Floarea-soarelui high oleic – diagnoza, tendinte si oportunitati

Publicat de

Suprafata cultivata cu floarea-soarelui in Europa manifesta un trend crescator in ultimii ani, in special datorita conditiilor nefavorabile pentru culturile de toamna, ajungand pana la aproximativ 20.4 mil. ha in 2020 (+2% vs. 2019). Romania ramane si in 2020 cel mai mare producator de floarea-soarelui din Uniunea Europeana, cu peste 1,1 milioane de ha semanate, ocupand locul 3 in clasamentul european dupa Rusia si Ucraina.

Totodata, ponderea suprafetelor semanate cu floarea-soarelui high oleic a crescut semnificativ in ultimii ani, aceasta ajungand la 14% la nivel european in 2020. Totusi, in timp ce in Franta, Spania si Ungaria, cele mai mari tari cultivatoarea de high oleic din UE, floarea high oleic reprezinta 80%, 50% si respectiv 40% din suprafata totala de floarea-soarelui, in Romania aceasta ocupa in jur de 17%. Asadar, Romania are cel mai mare potential de crestere pentru segmentul high oleic. La aceste valori cu siguranta nu mai putem vorbi despre o piata de nisa, asa cum poate segmentul high oleic a fost perceput in trecut.

Seceta pronuntata, instalata in mai multe tari producatoare de floarea-soarelui, va avea cel mai probabil un impact negativ in productia totala, productiile medii obtinute per hectar fiind estimate in scadere comparativ cu anii trecuti. Ultimele prognoze referitoare la productia totala de floarea-soarelui au fost revizuite in scadere, conform estimarilor recente aceasta fiind de 50.8 mil tone, cu 5 mil. tone mai mica vs. 2019 (Tabelul 1).

Comparand datele legate de evolutia suprafetelor si a productiilor estimate, se poate observa ca, desi suprafata insamantata a crescut cu 2%, productia totala obtinuta in Europa (UE, Rusia, Ucraina si Turcia) a scazut cu 12% comparativ cu 2019.

20/21 estimat 19/20 18/19 17/18
Productie totala ( Mil. tone) 50.8 55.8 52.0 49.1
UE 28 8.9 9.5 9.5 10.1
Rusia 13.0 15.4 12.8 11.0
Ucraina 14.5 16.5 15.3 13.4
Africa de Sud 0.9 0.8 0.7 0.9
S.U.A 1.3 0.9 1.0 1.0
Argentina 3.0 3.2 3.5 3.4
Turcia 1.6 1.7 1.5 1.7
Altele 7.7 7.9 7.8 7.7

Tabelul 1: Productia totala de seminte de floarea-soarelui, mil. tone, Sursa: Oil World Monthly, nr. 42, vol 63, Octombrie 2020

Revizuirea in scadere a productiei obtinute a stat si la baza evolutiei pretului la floarea-soarelui clasica, aceasta inregistrand un salt major in septembrie (Graficul 1), pe fondul unei oferte scazute.

Graficul 1: Cotatii de pret floarea-soarelui 2018-2020, DAP Constanta, RON/tona, Sursa: AgroGo.ro

Pentru floarea-soarelui high oleic pretul la ferma se compune in cele mai multe cazuri din pretul florii clasice la care se adauga un bonus de high oleic. Pretul final insa, atat pentru floarea clasica, cat si pentru high oleic, se modifica independent in functie de cererea si oferta din piata. Altfel spus, dezechilibrul dintre cererea pentru consum si productia obtinuta (oferta), pentru floarea clasica, impacteaza pretul acesteia, iar consumul si productiile obtinute in high oleic au impact asupra pretului acestuia. Bonusul in acest caz este o variabila care se modifica in functie de nivelul pretului celor doua categorii de produse. Pentru exemplificare, in sezoanele 2018 si 2019  am avut o productie in crestere de floarea-soarelui (Tabelul 1), ceea ce a contribuit la scaderea pretului la floarea clasica (Graficul 1). In acelasi timp, in segmentul high oleic se inregistra un deficit de productie, contribuind la cresterea pretului la high oleic. Astfel ca, ambele componente au influentat pozitiv evolutia bonusului de high oleic, acesta urcand foarte mult.

