerii semintelor certificate, AISR a organizat „Ziua Semintelor Certificate”, care a avut loc la Centrul de Testare a Soiurilor Negresti, judetul Vaslui in 2016 si la Braila si Craiova in 2017, in colaborare cu Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor (LCCSMS) si Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor (ITCSMS) Braila si Dolj.

Au avut loc discutii cu fermierii, distribuitorii, companiile membre AISR asupra etapelor si formelor legale de certificare a semintelor, asupra elementelor de siguranta a ambalajelor semintelor, expertii de la LCCMSMS si ITCSMS-uri raspunzand totodata intrebarilor adresate de fermieri in privinta certificarii calitatii semintelor. „Sectorul de seminte a devenit in ultimii ani victima contrafacerii. Conform datelor statistice, suprafetele cultivate cu seminte contrafacute sau din hambar depasesc 35%. AISR impreuna cu Ministerul Agriculturii a organizat in perioada 2015-2017 o campanie de constientizare a fermierilor asupra importantei utilizarii semintelor certificate si impotriva cresterii fenomenului contrafacerii, promovand diverse materiale specifice de informare, iar in urma acestei campanii procentul de utilizare a acestor categorii de seminte a scazut cu 12-15%, a mai mentionat Antonia Ivascu.

Incepand cu toamna anului 2017, AISR desfasoara un program de monitorizare a pietei semintelor din Romania. Programul de monitorizare a pietei de profil are la baza mai multe elemente:

  • Monitorizarea canalelor netraditionale de punere in circulatie (comercializare/schimb/compensare) a produselor specifice;
  • Monitorizarea pietei de profil accentuand preturile subevaluate in comparatie cu pretul de vanzare „oficial”;
  • Monitorizarea pietei de profil avand ca etalon particularitatile grafice ale ambalajului original, asa cum acestea sunt specificate de catre titularul de marca in Romania;
  • Monitorizarea pietei de profil prin compararea formei ambalajului/ recipientului original aprobat pentru Romania al fiecarui producator pentru produsele acestuia;
  • Monitorizarea pietei de profil accentuand produsele ale caror etichete sunt in alta limba decat romana;
  • Monitorizarea pietei de profil prin identificarea, acolo unde este cazul, a comerciantilor neautorizati pentru punerea in vanzare de produse specifice;
  • Monitorizarea pietei de profil prin identificarea rutelor de intrare in tara, acolo unde este cazul, a produselor specifice.

Activitatea de monitorizare are in vedere faptul ca piata de seminte este o piata de nisa, cu valoare adaugata mare si de interes economic. Contrafacerea de seminte este in fapt o concurenta neloaiala din cauza pretului mult mai mic, la care fermierii se expun.

Grupari infractionale care au ca “obiect de activitate”, furtul, producerea ilegala si contrafacerea semintelor in zonele cu activitate agricola puternica, au aparut tot mai des. Au fost gasite pe piata seminte/saci care nu sunt originali, deci nu provin de la producator. Agricultorii trebuie sa aiba in vedere faptul ca, prin utilizarea semintelor contrafacute apare riscul pierderii culturii, un posibil efect negativ asupra consumatorului. Unul dintre fenomenele care are impact asupra industriei de seminte este comercializarea semintelor de baza necertificate in tara noastra. Din pacate, nu este usor de a da o dimensiune fenomenului, dar noi cunoastem faptul ca in unele zone, procentul este cu adevarat semnificativ si ma refer in special la Moldova, unde in fermele de mici dimensiuni inca sunt cultivate astfel de seminte. De exemplu, estimam pentru grau, o cultura importanta in Romania, faptul ca, acest comert cu seminte de baza necertificate poate atinge chiar 20-40 % “, afirma directorul executiv al AISR.

Unul dintre obiectivele AISR este cel de a informa fermierii despre aplicarea corecta a prevederilor Legii nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si testarea si inregistrarea soiurilor de plante, la toate semintele comercializate pe teritoriul Romaniei, pentru a asigura fermierilor o calitate buna conform standardelor europene a semintelor.

Conform datelor rezultate din monitorizarea pietei, in primele 6 luni, se observa o crestere a cazurilor de contrafacere in perioda anterioara semanatului la toate speciile (cu procente mari la porumb, floarea-soarelui si lucerna), cu preponderenta in judetele Botosani, Salaj, Neamt, Sibiu, Gorj, Dolj. “Din analiza efectuata rezulta faptul ca, in viitor este foarte important ca asociatiile de profil sa fie unite si sa  informeze fermierii asupra riscurilor la care se expun prin cultivarea acestor tipuri de seminte. Trebuie sa ne gandim la importanta calitatii recoltelor noastre, la originea produselor, sa consolidam ideea de samanta certificata si beneficiile cultivarii acestora”, sustine directorul executiv al AISR.

sursa: AISR

S-ar putea să te intereseze

Hot News