Anul 2023 a fost unul dintre acei ani dificili in ceea ce priveste culturile de porumb deoarece au fost marcate de seceta si arsita. Au existat zone din tara in care fermierii au recoltat doar cateva sute de kg/ha, dar au existat si zone in care agricultorii au obtinut recolte neasteptat de bune tinand cont de conditiile de cultura. In acest context, compania Corteva Agriscience anunta fermierii campioni la porumb din Transilvania.
“In anii dificili, cu conditii climatice extreme, este greu sa contabilizezi excelenta pentru ca fiecare fermier si-ar fi dorit cu mult mai mult de la culturile sale. Este de inteles, iar acest lucru ni-l dorim si noi, de aceea lucram constant pentru a aduce pe piata produse care sa faca fata tuturor provocarilor, iar in final fermierii sa aiba profit. Am spus de multe ori ca agricultura este o afacere, iar in afaceri trebuie sa iei decizii bune pentru a ramane profitabil. Atunci cand spun decizii, in ceea ce priveste agricultura, ma refer si la alegerea hibrizilor potriviti pentru fiecare ferma sau parcela de teren in parte. De aceea ma bucur cand primim rezultate bune, mai ales in campaniile care ridica provocari, pentru ca asta inseamna ca fermierii au ales genetica potrivita pentru zona lor si au luat decizii corespunzatoare pe parcursul vegetatiei. Se dovedeste acest lucru si in cazul agricultorilor din Transilvania si ma bucur sa putem prezenta fermieri campioni din aceasta zona atat la porumb boabe, cat si la porumb pentru siloz. Ii felicit pe aceasta cale pentru rezultatele obtinute, nu doar pe cei pe care ii veti cunoaste in randurile de mai jos, ci pe toti cultivatorii de porumb care se informeaza si aleg hibrizii potriviti pentru propria ferma si astfel isi asigura si rezultate multumitoare la final de campanie”, a declarat Maria Cirja – Marketing Manager Romania, Republica Moldova & Ungaria.
Primul fermier campion din Transilvania este domnul Teodor Dorel Dicoiu. Acesta isi desfasoara activitatea in judetul Alba, localitatea Jidvei, a ales hibridul P9889 si a obtinut 14.230 kg/ha. “Din totalul de 350 ha pe care le lucram, anul trecut 250 ha au fost semanate cu porumb. Hibridul P9889 a fost semanat dupa grau. Astfel, terenul a fost arat, apoi pregatit cu combinatorul si semanat pe data 23 aprilie, atunci cand am si fertilizat cu ingrasamant 27.13,5.0 – 350 kg/ha. Am erbicidat o singura data, in data de 10 iunie am fertilizat cu azotat – 150 kg/ha, insa am avut parte de ploi care ne-au ajutat foarte mult. Atat am administrat in aceasta parcela si am recoltat in data de 20 octombrie”, a afirmat fermierul campion. Domnul Dicoiu a mai adaugat faptul ca in acest an va semana tot in jur de 250 ha cu porumb si a ales deja hibrizii, printre care si P9889 precum si P9944.
Domnul Nicolae Csiszer din localitatea Sanmiclaus, judetul Alba, lucreaza 410 ha si a devenit fermier campion datorita hibridului P9978 care i-a oferit o productie de 13.490 kg/ha. “Am avut porumb pe 250 ha, pe acel teren unde am avut hibridul P9978 am avut lucerna 7 ani, dupa care am pus grau un an, mai apoi am pus porumb, deci hibridul a avut parte de un sol bun. Terenul a fost arat, apoi pregatit cu vibrocultorul si am semanat la finalul lunii aprilie, atunci am administrat si ingrasaminte complexe 20.20.0 – 250 kg/ha. In stadiul de 3 frunze am erbicidat, la prasit am administrat uree 130 kg/ha, dupa care am administrat un biostimulator si un ingrasamant foliar, acest lucru se intampla atunci cand plantele aveau 70-80 cm. Am recoltat la finalul lunii octombrie si am fost multumit de acest hibrid, motiv pentru care anul acesta l-am ales din nou, dar am ales si alti hibrizi Pioneer® precum P9889, dar si un hibrid nou”, a declarat domnul Csiszer.