Conform estimarilor, sezonul 2020 se va inchide cu un deficit de productie la floarea clasica, urmare a secetei si cel mai probabil cu un echilibru intre cerere si oferta la high oleic, unde suprafetele crescute compenseaza mediile mai mici de productie. Cererea si oferta in acest context a dus la o crestere semnificativa a pretului la floarea clasica si o crestere mai ponderata a pretului la high oleic. Astfel ca, desi valoarea bonusului la high oleic a fost mai mica comparativ cu anul trecut, pretul final de achizitie pentru high oleic a fost mai mare.

Caracteristicile uleiurilor vegetale sunt determinate de compozitia lor chimica. Asadar, grasimile saturate si uleiul de palmier se solidifica la temperatura camerei, in timp ce uleiurile vegetale nesaturate sunt lichide. Acizii grasi din grasimile vegetale sunt la randul lor de doua feluri: acizi grasi polinesaturati si acizi grasi mononesaturati. Astazi, expertii in nutritie considera benefica o crestere a raportului de uleiuri vegetale bogate in acizi grasi mononesaturati in dieta, cum ar fi uleiul de masline si uleiul de floarea-soarelui high oleic.

Datorita avantajelor pentru sanatate, rezultate in urma folosirii uleiurilor high oleic, industria alimentara a considerat oportuna schimbarea grasimilor saturate din mai multe produse, cum ar fi alimentele prajite. Uleiul high oleic creste termenul de valabilitate al produselor, deoarece perioada in care uleiul din alimente devine ranced este de 5 ori mai lunga fata de uleiul clasic de floarea-soarelui. Prin urmare, in industria alimentara, floarea-soarelui high oleic este una din putinele optiuni de inlocuire a uleiului de palmier. In prezent, presiunea exercitata de organizatiile de mediu si sanatate pentru reducerea utilizarii in exces a uleiului de palmier in industria alimentara determina producatorii sa caute uleiuri vegetale mononesaturate. Aceasta este principala motivatie care determina o cerere sustenabila si in crestere pentru uleiul high oleic de floarea-soarelui.

Compania Syngenta, lider la nivel european si in Romania la seminte de floarea-soarelui, (Conform volumului de seminte insamantate. Cercetare de piata independenta – Romania 2020 si Europa 2019 – preluata de la AMIS, Grupul Kleffmann – acum parte a Kynetec), a anticipat  tendintele pietei alimentare si a dezvoltat un portofoliu de hibrizi high oleic cu performante de productie la acelasi nivel cu cei mai buni hibrizi linoleici.

Oferta Syngenta in Romania cuprinde trei hibrizi de floarea-soarelui high oleic: Talento , SY Experto si SY Gracia CLP, foarte bine adaptati conditiilor din tara noastra. Rezultatele de productie ale acestora sunt ridicate, cel putin egale cu cei mai buni hibrizi de floarea-soarelui clasica, si cu un potential genetic mare in ceea ce priveste continutul in acid oleic. Astfel, sunt acoperite atat nevoile fermierilor cat si cerintele procesatorilor.

In plus, hibrizii Talento si SY Experto au toleranta genetica la toate rasele de mana cunoscute in Romania, care de altfel a devenit o problema foarte mare in ultimii ani in culturile de floarea-soarelui.

Asadar, daca vorbim despre avantajele pentru fermieri, Syngenta ofera hibrizi de calitate, cu productii foarte mari, cu toleranta la mana si, nu in ultimul rand, cu un continut oleic foarte ridicat.