Fermier campion la porumb este si domnul Radu Nicoara din judetul Alba, localitatea Sanmiclaus, care a ales hibridul P9889 si a obtinut o productie de 13.232 kg/ha. “Lucrez 500 ha, porumb am avut anul trecut pe 300 ha, dintre care 50 ha au fost cu hibridul P9889, semanat dupa floarea-soarelui, lucerna sau porumb. Terenul a fost arat, apoi discuit in primavara, in general efectuam aceasta lucrare intr-o singura trecere. Semanatul l-am inceput dupa data de 10 aprilie, atunci am si fertilizat cu ingrasamant 27.13,5.0 – 270 kg/ha, anul trecut nu am mai dat si a doua fertilizare din cauza preturilor. In ceea ce priveste erbicidele, am administrat Arigo, au fost sole unde am administrat de doua ori, in altele doar o data. Nu am mai aplicat nimic altceva in cultura si am recoltat la finalul lunii octombrie acest hibrid. Pot spune ca am fost multumit de productia pe care mi-a oferit-o, de aceea am ales si in acest an 3 hibrizi Pioneer® pentru o suprafata de cca. 150 ha, printre care, bineinteles, si hibridul P9889”, a punctat fermierul campion.
Cu productia de 12.000 kg/ha, obtinuta cu hibridul P9241, fermier campion a devenit si domnul Kocsis Lehel Botond. Acesta lucreaza 25 ha, dintre care 12 ha au fost semanate anul trecut cu porumb. “Am avut 6 ha cu hibridul P9241 si l-am semanat dupa lucerna. Terenul a fost arat din toamna, am administrat in jur de 20 t/ha gunoi de grajd, iar in primavara am intervenit cu o grapa rotativa intr-o singura trecere. Am avut samanta tratata, iar la semanat, in data de 2 mai, am mai fertilizat cu 150 kg/ha ingrasamant 20.20.0, plus nitrocalcar – 150 kg/ha. La 5 zile de la semanat am erbicidat si unde a fost nevoie am mai intervenit si in vegetatie. Noi nu avem probleme cu insectele, deci nu am mai administrat altceva. Am recoltat in prima jumatate a lunii octombrie, am fost multumit de productie, de aceea anul acesta am ales hibrizii P9241 si P9074 pentru ca sunt stabili, indiferent de apa de care dispunem, tot ne ofera productii bune, iar pentru siloz voi incerca hibridul P0725”, a precizat fermierul campion.
Transilvania este una dintre zonele in care se cultiva frecvent porumb siloz, iar agricultorii care se ocupa si cu cresterea animalelor aleg cu incredere hibrizii pentru siloz Pioneer®.
Unul dintre acestia este domnul Mihai Moldovan din localitatea Ciugud, judetul Alba. Acesta lucreaza 140 ha, dintre care 45 ha le-a semanat anul trecut cu porumb. Hibridul pentru siloz P0725 i-a oferit o productie de 86 tone /ha. “Cu hibridul P0725 am avut 15 ha, planta premergatoare a fost tot porumbul, astfel ca terenul a fost arat si pregatit cu freza in primavara. In data de 25 aprilie am semanat si pe rand am fertilizat cu ingrasamant 20.10.5 – 300 kg/ha. Cultura a primit doua erbicide, preemergent si postemergent, dar si un biostimulator – 3 l/ha, in stadiul de 4-6 frunze. In acelasi stadiu de dezvoltare am mai fertilizat cu uree – 100 kg/ha. Aceasta a fost toata tehnologia. Am recoltat la finalul lunii august, iar in acest an voi mari suprafata pe care voi semana porumb”, a afirmat domnul Moldovan. Mai mult decat atat, acesta a completat faptul ca a fost multumit de productia obtinuta, dar si de hibridul P0275 pe care il are de mai multi ani in cultura si-l va alege in continuare.