Mai departe, Syngenta ofera si suportul tehnic pentru a sustine fermierii sa obtina o productie high oleic de foarte buna calitate. Tehnologia de cultivare fiind aceeasi cu cea aplicata la floarea-soarelui clasica, conservarea identitatii hibridului utilizat trebuie sa fie principalul obiectiv al fermierului, pentru a-si asigura succesul in aceasta cultura. In acest scop am realizat un protocol de bune practici, in cultura de floarea-soarelui high oleic, care poate fi accesat foarte usor pe site-ul nostru. (https://www.syngenta.ro/floarea-soarelui-high-oleic)

Daniela Raduica, Manager Marketing Seminte Floarea-Soarelui

Floarea-soarelui high oleic, este segmentul in care noi credem si il sustinem foarte mult, pentru ca vedem zona de high oleic ca pe o oportunitate pentru fermier, in a se diferentia intr-o mare masa de uleiuri vegetale si implicit in a-si imbunatati profitabilitatea in cultura de floarea-soarelui. Istoric, pretul la floarea-soarelui high oleic a fost intotdeauna mai mare comparativ cu cea clasica.

Considerand oportunitatile din piata, si faptul ca floarea high oleic necesita aceiasi investitie ca si floarea clasica, ramane de abordat doar subiectul productivitate, care se rezolva foarte usor prin alegerea corecta a hibrizilor. Recomandarea noastra pentru fermieri este sa aleaga hibrizi cu un potential ridicat de productie, cel putin la nivelul celor mai buni hibrizi linoleici, asa cum sunt SY Experto, Talento sau SY Gracia CLP.

Iar aici pot da si un exemplu referitor la hibridul SY Experto, care in ultimii trei ani consecutiv a fost in top 5 la nivel national, pe baza rezultatelor de productie obtinute in reteaua independenta de testare APPR, ce cuprinde aproximativ 60 de hibrizi din toate segmentele si tehnologiile din Romania.

Tiberiu Serbanoiu, Inginer Cercetare Seminte Floarea-Soarelui

Productivitatea hibrizilor nostri este un element ce ne caracterizeza, iar in cercetare-dezvoltare aceasta caracteristica sta in centrul fiecarui program de ameliorare, atat pentru hibrizii linoleici, cat si pentru cei high oleic. A doua caracteristica urmarita la hibrizii Syngenta este stabilitatea in productie si calitate. Iar aici, investitiile facute in achizitii de companii si germoplasma ne dau posibilitatea sa selectam din diferite surse genetice.

De aceea, in reteaua noastra globala de testare evaluam productia hibrizilor high oleic utilizand martori cu cel mai inalt potential productiv, indiferent de segment si tehnologie, pe parcursul mai multor ani.

Toleranta la boli si mana este de asemenea foarte importanta. Acestea confera siguranta fermierilor in rezultatele obtinute. Iar in acest sens, va pot spune ca tratam cu aceiasi seriozitate problema manei, la toti hibrizii pe care ii dezvoltam. Astfel, hibrizi high oleici precum SY Experto si Talento au toleranta la toate rasele de mana cunoscute in Romania. Cred ca succesul nostru in high oleic, este rezultatul unui cumul de ani de eforturi si investitii in acest segment.

Valetin Paun, Manager Dezvoltare Portofoliu Seminte Floarea-Soarelui

In momentul in care am decis lansarea hibrizilor high oleic in Romania, stiam ca ne vom confrunta cu perceptia fermierilor privind pierderile de productie ale hibrizilor high oleic versus linoleic. Aceasta convingere avea la baza genetica existenta in acel moment in piata ce cuprindea hibrizi cu o maturitate nepotrivita si cu o slaba adaptare la zona Romaniei.

Ce am facut diferit, a fost sa aducem hibrizi cu o buna adaptabilitate pentru regiunea noastra, cu un mare potential productiv, testati local in comparatie cu cei mai buni hibrizi de floare clasica. Astfel, putem spune ca am reusit sa schimbam perceptia multor fermieri, care acum stiu ca in segmentul high oleic pot alege hibrizi Syngenta, care sa le ofere productii cel putin la nivelul celor mai buni hibrizi linoleici. In continuare vedem o oportunitate in segmentul high oleic, avand productii si investitii similare cu floarea clasica, iar recomandarile noastre pentru fermieri in sezonul 2021 sunt sa ramana fideli segmentului, asta si din perspectiva gestionarii samulastrei.

Syngenta Romania

S-ar putea să te intereseze

Hot News